• Zöldhályog - Már a tünetek jelentkezése előtt kimutatja a műszer

    Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

    A debreceni Kenézy Kórház is csatlakozott a zöldhályog-világhéthez, amelynek célja elsősorban a figyelem felhívása a betegségre. A köztudatban még mindig az az elképzelés él, hogy törvényszerűen vaksághoz vezet a glaucoma.

    Ez koránt sincs így - mondta el dr. Káldi Ildikó szemész főorvos. A kulcsszó: a szűrés. Különösen azoknak, akik az alábbi kockázati csoportok valamelyikébe tartoznak: családi előfordulás, magas szemnyomás, cukorbetegség, nagyfokú rövidlátás, szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők rendszeres szedése, 40 év feletti életkor, korábbi szemsérülés. A dohányzás és a számítógép hosszas használata nem tartozik a kockázati tényezők közé.

    Hirdetés

     A glaucoma (zöldhályog) típusai
    Ha más szemészeti betegség nem kíséri, akkor elsődleges (primer), ha igen, akkor másodlagos (szekunder) zöldhályogról beszélünk, a csarnokzug felépítése alapján nyitott zugú (simplex) és zárt zugú (congestív) lehet. Külön csoportot képez az elsődleges veleszületett zöldhályog (primer congenitalis glaucoma) amely esetében a csarnokvíz elvezető rendszer nem fejlődött ki vagy nem átjárható.
    A szűrésen bárkit beutaló nélkül szívesen fogadnak, de a doktornő külön kiemeli a 40 év felettieket, akiknek ajánlatos évente megnézetni a szemüket.

    Ugyan nincs meghatározott öröklésmenete, de egyértelműen kimutatható, hogy ahol már volt a családban zöldhályog, ott nagyobb a leszármazottak esélye az öröklésre.

    A név megtévesztő: nincs zöld színű hártya, sem hályog, gyakorlatilag semmi sem zöld. Arról van szó, hogy a látóideg-rostok pusztulnak el. A folyamat visszafordíthatatlan, a látóideg-rostok nem regenerálódnak.

    Gyakran az emelkedett szemnyomás okozza: a szem is szinte kézzel tapinthatóan kemény, mint amikor egy labdát túlfújnak, ám emellett keringési okai is lehetnek.

    A látóideg-pusztulás nagyon alattomosan, észrevétlenül is kialakulhat. Eleinte alig észrevehető látótér-kiesés észlelhető, majd a látásélesség is romlik. A látótérben jellemzően először felül, vagy alul alakul ki sarló alakú kiesés, ezek a későbbiekben összeérnek és úgynevezett gyűrű alakú kiesés képződik. A betegek gyakran arról számolnak be, hogy a villanyégő körül szivárványszínű karikákat láttak. Van, aki fejfájásról panaszkodik, s arról, hogy a szem körüli csontok fájnak. Néha viszonylag jellegtelenek a tünetek, más betegség is okozhat ilyeneket. A fentiek a nyílt zugú glaucomára igazak.

     A glaucoma (zöldhályog) tünetei
    Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása.
    Kik a legveszélyeztetettebbek? >>

    A zöldhályog másik fajtája a zárt zugú glaucoma. Ez igen erős fejfájással, hányingerrel, esetleg hasfájással jár. Egyéb, hasonló tünetekkel járó betegségtől az alapján különíthető el, hogy a páciens szeme mindig piros.

    A betegeket a háziorvos irányítja a szakrendelésre. (A doktornő hozzátette: nem kell beutaló a szemészetre, tehát aki erre gyanakszik, bátran forduljon szakemberhez.)

    Sajnos időnként előfordul, hogy ezzel a betegséggel születik egy-egy kisbaba. Nekik már a méhen belül is emelkedett volt a szemnyomásuk, és mire világra jönnek, a helyzet csak romlik. Őket minden esetben operálni kell, szerencsére gyakran csak az egyik szem az érintett.

    Új műszer a szűréshez - Már a tünetek jelentkezése előtt jelez

    Az országban már Budapesten és Debrecenben is működik egy új, modern műszer, melyet a mostani glaucoma-világhét alatt, a szűrés során alkalmaznak. Miben hozott újat az új műszer?
    Meg lehet vele mérni, hogy a látóidegrost-réteg vastagsága a kornak megfelelő-e, vagy már vannak annak pusztulására utaló jelek. Az benne a fantasztikus, hogy a műszer már azelőtt kimutatja a látóidegrost pusztulását, hogy a beteg bármilyen tünetet észlelne.

    Jelenleg ez a legbiztosabb módja annak, hogy a betegséget idejében ki lehessen mutatni, és el lehessen kezdeni kezelni. A szűrés is rendkívül egyszerű a beteg részéről: csak be kell helyeznie a fejét a műszer álltartójába, hozzá sem érnek a szeméhez, csak néhány másodpercig egy pontra kell néznie.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Még pupillatágítást sem szükséges alkalmazni. Tulajdonképpen felvételeket készítenek a szemről. Ha valaki érintettnek bizonyul, annak gyógyítására sok szemcsepp áll rendelkezésére. Az orvos több hatóanyag közül is választhat, tehát egyáltalán nem kell tartani a vakságtól, csak pontosan, szigorúan be kell tartani az orvos utasításait.

    Ez óriási előrelépés ahhoz képest, hogy 25 évvel ezelőtt még csak egyetlen szer állt az orvos rendelkezésére. Először általában egy szemcseppel indul a beteg, majd annak elégtelensége esetén jönnek a kombinált készítmények, akár naponta többszöri használattal. Évente végzett látótér-  és látóideg-vizsgálattal követhető a beteg állapota, ha romlást tapasztalnak, változtatnak a kezelésen. A gondozás, kezelés a páciens élete végéig tart.

    Súlyosbodás esetén végső esetben műtét következik. Elsőként lézeres  beavatkozás történik, ez  azonban gyakran csak átmeneti eredményt ad. Segít abban, hogy a csarnokvíz elfolyása javuljon, ezáltal a szemnyomás is csökken. Szóba kerülhet hagyományos műtét is, erre azonban szerencsére csak az esetek kis százalékában kerül sor.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó)

    Legutóbb frissült: 2010.04.05 07:26
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Mik a tünetei, hogyan kezelhető?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Zöld hályog: Hogyan előzhető meg a vakság?

    A zöld hályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a betegség, de a kor előrehaladtával nő az esély a megjelenésére.

    Zöldhályogom lehet? - Az orvos válaszol

    Több hete érzek szúró fájdalmat a szememben, és félek, hogy zöldhályogom van, ugyanis édesanyámnak is van, és úgy tudom, ez örökölhető. A szemész szteroid tartalmú cseppet írt fel, és azt mondta, csak meg vannak fázva a szemeim.

    Gyakori daganatos betegségek első tünetei

    Napjainkban egyre többeket érdekel, hogy melyek az életkorral járó természetes változások, és melyek azok a problémák, amelyeket életmódváltással, mozgással, egészséges táplálkozással elkerülhetnénk. Nos, összegyűjtöttük azokat a daganatos megbetegedéseket, melyek elsősorban 50 éves kor felett jelentenek nagy veszélyt. 

    Kettős látás - Miért alakulhat ki? Hogyan kezelhető?

    Kettős látás esetén általában a szemizmok nem működnek megfelelően. A nem működő izom irányába a szem nem tud elmozdulni, így amikor a beteg ebbe az irányba tekint, intenzív kettős látás jelentkezik.

    Prosztatarák - Kik vannak veszélyben?

    A prosztatarák a férfiak daganat okozta halálozási statisztikájában – országtól függően – a második vagy harmadik helyen szerepel. A legveszélyeztetettebbek az 50 év feletti férfiak, de a prosztata gyulladásos megbetegedése bármely életkorban előfordulhat.

    Diabetes: Lépések a hatékony kezelés érdekében

    1991 óta minden év november 14-én tarják a Diabetes Világnapot, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a világszerte egyre gyakoribb cukorbetegségre, melynek káros egyéni, társadalmi és gazdasági következményei vannak. Jelenleg kb. 415 millió ember érintett, és számuk évente nagyjából 7 millióval nő. A világon összességében jóval több ember halálát okozza a diabetes, mint az AIDS, a malária és a TBC együttvéve.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.