Téma: Szemlencse

Mit kell tudni a rövidlátásról?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2023.11.20. 13:11
Rövidlátás
Ha a szem törőereje fokozott - mert a szaruhártya vagy a szemlencse felszíne túlságosan domború -, illetve ha a szemtengely hosszabb a normálisnál, akkor rövidlátás (myopia) jön létre.

Az öregszeműség (presbiópia) kezelése

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit - 2023.02.06. 17:20
A presbiópia kezelésének célja, hogy a közeli tárgyakra való fókuszálás képességének természetes csökkenését korrigáljuk. Ez elérhető külső korrekciós lencsével, vagy műtéttel egyaránt.

A szürke hályog kezelése

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022.05.06. 17:03
Szürkehályog
Szürke hályog (katarakta) gyanújának esetén a szem állapotának alapos, több módszerrel történő diagnosztikai vizsgálatára van szükség, mivel az egyetlen kezelési lehetőség a lencse műtéti eltávolítása.

Mit kell tudni a távollátásról?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2021.12.14. 22:03
Távollátás
Fiatalkorban a szemlencse még rugalmas, így a szem megfelelő alkalmazkodással egy ideig korrigálni tudja a távollátást, ám később mindenképp szükség van látáskorrekcióra.
Homályos látás, kifakult színek és gyengébb éjszakai látás. A legtöbb szemüveges ember számára mindez annak a jele, hogy ideje erősebb szemüveget venni. Viszont sok ezer középkorú, amúgy egészséges ember számára a fenti...
A 45 éves kor feletti lakosság számottevő részének jelenthet életminőség-javulást az az új műszemlencse, melyet ma mutattak be a Magyar Műlencse Implantációs és Refraktív Sebészeti Társaság (SHIOL) kongresszusán.

Küllős kérgi homály

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2010.01.05. 17:05
Egy közelmúltban végzett szemészeti vizsgálat alkalmával az ambuláns lapomra a következőt jegyezték fel: Szemlencse: mko lencsében küllős kérgi homály. Mivel ott szóban az orvos erre vonatkozóan nem mondott semmit,...