• Kontaktlencsével kényelmesebb a nyaralás

    Szerző: healzz.com

    Nyáron sokan szívesebben viselnek a szemüvegük helyett kényelmes kontaktlencsét. A választásban segít dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.

    Kontaktlencséből is nagy a választék

    Bár ma már igen divatosak a szemüvegek, a kontaktlencsék képesek „láthatatlanul” is tökéletes látást biztosítani. Ráadásul mivel közvetlenül a szemünk felszínén helyezkednek el, nagyobb látóteret biztosítanak, nem torzítnak, mint a szemüveg széle és nem törnek el. Sportolásnál, főleg labdajátékoknál követik a dinamikus szemmozgást, így egyfajta biztonságérzetet adnak.

    Aki tehát a látásélessége javítására kontaktlencsét szeretne választani, keressen fel egy szemészeti–kontaktológiai ismeretekkel rendelkező szakembert, aki vizsgálat alapján kiválasztja a legalkalmasabb típust.

    Hirdetés

    Rövid- vagy távollátás esetén

    Mindkét probléma ideálisan korrigálható lágy lencsével. Erősebb rövidlátónál a szemüvegnél kisebb dioptriaértékű a kontaktlencse, a távollátóknál pedig magasabb lesz a dioptriaérték. Ha a két szem között  három dioptriánál nagyobb  a különbség, akkor ez szemüveggel már általában nem korrigálható, kontaktlencsével azonban kiválóan.

    Ha közelre és távolra sem lát élesen

    Meddig használható egy kontaktlencse?


    A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lágy kontaktlencsét viselők táborában nagy számban fordulnak elő olyanok, akik évek óta ugyanazt a lencsetípust viselik. Ezen lencstípusoknál mind a viselési idő (éves, féléves, negyedéves csereritmusú), mind az alapanyag elavultnak számít már. Minél gyakrabban cseréli valaki kontaktlencséjét, annál kevésbé fordulhat elő valamilyen szemészeti szövődmény kialakulása. Merjünk kontaktlencsét váltani!>>

    Az úgynevezett progresszív szemüvegek alternatívái az új fejlesztésű lágy, multifokális lencsék, amelyek biztosítják az egyidejű távoli és közeli látást és még a monitort is látja a páciens! Ezt a lencsefajtát hosszabb ideig tart megszokni, de a 40 éven felülieknek érdemes kipróbálni.

    Szűk szemrés vagy asztigmia (fénytörési hiba) esetén

    A hagyományos kemény és az újabb kemény-gázáteresztő lencsék viselése az utóbbi években háttérbe szorult, mégis orvosi szempontból például szűk szemrés, mélyen ülő szem esetén, vagy nagy  asztigmiánál ez indokolt. A kemény–gázáteresztő lencsék egyszerűbben tisztíthatók,  éves kihordási idejűek, jól korrigálják az asztigmiát, általában UV-szűrősek és ami a legfontosabb, hogy szövődményeket sokkal ritkábban okoznak mint a lágy társaik.

    Érzékeny szem esetén

    Az érzékenyebb szeműek is bátran viselhetnek lágy lencsét, akár időszakosan, akár folyamatosan. A lágy lencsék új generációja magas oxigén áteresztéssel rendelkezik, kényelmes, rugalmas. Szférikus, cylideres és multifokális dioptriákban is rendelhetőek.

    Alkalomszerűen vagy tartósan

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Alkalomszerű viselésnél az egynapos lencse az első választás, mert egyszerű, higiénikus, nem kell hozzá ápolószer, este egyszerűen eldobjuk. Mindig friss, tiszta lencse kerül a szembe. Uszodában és természetes vizekben kizárólag ez használható, ugyanis így elkerülhető  a fertőzés, a szemgyulladás – ismerteti dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa. Nyaraláshoz „tartalék” lencsének érdemes vinni belőle pár darabot.  

    A mai kontaktlencsék- típustól függően- kényelmesen viselhetők napi 12–24 órán át. Nagyon fontos azonban a mindennapos ápolószerrel való tisztításuk, fertőtlenítésük! A lágy kontaktlencséknél fokozott figyelmet kell fordítani az ápolásra, mert a felületükön kialakul egy úgynevezett biofilm réteg. Így ha nem tisztítjuk gondosan, csökkenhet a komfortérzet és a nedvesedés, a zsír- és fehérjeszerű felrakódások pedig a kórokozók könnyebb megtelepedését okozhatják.

    A multifunkcionális tárolószerek alkalmasak a tisztításra és a tárolásra is. Minden új flakonban új tok is található, ez is növeli a biztonságot. Csapvíz soha ne érje a lencséket, mert ez nem steril, gyulladás alakulhat ki.

    Bizonyos szembetegségek esetén nem ajánlott a lencseviselés, például kötőhártya-, szaruhártya-gyulladásnál, herpes utáni érzéketlen szaruhártyánál, illetve súlyos szemszárazság esetén.  

    (healzz.com)

    Legutóbb frissült: 2014.07.10 13:32
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A kontaktlencse ápolása: szabályok és tanácsok

    A fénytörési hibákat szemüveggel, kontaktlencsével, lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Manapság a lágy kontaktlencsék a legelterjedtebbek, a félkemény és kemény lencsék háttérbe szorultak.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Kontaktlencse-viselés nyáron: rejtett veszélyek

    A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a kontaktlencse-viselés szabályaival.

    Kontaktlencse - A gombás fertőzés tönkreteheti a szemet

    A lágy kontaktlencsék különösen hajlamosak arra, hogy mindenféle kórokozó megtelepedjen rajtuk és alattuk, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat is. Ez esetben mihamarabb forduljon szakemberhez, mivel a szaruhártya károsodása gyorsan bekövetkezhet.

    Hogyan tartsuk tisztán a kontaktlencséket?

    A mai modern kontaktlencsék - hasonlóan a szemüvegekhez - képesek korrigálni a rövid- (myopia) és távollátást (hypermetropia), a tórikus lencsék pedig segítenek az astigmia korrigálásában. Mire figyeljünk oda az apró segédeszköz tisztán tartása során?

    A kontaktlencsét viselőknek is kell(ene) szemüveg

    Ha valaki kontaktlencsét visel, az nem azt jelenti, hogy szemüvegre már nincs is szüksége többé. Bármilyen korrekciót érintő változást megelőzően egy korrekt vizsgálat kivitelezéséhez lágy lencsét viselőknek a vizsgálat előtt 12 órával már nem szabadna lencsét viselniük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.