Zöldhályog - Már a tünetek jelentkezése előtt kimutatja a műszer

szerző: Czibere Anikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A debreceni Kenézy Kórház is csatlakozott a zöldhályog-világhéthez, amelynek célja elsősorban a figyelem felhívása a betegségre. A köztudatban még mindig az az elképzelés él, hogy törvényszerűen vaksághoz vezet a glaucoma.

Ez koránt sincs így - mondta el dr. Káldi Ildikó szemész főorvos. A kulcsszó: a szűrés. Különösen azoknak, akik az alábbi kockázati csoportok valamelyikébe tartoznak: családi előfordulás, magas szemnyomás, cukorbetegség, nagyfokú rövidlátás, szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők rendszeres szedése, 40 év feletti életkor, korábbi szemsérülés. A dohányzás és a számítógép hosszas használata nem tartozik a kockázati tényezők közé.

A glaucoma (zöldhályog) típusai
Ha más szemészeti betegség nem kíséri, akkor elsődleges (primer), ha igen, akkor másodlagos (szekunder) zöldhályogról beszélünk, a csarnokzug felépítése alapján nyitott zugú (simplex) és zárt zugú (congestív) lehet. Külön csoportot képez az elsődleges veleszületett zöldhályog (primer congenitalis glaucoma) amely esetében a csarnokvíz elvezető rendszer nem fejlődött ki vagy nem átjárható.

A szűrésen bárkit beutaló nélkül szívesen fogadnak, de a doktornő külön kiemeli a 40 év felettieket, akiknek ajánlatos évente megnézetni a szemüket.

Ugyan nincs meghatározott öröklésmenete, de egyértelműen kimutatható, hogy ahol már volt a családban zöldhályog, ott nagyobb a leszármazottak esélye az öröklésre.

A név megtévesztő: nincs zöld színű hártya, sem hályog, gyakorlatilag semmi sem zöld. Arról van szó, hogy a látóideg-rostok pusztulnak el. A folyamat visszafordíthatatlan, a látóideg-rostok nem regenerálódnak.

Gyakran az emelkedett szemnyomás okozza: a szem is szinte kézzel tapinthatóan kemény, mint amikor egy labdát túlfújnak, ám emellett keringési okai is lehetnek.

A látóideg-pusztulás nagyon alattomosan, észrevétlenül is kialakulhat. Eleinte alig észrevehető látótér-kiesés észlelhető, majd a látásélesség is romlik. A látótérben jellemzően először felül, vagy alul alakul ki sarló alakú kiesés, ezek a későbbiekben összeérnek és úgynevezett gyűrű alakú kiesés képződik. A betegek gyakran arról számolnak be, hogy a villanyégő körül szivárványszínű karikákat láttak. Van, aki fejfájásról panaszkodik, s arról, hogy a szem körüli csontok fájnak. Néha viszonylag jellegtelenek a tünetek, más betegség is okozhat ilyeneket. A fentiek a nyílt zugú glaucomára igazak.

A glaucoma (zöldhályog) tünetei
Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása.
Kik a legveszélyeztetettebbek?

A zöldhályog másik fajtája a zárt zugú glaucoma. Ez igen erős fejfájással, hányingerrel, esetleg hasfájással jár. Egyéb, hasonló tünetekkel járó betegségtől az alapján különíthető el, hogy a páciens szeme mindig piros.

A betegeket a háziorvos irányítja a szakrendelésre. (A doktornő hozzátette: nem kell beutaló a szemészetre, tehát aki erre gyanakszik, bátran forduljon szakemberhez.)

Sajnos időnként előfordul, hogy ezzel a betegséggel születik egy-egy kisbaba. Nekik már a méhen belül is emelkedett volt a szemnyomásuk, és mire világra jönnek, a helyzet csak romlik. Őket minden esetben operálni kell, szerencsére gyakran csak az egyik szem az érintett.

Új műszer a szűréshez - Már a tünetek jelentkezése előtt jelez

Az országban már Budapesten és Debrecenben is működik egy új, modern műszer, melyet a mostani glaucoma-világhét alatt, a szűrés során alkalmaznak. Miben hozott újat az új műszer?
Meg lehet vele mérni, hogy a látóidegrost-réteg vastagsága a kornak megfelelő-e, vagy már vannak annak pusztulására utaló jelek. Az benne a fantasztikus, hogy a műszer már azelőtt kimutatja a látóidegrost pusztulását, hogy a beteg bármilyen tünetet észlelne.

Jelenleg ez a legbiztosabb módja annak, hogy a betegséget idejében ki lehessen mutatni, és el lehessen kezdeni kezelni. A szűrés is rendkívül egyszerű a beteg részéről: csak be kell helyeznie a fejét a műszer álltartójába, hozzá sem érnek a szeméhez, csak néhány másodpercig egy pontra kell néznie.

Még pupillatágítást sem szükséges alkalmazni. Tulajdonképpen felvételeket készítenek a szemről. Ha valaki érintettnek bizonyul, annak gyógyítására sok szemcsepp áll rendelkezésére. Az orvos több hatóanyag közül is választhat, tehát egyáltalán nem kell tartani a vakságtól, csak pontosan, szigorúan be kell tartani az orvos utasításait.

Ez óriási előrelépés ahhoz képest, hogy 25 évvel ezelőtt még csak egyetlen szer állt az orvos rendelkezésére. Először általában egy szemcseppel indul a beteg, majd annak elégtelensége esetén jönnek a kombinált készítmények, akár naponta többszöri használattal. Évente végzett látótér- és látóideg-vizsgálattal követhető a beteg állapota, ha romlást tapasztalnak, változtatnak a kezelésen. A gondozás, kezelés a páciens élete végéig tart.

Súlyosbodás esetén végső esetben műtét következik. Elsőként lézeres beavatkozás történik, ez azonban gyakran csak átmeneti eredményt ad. Segít abban, hogy a csarnokvíz elfolyása javuljon, ezáltal a szemnyomás is csökken. Szóba kerülhet hagyományos műtét is, erre azonban szerencsére csak az esetek kis százalékában kerül sor.

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Frissítve: 2010.04.05. 07:26, Megjelent: 2010.04.05. 07:26
Címkék: Zöldhályog, Szűrés
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Húsvéti tojás Húsvéti tojás

Van néhány dolog, amit nem árt, ha tud.

Hüvelygomba kezelése Hüvelygomba kezelése

Helyi hatású készítmény a terápia hatékony kiegészítéséért. (x)

Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 40 év alatt

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Beteg volt vagy egészséges? Részt vett már komplex szakorvosi szűrésen, vagy más megoldást keresett?

Férfiak figyelem! A legfontosabb szűrővizsgálatok 60 év felett

Ön mikor járt legutóbb háziorvosnál? Csak a gyógyszereit íratta fel vagy szűrővizsgálat is történt? Részt vett már komplex szűrésen?

Hogyan szűrhető ki a Down-szindróma?

Sok gond, probléma merülhet fel egy terhesség során. Legtöbbször nem is gondolunk arra, hogy sajnos nem minden magzat egészséges. A Down-szindróma a...

A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A...

Érdemes lenne felkeresnie orvosát, mert lehet, hogy súlyos problémával küzd!

Számos olyan betegség létezik, ami lappangva, szinte tünetmentesen hatalmasodik el szervezetünkön. Ezek a rafinált kórképek a magyar emberek...

Életmódváltás már a fogantatás előtt

Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a...

A zöld hályog kezelési lehetőségei

A zöld hályognál jelentkező szemnyomást konzervatív úton különböző összetételű szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet...

Valóban névtelen az anonim HIV-szűrés?

Sokan nem merik elvégeztetni az anonim HIV-tesztet, mert attól tartanak, hogy személyes adataik mégis kikerülnek valahogy, és ez hátrányosan érinti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.