Kontaktlencsével kényelmesebb a nyaralás

healzz
megjelent:

Nyáron sokan szívesebben viselnek a szemüvegük helyett kényelmes kontaktlencsét. A választásban segít dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.

Kontaktlencséből is nagy a választék

Bár ma már igen divatosak a szemüvegek, a kontaktlencsék képesek „láthatatlanul” is tökéletes látást biztosítani. Ráadásul mivel közvetlenül a szemünk felszínén helyezkednek el, nagyobb látóteret biztosítanak, nem torzítnak, mint a szemüveg széle és nem törnek el. Sportolásnál, főleg labdajátékoknál követik a dinamikus szemmozgást, így egyfajta biztonságérzetet adnak.

Aki tehát a látásélessége javítására kontaktlencsét szeretne választani, keressen fel egy szemészeti–kontaktológiai ismeretekkel rendelkező szakembert, aki vizsgálat alapján kiválasztja a legalkalmasabb típust.

Rövid- vagy távollátás esetén

Mindkét probléma ideálisan korrigálható lágy lencsével. Erősebb rövidlátónál a szemüvegnél kisebb dioptriaértékű a kontaktlencse, a távollátóknál pedig magasabb lesz a dioptriaérték. Ha a két szem között három dioptriánál nagyobb a különbség, akkor ez szemüveggel már általában nem korrigálható, kontaktlencsével azonban kiválóan.

Ha közelre és távolra sem lát élesen

Meddig használható egy kontaktlencse?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lágy kontaktlencsét viselők táborában nagy számban fordulnak elő olyanok, akik évek óta ugyanazt a lencsetípust viselik. Ezen lencstípusoknál mind a viselési idő (éves, féléves, negyedéves csereritmusú), mind az alapanyag elavultnak számít már. Minél gyakrabban cseréli valaki kontaktlencséjét, annál kevésbé fordulhat elő valamilyen szemészeti szövődmény kialakulása. Merjünk kontaktlencsét váltani!

Az úgynevezett progresszív szemüvegek alternatívái az új fejlesztésű lágy, multifokális lencsék, amelyek biztosítják az egyidejű távoli és közeli látást és még a monitort is látja a páciens! Ezt a lencsefajtát hosszabb ideig tart megszokni, de a 40 éven felülieknek érdemes kipróbálni.

Szűk szemrés vagy asztigmia (fénytörési hiba) esetén

A hagyományos kemény és az újabb kemény-gázáteresztő lencsék viselése az utóbbi években háttérbe szorult, mégis orvosi szempontból például szűk szemrés, mélyen ülő szem esetén, vagy nagy asztigmiánál ez indokolt. A kemény–gázáteresztő lencsék egyszerűbben tisztíthatók, éves kihordási idejűek, jól korrigálják az asztigmiát, általában UV-szűrősek és ami a legfontosabb, hogy szövődményeket sokkal ritkábban okoznak mint a lágy társaik.

Érzékeny szem esetén

Az érzékenyebb szeműek is bátran viselhetnek lágy lencsét, akár időszakosan, akár folyamatosan. A lágy lencsék új generációja magas oxigén áteresztéssel rendelkezik, kényelmes, rugalmas. Szférikus, cylideres és multifokális dioptriákban is rendelhetőek.

Alkalomszerűen vagy tartósan

Alkalomszerű viselésnél az egynapos lencse az első választás, mert egyszerű, higiénikus, nem kell hozzá ápolószer, este egyszerűen eldobjuk. Mindig friss, tiszta lencse kerül a szembe. Uszodában és természetes vizekben kizárólag ez használható, ugyanis így elkerülhető a fertőzés, a szemgyulladás – ismerteti dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa. Nyaraláshoz „tartalék” lencsének érdemes vinni belőle pár darabot.

A mai kontaktlencsék- típustól függően- kényelmesen viselhetők napi 12–24 órán át. Nagyon fontos azonban a mindennapos ápolószerrel való tisztításuk, fertőtlenítésük! A lágy kontaktlencséknél fokozott figyelmet kell fordítani az ápolásra, mert a felületükön kialakul egy úgynevezett biofilm réteg. Így ha nem tisztítjuk gondosan, csökkenhet a komfortérzet és a nedvesedés, a zsír- és fehérjeszerű felrakódások pedig a kórokozók könnyebb megtelepedését okozhatják.

A multifunkcionális tárolószerek alkalmasak a tisztításra és a tárolásra is. Minden új flakonban új tok is található, ez is növeli a biztonságot. Csapvíz soha ne érje a lencséket, mert ez nem steril, gyulladás alakulhat ki.

Bizonyos szembetegségek esetén nem ajánlott a lencseviselés, például kötőhártya-, szaruhártya-gyulladásnál, herpes utáni érzéketlen szaruhártyánál, illetve súlyos szemszárazság esetén.

(healzz)

Cikkajánló

D-vitamin-bevitel télen
D-vitamin-bevitel télen

Segíthet-e a szoláriumozás?

Influenza és megfázás
Influenza és megfázás

Hogyan tudunk különbséget tenni?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Halmosi Edina, optometrista-kontaktológus
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.