Új eszköz a leggyakoribb szembetegségek kezeléséhez

WEBBeteg
megjelent:

A 45 éves kor feletti lakosság számottevő részének jelenthet életminőség-javulást az az új műszemlencse, melyet ma mutattak be a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság (SHIOL) kongresszusán.

Az új műszemlencse pontosan utánozza a természetes szemlencse működését, így a leggyakoribb szembetegségek, az időskori látásromlás és a szürkehályog esetében is lehetővé teszi, hogy a kezelt pácienseknek ne kelljen többé szemüveget viselniük.

A szürkehályog a leggyakoribb szembetegség, míg az öregszeműség, vagyis a szem alkalmazkodóképességének elvesztése a 45 éves kor feletti lakosság 90 százalékát érinti. E szemészeti problémákat eddig csupán szemüveg és kontaktlencse segítségével vagy olyan mesterséges lencse beültetésével tudták kezelni, mely nem volt képes a szem természetes fókuszálását tökéletesen lekövetni.

A szem természetes alkalmazkodóképessége teszi lehetővé, hogy a szemlélő folyamatosan és erőlködés nélkül, teljes látóterében bármilyen képre fókuszáljon. Alkalmazkodóképesség nélkül minden alternatív megoldás kudarcot vall, mivel a betegek nem képesek arra, hogy szemüket távolra, karnyújtásnyi távolságra és közelre egyaránt fókuszálják.

A Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság (SHIOL) zalaegerszegi kongresszusán első alkalommal mutatták be hivatalosan a Premed Pharma által forgalmazott Crystalens műszemlencsét, amit az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) is ellenőrzött és jóváhagyott.

Újra szemüveg nélkül vezetni

A műlencse törőereje helyreállítja a betegek látását, valamint aktivitásukat életük legfontosabb területein. A mindkét szemet érintő beültetésen átesett páciensek szinte mindegyike elég jól látott a műtét után ahhoz, hogy szemüveg nélkül vezethessen, használhassa a számítógépét, vásároljon vagy elolvashassa az újságot - mondta el Dr. Nagy Zoltán Zsolt, aki az első magyarországi beültetéseket végezte.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán szemész; Dr. Szemán Annamária, szemész, Focus Medical
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.