Hogyan csökkenthető a hályogképződés kockázata?

Medipress
megjelent:

Az emberek egyre tovább élnek, ami egyrészről jó dolog, másrészt viszont kockázatos, hiszen a 70 év felettiek között egyre több a hályogos szembetegségek előfordulása is.

Az Amerikai Szemészeti Akadémia (AAO) arra hívta fel a figyelmet: a romló statisztikák tükrében az embereknek néhány fontos dolgot tudniuk kell a hályogos betegségek kialakulásának megelőzésének vagy legalább elodázásának érdekében.

Szemészeti vizsgálat, főleg családi hajlam esetén

A felhívás fontosnak tartotta, hogy kiemelje, mennyire fontos 40 éves korban mindenképpen megjelenni egy általános szemészeti vizsgálaton, ahol a hályogképződés jeleit már korai stádiumban felfedezhetik a szemész orvosok. Ebben a korban kezdődnek ugyanis az ún. öregszeműség kialakulásához vezető folyamatok, vagyis a szem általános állapotának és a látásélesség romlásának első mozzanatai.

A hályogok kialakulásának természetesen vannak kockázati tényezői, vagyis olyan környezeti, genetikai változók, amelyek elősegítik a súlyos szembetegség kialakulását.

Az egyik ilyen tényező a családi halmozódás, vagyis, amennyiben egyenes ági családtagoknál előfordult már hályog, abban az esetben nagyobb a kockázata annak, hogy a páciensnél is kialakuljon ilyen megbetegedés. De növeli a kockázatokat még a cukorbetegség, a dohányzás, a napfénynek fokozottan kitett életmód, egyéb szemsérülések, illetve szemgyulladások megléte, de a hosszan tartó szteroidos készítmények alkalmazása is.

A szürke hályogról
A katarakta (szürke hályog, szemlencse-homály) gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, az egyetlen hatásos kezelés a műtét.
A szürke hályog (katarakta)

Tanácsok a hályogképződés megelőzéséért

A hályogképződés kockázata csökkenthető azonban UV-szűrős napszemüvegek viselésével, illetve széles karimájú vagy sildes napsapkák hordásával, illetve a dohányzás elhagyásával. A cukorbetegek esetében a magasabb kockázat miatt még fontosabb a megfelelő vércukorszint beállítása és fenntartása a hályogos betegségek megelőzése érdekében.

A szemhályogok közül a veszélyesebb a zöld hályog, amelyre ma nem létezik megoldás, így ez az elváltozás sajnos gyógyíthatatlan, a szintén komoly panaszokat okozó szürke hályog azonban ma már igen jó hatásfokkal gyógyítható. A szürke hályog műtétek sikerrátája meghaladja a 95%-ot is, ugyanakkor a szakemberek szerint a műtéti beavatkozás előtt mindenképpen mérlegelni kell, hogy a hályog miatti látászavarok valóban annyira zavaróak-e, hogy érdemes ilyen beavatkozás mellett dönteni.

(Medipress)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Juhász Levente Ákos, szemész, látszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Papp Júlia, Halmosi Edina
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.