Távollátás téma

Mit kell tudni a távollátásról?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Lektorálta: Dr. Serfőző Csilla, szemész és gyermekszemész

Fiatalkorban a szemlencse még rugalmas, így a szem megfelelő alkalmazkodással egy ideig korrigálni tudja a távollátást, ám később mindenképp szükség van látáskorrekcióra.

Milyen látásproblémák és milyen dioptria esetén javasolt a lézeres szemműtét?

WEBBeteg összeállítás - Szakértők: Dr. Árvay Anita, Sasszemklinika vezető főorvosa, Dr. Papp Júlia szemész, Dr. Serfőző Csilla szemész - B. M. szakfordító

A fénytörési hibákat szemüveg és kontaktlencse mellett lézerrel és bizonyos esetekben szemlencseműtéttel is lehet korrigálni (meg lehet oldani). Ezek a beavatkozások a szaruhártyát vagy a szemlencsét érintik.

Kontaktlencsével kényelmesebb a nyaralás

healzz

Nyáron sokan szívesebben viselnek a szemüvegük helyett kényelmes kontaktlencsét. A választásban segít dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze, kontaktológusa.

Távollátás, rövidlátás

Rövidlátás,Távollátás,Szemészet

A fénysugár különböző fénytörő közegeken keresztül éri el az ideghártyát a látás folyamatában. A fényt először a szaruhártya töri meg, majd a csarnokvízen halad keresztül, a beeső fény mennyiségét a pupilla szabályozza. A szemlencsében törik meg másodszor a fény.

Az említett két fénytörő közeg úgy töri meg a fényt, hogy azok az ideghártya sárga foltján egyesüljenek. Ez az éles látás helye. Az ideghártya receptorai közül a pálcikák a fekete-fehér képeket szolgáltatják, a csapok pedig a színlátásért felelősek. A receptorokról a látóideg és az érző neuronok vezetik tovább az ingerületet az agy látóközpontjáig, ami feldolgozza a látottakat.

Távollátás esetén a fénysugarak a sárga folt mögött találkoznának, azaz a fókuszpont a retina mögé vetül. Az illető a közeli tárgyakat látja rosszul. A szemgolyó kisebb az egészségesnél.

Rövidlátás esetén a fénysugarak a sárga test előtt találkoznak,a  fókuszpont így a retina elé vetül. A rövidlátó a távoli tárgyakat nem látja élesen. A szemgolyó nagyobb.

Távollátás

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina

Üdvözlöm. 26honapos kisfiammal voltunk a szemészeten, ott azt mondták minden rendben van a szemével. Mikor elolvastam a leletet a diagnózishoz az volt irva, hogy Hypermetropia /távollátás.Otthoni látásvizsgálat külön-külön szemmel. Akkor ezt most mié

Távollátó

Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós

Tisztelt Doktornő! Kislányom távollátó, kérdezném mit jelent ez,

2 éve 1, 5D-s szemüveget visel.köszönettel

Szemvizsgálat és szemromlás gyermeknél

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia, szemész

Tisztelt Szemész! Kisfiam távollátó, 6.0 ill. 6.5 dioptriával. Ma voltunk orvosnál, az eredmény: V: 0, 9 0, 8 ezek összekapcsolva 1.0. Ezek az eredmények a jelenlegi szemüvegével olvasva. Aztán cseppentés és fél óra után géppel mérve: +5.5 +5

Távollátással kapcsolatban mi az ami igaz

Orvos valaszol - Dr. Papp Júlia, szemész

Kedves Webdoktor! nemrégóta hordok szemüveget, -0, 5 -t. még soha nem volt szemüvegem, nem is vagyok jártas a távollátás témában, ezért ismerőseim "hasznos" információkkal látnak el. legyen szíves eligazítani, hogy ezekből mi igaz és mi nem. igaz