• Úszás kontaktlencsével

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    A kontaktlencsével való úszás kicsivel nagyobb odafigyelést és elővigyázatosságot igényel, mintha anélkül úszna. Könnyen kaphat el fertőzést, vagy akár szemkárosodást is szenvedhet.

    A kontaktlencsével való úszás lehetséges, ám veszélyes. Legjobb, ha nem visel kontaktlencsét olyan esetekben, mikor az vizes lehet – legyen szó akár úszásról, forró fürdőről, vagy zuhanyzásról. Néhány pillanat, amibe a lencse kivétele kerül, rengeteg fájdalomtól kímélheti meg! Íme a leggyakoribb kockázatok, illetve néhány hasznos tipp azok megelőzésére!

    Hirdetés

    A kontaktlencse nem véd

    Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye

    Hazánkban az úszás gyökerei az 1800-as évekbe nyúlnak vissza. Hajós Alfréd úszó szerezte a magyar történelem első két olimpiai aranymedálját 1896-ban. Szerencsére máig is az egyik legeredményesebb sportág. Akárcsak a futás vagy a kerékpározás, az úszás sem köthető nemhez, életkorhoz, edzettségi állapothoz.
    Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye>>

    Bár a kontaktlencse szilárd, bizonyos típusai kissé porózusak, hogy a szem levegőzhessen. Ez az áteresztő képesség azt jelenti, hogy nemcsak a levegő, de a mikróbák, vegyi anyagok, baktériumok is keresztül juthatnak rajta. Ezek a káros szennyeződések pedig szemfertőzést, irritációt, vagy akár szemkárosodást is okozhatnak.

    Az egészségügyi kockázat mértéke attól függ, milyen vízben úszik. Ha tóban, vagy folyóban úszik, nagy a kockázata annak, hogy az Acanthamoeba nevű mikroorganizmus okoz fertőzést, gyulladást a szaruhártyán. Medencében, tengerben csökken a mikrobiális fertőzés veszélye, ám ott más problémákkal kell számolni. Medencében való úszásnál a lencséhez tapadt klór okozhat problémát, míg tengerben a nagy hullámok jelenthetnek veszélyt. Sose viselje a kontaktlencsét, ha lassú folyóban, tóban, szennyezett medencében úszik, mivel ezek a szemre káros mikróbákat tartalmazhatnak!

    Acanthamoeba – a leggyakoribb bűnös

    A kontaktlencse ápolása: veszélyek és előnyök

    A fénytörési hibákat szemüveggel, kontaktlencsével, lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Manapság a lágy kontaktlencsék a legelterjedtebbek, a félkemény és kemény lencsék háttérbe szorultak.
    A kontaktlencse ápolása: veszélyek és előnyök>>

    Az Acanthamoeba a talajban és a vízben egyaránt megtalálható. Ez az amőba felelős a szaruhártya súlyos, látás csökkenésével ,vagy akár teljes elvesztésével járó fertőzéséért, az Acanthamoeba keratitiszért. A betegség 80%-ban a kontaktlencsét viselőket érinti.

    Mivel az Acanthamoeba megtalálja a folyókat, medencéket, kádakat, fontos, hogy ezek használata előtt kivegye a kontaktlencséjét, vagy viseljen úszószemüveget minden olyan alkalommal, mikor vízzel érintkezik.

    A betegség tünetei az intenzív fájdalommal járó piros, duzzadt szem, mely gyorsan könnyesedik, és fényre érzékeny. Lehet idegentest érzése a szemben, annak ellenére, hogy semmi nincs benne. A korai diagnózis nagyon fontos, mivel a betegség rendkívül ellenálló a kezeléssel szemben.

    Leginkább akkor kell Acanthamoeba keratitiszre gondolni, ha a beteg lencsével a szemén úszott, nem megfelelően tisztította azt vagy a tárolóját, illetve külföldi utazáskor vagy közvetlenül az után tapasztalja a tüneteket. A kezelés a betegség súlyosságától függően 6-12 hónapig is elhúzódhat, kezelés hiányában pedig fennáll a látásvesztés kockázata, mivel az amőba tönkreteszi a szaruhártyát. A gyógyszeres kezelés mellett gyakran műtétre is szükség van, éppen ezért fontos a megelőzés, a megfelelő higiénés szabályok betartása, az előírt kontaktlencse tisztítók használata, illetve úszás esetén a megfelelő óvintézkedések végrehajtása!

    A klór hozzátapad a lencséhez

    Kis mennyiségű klór általában nem bántja a szemet, kivéve kontaktlencse esetében. A klór ugyanis ráragad a lencsére, és folyamatosan irritálja a szemet. Mindez szemfertőzéshez vagy szaruhártya sérüléshez, esetleg hegesedéshez vezethet. Ezért fontos, hogyha kontaktlencsével úszik, sose nyissa ki a szemét a víz alatt!

    Kontaktlencse-viselés nyáron: rejtett veszélyek

    A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a kontaktlencse viselés szabályaival.
    Kontaktlencse-viselés nyáron>>

    A kontaktlencsék nem úszásra valók

    A kontaktlencsék egyedülálló görbülettel rendelkeznek, mely feladata, hogy akárcsak egy kis tapadókorong, pontosan illeszkedjen a szemre. Mikor víz alá kerülnek – függetlenül attól, hogy az medence, folyó vagy tó – a víz megzavarja a kontaktlencse és a szem közötti kapcsolatot, így az leválhat a szemről. Ez az oka annak, hogy oly sokan veszítik el a kontaktlencséjüket úszás közben.

    Hogyan ússzon kontaktlencsével?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Úszószemüveg - Az egyetlen biztos módja annak, hogy kikerülje az úszással kapcsolatos kontaktlencse használat veszélyeit, ha úszószemüveget visel. Ez természetes levegő-akadályt hoz létre a szem körül, megakadályozva a vízből történő fertőződést, azt, hogy klór jusson a lencsére és a szembe, valamint véd a lencse elhagyásától is, hiszen gyakori probléma, hogy a víz lemossa azt a szemről.

    Lágy lencse – Használjon lágy, eldobható lencsét! Minél nagyobb ezek kerülete, annál jobban odatapadnak a szemre, így a víz kevésbé tudja lemosni őket. Tegye fel legalább 30 perccel azelőtt, hogy vízbe menne! Úszás után dobja el, így kisebb a kockázata annak, hogy mikróbák vagy egyéb káros szennyező anyagok terjedjenek át a szemre.

    Szemcsepp – Használjon steril sóoldatot a szemre, mely egyaránt nedvesen tartja a szemét és a lencsét is, így akadályozva, hogy az leváljon, vagy a víz lemossa.

    Fertőtlenítés – Öblítse le és fertőtlenítse a lencséjét (pár percig áztassa újraviselés előtt) azonnal úszás után, ha pedig eldobhatót használ, még véletlenül se használja azt többször, cserélje le új pár lencsére.

    Orvos – Forduljon orvoshoz azonnal, ha szem irritációt, fokozott fényérzékenységet és fájdalmat tapasztal!

    (WEBBeteg - Cs. K.)

    Legutóbb frissült: 2016.07.23 02:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Kontaktlencse-viselés nyáron: rejtett veszélyek

    A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a kontaktlencse-viselés szabályaival.

    Milyen gyakran érdemes kontaktlencsét viselni?

    A kontaktlencsék egyik nagy előnye, hogy nincs kicsinyítő-nagyító hatásuk, vagyis nagyfokú rövidlátásban jobb látás érhető el velük, mint szemüveggel. Mivel a teljes látómező fókuszba hozható, ezért sportolás és vezetés közben tisztább látás érhető el vele, mint a szemüveggel.

    Fogyókúra - Nem mindegy, melyik mozgásformát választjuk!

    A fogyókúrának és az életmódváltásnak fontos része a fizikai aktivitás. Nem mindegy azonban, hogy hogyan mozgunk! A rosszul megválasztott sportolással sokan kifejezetten ártanak szervezetüknek.

    Monitor előtti munkavégzés - Ezekre érdemes odafigyelnie

    A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, és ezáltal a látás minőségének romlásához vezet. Percenként átlagosan 22-24-szer pislogunk. Ha sokáig mereven nézünk valamit, pl. monitort, vagy olvasáskor ez a szám 7-10-re csökken.

    Kontaktlencse - A gombás fertőzés tönkreteheti a szemet

    A lágy kontaktlencsék különösen hajlamosak arra, hogy mindenféle kórokozó megtelepedjen rajtuk és alattuk, beleértve a baktériumokat, vírusokat és gombákat is. Ez esetben mihamarabb forduljon szakemberhez, mivel a szaruhártya károsodása gyorsan bekövetkezhet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.