Zöldhályog - Már a tünetek jelentkezése előtt kimutatja a műszer

Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

A debreceni Kenézy Kórház is csatlakozott a zöldhályog-világhéthez, amelynek célja elsősorban a figyelem felhívása a betegségre. A köztudatban még mindig az az elképzelés él, hogy törvényszerűen vaksághoz vezet a glaucoma.

Ez koránt sincs így - mondta el dr. Káldi Ildikó szemész főorvos. A kulcsszó: a szűrés. Különösen azoknak, akik az alábbi kockázati csoportok valamelyikébe tartoznak: családi előfordulás, magas szemnyomás, cukorbetegség, nagyfokú rövidlátás, szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők rendszeres szedése, 40 év feletti életkor, korábbi szemsérülés. A dohányzás és a számítógép hosszas használata nem tartozik a kockázati tényezők közé.

A glaucoma (zöldhályog) típusai
Ha más szemészeti betegség nem kíséri, akkor elsődleges (primer), ha igen, akkor másodlagos (szekunder) zöldhályogról beszélünk, a csarnokzug felépítése alapján nyitott zugú (simplex) és zárt zugú (congestív) lehet. Külön csoportot képez az elsődleges veleszületett zöldhályog (primer congenitalis glaucoma) amely esetében a csarnokvíz elvezető rendszer nem fejlődött ki vagy nem átjárható.

A szűrésen bárkit beutaló nélkül szívesen fogadnak, de a doktornő külön kiemeli a 40 év felettieket, akiknek ajánlatos évente megnézetni a szemüket.

Ugyan nincs meghatározott öröklésmenete, de egyértelműen kimutatható, hogy ahol már volt a családban zöldhályog, ott nagyobb a leszármazottak esélye az öröklésre.

A név megtévesztő: nincs zöld színű hártya, sem hályog, gyakorlatilag semmi sem zöld. Arról van szó, hogy a látóideg-rostok pusztulnak el. A folyamat visszafordíthatatlan, a látóideg-rostok nem regenerálódnak.

Gyakran az emelkedett szemnyomás okozza: a szem is szinte kézzel tapinthatóan kemény, mint amikor egy labdát túlfújnak, ám emellett keringési okai is lehetnek.

A látóideg-pusztulás nagyon alattomosan, észrevétlenül is kialakulhat. Eleinte alig észrevehető látótér-kiesés észlelhető, majd a látásélesség is romlik. A látótérben jellemzően először felül, vagy alul alakul ki sarló alakú kiesés, ezek a későbbiekben összeérnek és úgynevezett gyűrű alakú kiesés képződik. A betegek gyakran arról számolnak be, hogy a villanyégő körül szivárványszínű karikákat láttak. Van, aki fejfájásról panaszkodik, s arról, hogy a szem körüli csontok fájnak. Néha viszonylag jellegtelenek a tünetek, más betegség is okozhat ilyeneket. A fentiek a nyílt zugú glaucomára igazak.

A glaucoma (zöldhályog) tünetei
Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása.
Kik a legveszélyeztetettebbek?

A zöldhályog másik fajtája a zárt zugú glaucoma. Ez igen erős fejfájással, hányingerrel, esetleg hasfájással jár. Egyéb, hasonló tünetekkel járó betegségtől az alapján különíthető el, hogy a páciens szeme mindig piros.

A betegeket a háziorvos irányítja a szakrendelésre. (A doktornő hozzátette: nem kell beutaló a szemészetre, tehát aki erre gyanakszik, bátran forduljon szakemberhez.)

Sajnos időnként előfordul, hogy ezzel a betegséggel születik egy-egy kisbaba. Nekik már a méhen belül is emelkedett volt a szemnyomásuk, és mire világra jönnek, a helyzet csak romlik. Őket minden esetben operálni kell, szerencsére gyakran csak az egyik szem az érintett.

Új műszer a szűréshez - Már a tünetek jelentkezése előtt jelez

Az országban már Budapesten és Debrecenben is működik egy új, modern műszer, melyet a mostani glaucoma-világhét alatt, a szűrés során alkalmaznak. Miben hozott újat az új műszer?
Meg lehet vele mérni, hogy a látóidegrost-réteg vastagsága a kornak megfelelő-e, vagy már vannak annak pusztulására utaló jelek. Az benne a fantasztikus, hogy a műszer már azelőtt kimutatja a látóidegrost pusztulását, hogy a beteg bármilyen tünetet észlelne.

Jelenleg ez a legbiztosabb módja annak, hogy a betegséget idejében ki lehessen mutatni, és el lehessen kezdeni kezelni. A szűrés is rendkívül egyszerű a beteg részéről: csak be kell helyeznie a fejét a műszer álltartójába, hozzá sem érnek a szeméhez, csak néhány másodpercig egy pontra kell néznie.

Még pupillatágítást sem szükséges alkalmazni. Tulajdonképpen felvételeket készítenek a szemről. Ha valaki érintettnek bizonyul, annak gyógyítására sok szemcsepp áll rendelkezésére. Az orvos több hatóanyag közül is választhat, tehát egyáltalán nem kell tartani a vakságtól, csak pontosan, szigorúan be kell tartani az orvos utasításait.

Ez óriási előrelépés ahhoz képest, hogy 25 évvel ezelőtt még csak egyetlen szer állt az orvos rendelkezésére. Először általában egy szemcseppel indul a beteg, majd annak elégtelensége esetén jönnek a kombinált készítmények, akár naponta többszöri használattal. Évente végzett látótér- és látóideg-vizsgálattal követhető a beteg állapota, ha romlást tapasztalnak, változtatnak a kezelésen. A gondozás, kezelés a páciens élete végéig tart.

Súlyosbodás esetén végső esetben műtét következik. Elsőként lézeres beavatkozás történik, ez azonban gyakran csak átmeneti eredményt ad. Segít abban, hogy a csarnokvíz elfolyása javuljon, ezáltal a szemnyomás is csökken. Szóba kerülhet hagyományos műtét is, erre azonban szerencsére csak az esetek kis százalékában kerül sor.

(WEBBeteg - Czibere Anikó)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tudásteszt Tudásteszt

Ön felismeri a lisztérzékenység jeleit? Töltse ki tudástesztünket.

A vaspótlás lépcsőfokai A vaspótlás lépcsőfokai

Ha nem kezelik még idejében, a vashiány egyre fokozottabbá válik.

Időskori makuladegenerációban...

A makuladegeneráció korunk egyik legjelentősebb szemészeti megbetegedése, amely a fejlett világban a vezető vaksági okok közé tartozik. Szeretnénk...

A zöld hályog (glaucoma) és tünetei

A zöld hályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A...

Zöldhályog hete – vigyázzunk a...

Március 6. a glaukóma, ismertebb nevén a zöldhályog világnapja. A világnapot először 2008-ban rendezték meg a Glaukóma Világszervezet és a...

Zöld hályog: Hogyan előzhető meg a...

A zöld hályog vagy glaukóma a második helyen áll a világon a vakságot okozó betegségek közt. Hazánkban a lakosság 1-2 százalékát érinti a...

Milyen kapcsolat van az Omega-3 és a...

Mint ismeretes, az Omega-zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében kettős kötések találhatók. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé...

Zöldhályogom lehet? - Az orvos...

Több hete érzek szúró fájdalmat a szememben, és félek, hogy zöldhályogom van, ugyanis édesanyámnak is van, és úgy tudom, ez örökölhető. A...

Szemet ért nyomás - Az orvos...

Ha erősen megnyomják az ember szemét, akkor milyen elváltozást okoz, ami fejfájást és szédülést idéz elő? Lehetséges, hogy ilyenkor a szemideg...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.