Legális és illegális drogok: Melyek a veszélyesebbek?

MTI
megjelent:

David Nutt, a londoni Imperial College professzora egy új drogosztályozási rendszert javasol, amely összehasonlíthatóvá tenné az emberek számára a legális és illegális szerek ártalmait.

Az alkohol és a cigaretta veszélyesebb, mint a kannabisz (marihuána), az LSD vagy az ecstasy - közölte a brit kormány vezető drogügyi tanácsadója. David Nutt, a londoni Imperial College professzora egy új drogosztályozási rendszert javasol, amely összehasonlíthatóvá tenné az emberek számára a legális és illegális szerek ártalmait.

Ebben a besorolási listában a heroin, a kokain, a barbiturátok és a metadon után az ötödik helyre kerülne az alkohol - írta a londoni King''s College számára készített, csütörtökön közzétett tanulmányában. A dohány a 9., a marihuána a 11., az LSD a 14., az ecstasy pedig 18. helyen áll ezen a listán. Az új besorolás a fizikai ártalmon, a függőség kialakulásának veszélyén, valamint a lehetséges társadalmi káron alapul.

Nem ártalmatlanok, de a kockázatuk nem egyforma

"Senki nem állítja, hogy a drogok ártalmatlanok. A kritikus kérdés azonban a mérték" - véli Nutt. A tanácsadó szerint el kellene fogadni, hogy a fiatalok szeretnek kísérletezni drogokkal és egyéb, potenciálisan ártalmas tevékenységekkel, ezért életük ezen szakaszában inkább a károktól kellene megvédeni őket, mint ijesztgetni.

Nutt bírálta a kormány januári döntését, amellyel a marihuánát az alacsonyabb C osztályból - melyben a nyugtatók és fájdalomcsillapítók egy része van - a veszélyesebb szereket, például az amfetaminokat tartalmazó B osztályba sorolta át.

A döntéssel egyidejűleg a közvetítőkre maximálisan kiszabható börtönbüntetés 14 évre, a fogyasztókra kiróható 5 évre emelkedett.

Nutt szerint ez a drogpolitika eltorzítja és leértékeli a kutatási eredményeket, amelyek azt mutatják, hogy bár a marihuána ártalmas, nem vezet olyan alapvető egészségügyi problémákhoz, mint a dohányzáshoz köthető a tüdőrák.

(MTI)

Cikkajánló

A vércukorszint jelentősége
A vércukorszint jelentősége

Hogyan mérhető?

Vércukormérés
Vércukormérés

Fontos, hogy pontos legyen az otthoni mérés is.

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.