Fontos lépés a dohányzás ártalmainak csökkentéséért

WEBBeteg
megjelent:

Nyílt levelet írt 30 ország 100 független szakértője a WHO-nak, melyben sürgetik, hogy a szervezet támogassa a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés Dohányzásellenőrzésről szóló Keretegyezménybe való felvételét.

Mióta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kidolgozta a Dohányzásellenőrzési Keretegyezményt (FCTC), - célja, hogy iránymutatást nyújtson a kormányoknak a dohányzás csökkentésére - kétévente gyűlnek össze a képviselők, hogy megvitassák, hogyan lehetne javítani a Keretegyezményen vagy annak a gyakorlatba való átültetésén. Ez a Felek Konferencia (COP), melyre idén novemberben is sor kerül.

A nyílt levél célja

A szakértők levelének célja, hogy a dohányzás ártalmainak csökkentésére irányuló javaslatokat még a konferencia előtt megvitassák a delegáltak. Az aláírók egyetértenek abban, hogy elengedhetetlen a dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés gyakorlatát hivatalos irányelvvé formálni, mint például a füstmentes alternatívák kifejlesztését, amelyek nem járnak dohánylevél égetésével és a keletkezett füst belélegzésével, ezáltal kevesebb a káros- vagy potenciálisan káros anyagnak való kitettség. Továbbá figyelembe kell venni azokat a felnőtt dohányosokat is, akik valamilyen okból kifolyólag nem szoknak le, hiszen már ők is csökkenthetik a dohányzás ártalmait.

A társadalmi szintű ártalomcsökkentés

Napjainkban már bizonyított tény, hogy a cigaretta és az éghető dohánytermékek felelősek a dohányzás okozta halálesetek többségéért világszerte. A füstmentes alternatívák ígéretes megoldást kínálnak az ártalmak csökkentésére. Mivel használatuk során nem keletkezik füst, alacsonyabb kitettséggel jár, mint a hagyományos cigaretta.

A szakértők továbbá kérik a WHO-t, hogy tegyék nyílttá a Keretegyezmény módosítására szervezett tárgyalásokat és egyeztetéseket. Ezáltal további független szakértő és a technológiát használó egyén is ki tudja fejteni javaslatát, tapasztalatait egy füstmentes jövő eléréséért. Így további pozitív lépések tehetőek a társadalmi szintű ártalomcsökkentés érdekében.

WEBBeteg

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.