Zöldhályog téma

A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész - 2022-03-31 13:03
Zöldhályog
A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.

Hosszútávú szemcseppkezelés

Szemészeti Központ - Prof. Dr. Holló Gábor, szemész - 2022-09-16 11:12
Minden hosszútávú (krónikus) szemcsepp kezelés sikerének kulcsa a jó betegegyüttműködés. Ez felöleli a cseppek sikeres bejuttatását (ami nem olyan könnyű, mint amilyennek gondolnánk) és magát a csepp-alkalmazást is.

Glaukómaszűrés: a látásunk múlhat rajta

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Istvánfi Kinga, szemész - 2022-03-10 17:03
A glaukóma vagy zöld hályog kezelés hiányában, illetve késői diagnosztizálás esetén maradandó látásromlást, akár vakságot okozhat. A rizikócsoportba tartozó páciensek közül minden tizedik beteg már kialakult betegséggel kerül a szemészhez, míg minden századik beteg már túl későn jut el a vizsgálatra.

Zöldhályog hete – vigyázzunk a szemünk világára

Pécsi Tudományegyetem - 2022-03-10 08:27
Március 6. a glaukóma, ismertebb nevén a zöldhályog világnapja. A világnapot először 2008-ban rendezték meg a Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezetének kezdeményezésére, célja a lakosság széles körű felvilágosítása e betegségről, a rettegett vakság megelőzésének lehetőségeiről.

A zöld hályog kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész - 2021-12-16 05:03
Glaucoma
A zöld hályognál jelentkező szemnyomást konzervatív úton különböző összetételű szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet csökkenteni. Egyes zöldhályog-típusoknál a konzervatív terápia hatástalansága esetén megfontolandó a lézeres és műtéti beavatkozás.

Zöld hályog: Hogyan előzhető meg a vakság?

Oxygen Medical - Dr. Tóth Eszter, szemész, kontaktológus - 2021-10-07 07:33
A zöld hályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére.

A vakság leggyakoribb okai a világban

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-04-01 17:03
A világon 37 millió vak és 124 millió látássérült ember él. A vak emberek 90 százaléka a fejlődő országokban él, ahol tízszer nagyobb a látásvesztés kockázata, mint az ipari országokban. Ennek elsődleges oka a szegénység és az azzal együtt járó hiányos orvosi ellátás, beleértve a szemészet szakterületét is.

Zöldhályogom lehet? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2021-01-30 17:36
Több hete érzek szúró fájdalmat a szememben, és félek, hogy zöldhályogom van, ugyanis édesanyámnak is van, és úgy tudom, ez örökölhető. A szemész szteroid tartalmú cseppet írt fel, és azt mondta, csak meg vannak fázva a szemeim.

Modern műtéttel a zöldhályog ellen!

Több mint TestŐr - 2017-03-20 10:57
Fontos, hogy eljárjunk szűrővizsgálatokra, mert a glaukóma, azaz a zöldhályog a kialakult vakság első számú okozója. A mai lézeres műtétekkel teljesen orvosolható a probléma, ezért is fontos, hogy rendszeresen megmérjék a szemünkben a szemnyomást.

Szemet ért nyomás - Az orvos válaszol

WEBBeteg - 2011-12-29 12:11
Ha erősen megnyomják az ember szemét, akkor milyen elváltozást okoz, ami fejfájást és szédülést idéz elő? Lehetséges, hogy ilyenkor a szemideg károsodik? Ez magától rendbejön vagy műtét szükséges? Mennyi ideig tartó fejfájásnál kell aggódni? A WEBBeteg Orvos Válaszol rovatának kérdéseiből.
Egy nemzetközi kutatócsoport olyan genetikai jellemzőt fedezett fel, mely növeli a nyitott szemzugú zöldhályog kockázatát, amely a glaukóma leggyakoribb formája és világszerte a vakság egyik fő oka.
A többletsúly sok betegség szempontjából jelent kockázatot, ezért érdekes megtudni, hogy a gömbölyded testalkat védheti a nőket a súlyos szembetegség, a zöldhályog egyik formája ellen. Az erre vonatkozó tudományos eredményeket a Journal of Ophtalmology augusztusi száma közölte.
A látásuk megőrzése érdekében szemnyomást csökkentő szemcseppet használó emberek jelentős részének nem sikerül az előírt adagot alkalmaznia - állapították meg amerikai kutatók.

Zöldhályog - Már a tünetek jelentkezése előtt kimutatja a műszer

WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2010-04-05 07:26
A debreceni Kenézy Kórház is csatlakozott a zöldhályog-világhéthez, amelynek célja elsősorban a figyelem felhívása a betegségre. A köztudatban még mindig az az elképzelés él, hogy törvényszerűen vaksághoz vezet a glaucoma.

Zöldhályog gyanú

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia - 2012-08-22 09:05
2007-ben állapították meg a nyílt zugú zöld-hályog betegséget, sajnos ma a térlátásom beszűkülése miatt a közlekedésem is bizonytalanabb lett. Ősszel még kerékpárral is közlekedtem. Ma már a családom nem engedi. Mellékelem az első és utolsó vizsgálat

Zöldhályog: mikor menjek ismét orvoshoz?

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia, szemész - 2010-01-16 17:15
Tisztelt Doktornő! December vége óta egy szúró érzés van a jobb szememben.Gondoltam belement valami, majd kijön magától, hol erősebben, hol gyengébben éreztem. Karácsonytól Ausztriában dolgozon, az ünnepek alatt nem volt rendelés, addig Visine szemc

Zöldhályog: meg lehet állítani a szem romlását?

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia, szemész - 2009-09-03 21:39

Szeretném tudni hogy a zöldhályog betegséget gyógyítani lehet-e bioptron lámpás kezeléssel, és ha igen milyen színterápiával, esetleg meg lehet-e állítani a szem romlását. Köszönöm, Ancsin Tamásné, Budapest

Zöldhályog és szauna

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia, szemész - 2009-08-29 16:18
Tisztelt Szakértő! A páromnak zöldhályogja van, időben diagnosztizálták és kezelés alatt áll. Úgy tudom ezzel a betegséggel nem ajánlatos szaunázni. Ez igaz? Infra szaunába sem szabad mennie? Köszönöm válaszát!  

Zöldhályog: A kezelőorvosom nem veszi komolyan a gondomat

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia, szemész - 2009-06-24 08:43
Tisztelt Szakértő! 5éve diagnosztizáltak nálam mindkét szememre zöldhályog betegséget.Cseppekkel jól karban tudom tartani.Ez idő alatt azonban többször váltani kellett a csppeket, mert állandó keserű érzés volt a számban, majd a másiktól fulladni

Glaukóma

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-02-26 13:37
3 éve állapították meg, hogy mindkét szememen zöldhályog van. Akkor 22-es szemnyomással kórházi kivizsgáláson estem át. Szemfenék ép, látótér norm. Magas vérnyomásom (enyhe) és cukorbetegségem (enyhe, gyógyszeres) van, ezek nyoma a szemben még ne

Veseelégtelenség vizsgálatok

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-02-13 12:07
Tisztelt doktorno/ur! 12 eves kislanyomnak mindket szemeben a normal ertek folott van a nyomas (26) .Egy regi szakkonyvben olvastam hogy ezt a betegseget veseelegtelenseg okozza, nekunk viszont az orvos nem mondta hogy vegezzuk el ilyen vizsgalatot

Glaucoma műtét

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2009-02-13 11:49
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2002-ben állapítottak meg nálam glaucomát. Látótér jó. Eddig mindkét szememen 15-17 körüli szemnyomás értékeket mértek, ami jónak mondható. Tavaly októberben szaruhártya vastagság mérés is volt, ami mindkét szemen 6-os érték