Úszás kontaktlencsével

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán, szemész frissítve:

A kontaktlencsével való úszás kicsivel nagyobb odafigyelést és elővigyázatosságot igényel, mintha anélkül úszna. Könnyen kaphat el fertőzést, vagy akár szemkárosodást is szenvedhet.

A kontaktlencsével való úszás lehetséges, ám veszélyes - a szakemberek többnyire nem javasolják. Legjobb, ha nem visel kontaktlencsét olyan esetekben, mikor az vizes lehet – legyen szó akár úszásról, forró fürdőről, vagy zuhanyzásról. Néhány pillanat, amibe a lencse kivétele kerül, rengeteg fájdalomtól kímélheti meg! Íme a leggyakoribb kockázatok, illetve néhány hasznos tipp azok megelőzésére!

A kontaktlencse nem véd

Bár a kontaktlencse szilárd, bizonyos típusai kissé porózusak, hogy a szem "levegőzhessen". Ez az áteresztő képesség azt jelenti, hogy nemcsak a levegő, de a mikróbák, vegyi anyagok, baktériumok is keresztül juthatnak rajta. Ezek a káros szennyeződések pedig szemfertőzést, irritációt, vagy akár szemkárosodást is okozhatnak.

Az egészségügyi kockázat mértéke attól függ, milyen vízben úszik. Ha tóban, vagy folyóban úszik, nagy a kockázata annak, hogy az Acanthamoeba nevű mikroorganizmus okoz fertőzést, gyulladást a szaruhártyán.

Medencében, tengerben csökken a mikrobiális fertőzés veszélye, ám ott más problémákkal kell számolni. Medencében való úszásnál a lencséhez tapadt klór okozhat problémát, míg tengerben a nagy hullámok jelenthetnek veszélyt. Sose viselje a kontaktlencsét, ha lassú folyóban, tóban, szennyezett medencében úszik, mivel ezek a szemre káros mikróbákat tartalmazhatnak!

Acanthamoeba – a leggyakoribb bűnös

Az Acanthamoeba a talajban és a vízben egyaránt megtalálható. Ez az amőba felelős a szaruhártya súlyos, látás csökkenésével ,vagy akár teljes elvesztésével járó fertőzéséért, az Acanthamoeba keratitiszért. A betegség 80%-ban a kontaktlencsét viselőket érinti.

Mivel az Acanthamoeba megtalálja a folyókat, medencéket, kádakat, fontos, hogy ezek használata előtt kivegye a kontaktlencséjét, vagy viseljen úszószemüveget minden olyan alkalommal, mikor vízzel érintkezik.

A betegség tünetei az intenzív fájdalommal járó piros, duzzadt szem, amely intenzíven könnyezik, és fényre érzékeny. Lehet idegentest érzése a szemben, annak ellenére, hogy semmi nincs benne. A korai diagnózis nagyon fontos, mivel a betegség rendkívül ellenálló a kezeléssel szemben.

Leginkább akkor kell Acanthamoeba keratitiszre gondolni, ha a beteg lencsével a szemén úszott, nem megfelelően tisztította azt, vagy a tárolóját, továbbá akkor, ha külföldi utazáskor (főleg trópusi területeken), vagy közvetlenül az után tapasztalja a tüneteket. A kezelés a betegség súlyosságától függően 6-12 hónapig is elhúzódhat, kezelés hiányában pedig fennáll a látásvesztés kockázata, mivel az amőba tönkreteszi a szaruhártyát. A gyógyszeres kezelés mellett gyakran műtétre is szükség van, éppen ezért fontos a megelőzés, a megfelelő higiénés szabályok betartása, az előírt kontaktlencse tisztítók használata, illetve úszás esetén a megfelelő óvintézkedések végrehajtása!

Bővebben Acanthamoeba-keratitis - Egy fájdalmas szembetegség

A klór hozzátapad a lencséhez

Kis mennyiségű klór általában nem bántja a szemet, kivéve kontaktlencse viselése esetében. A klór ugyanis ráragad a lencsére, és folyamatosan irritálja a szemet. Mindez szemfertőzéshez vagy szaruhártya sérüléshez, esetleg hegesedéshez vezethet. Ezért fontos, hogyha kontaktlencsével úszik, sose nyissa ki a szemét a víz alatt!

A kontaktlencsék nem úszásra valók

A kontaktlencsék egyedülálló görbülettel rendelkeznek, mely feladata, hogy akárcsak egy kis tapadókorong, pontosan illeszkedjen a szemre. Mikor víz alá kerülnek – függetlenül attól, hogy az medence, folyó vagy tó – a víz megzavarja a kontaktlencse és a szem közötti kapcsolatot, így az leválhat a szemről. Ez az oka annak, hogy oly sokan veszítik el a kontaktlencséjüket úszás közben.

Hogyan hat az úszás a szervezetre?

Az úszás szerencsére napjainkban is az egyik legnépszerűbb sportág. Akárcsak a futás vagy a kerékpározás, az úszás sem köthető nemhez, életkorhoz, edzettségi állapothoz.
Hogyan hat az úszás a szervezetre?

Hogyan ússzon kontaktlencsével?

Úszószemüveg - Az egyetlen (de nem teljeskörű) védelmet biztosító módja annak, hogy kikerülje az úszással kapcsolatos kontaktlencse használat veszélyeit, ha úszószemüveget visel. Ez természetes levegő-akadályt hoz létre a szem körül, megakadályozva a vízből történő fertőződést, azt, hogy klór jusson a lencsére és a szembe, valamint véd a lencse elhagyásától is, hiszen gyakori probléma, hogy a víz lemossa azt a szemről.

Lágy lencse – Használjon lágy, eldobható lencsét! Minél nagyobb ezek kerülete, annál jobban odatapadnak a szemre, így a víz kevésbé tudja lemosni őket. Tegye fel legalább 30 perccel azelőtt, hogy vízbe menne. Úszás után dobja el, így kisebb a kockázata annak, hogy mikróbák vagy egyéb káros szennyező anyagok terjedjenek át a szemre.

Scleralis kontaktlencse - A szakemberek egy olyan, speciális kontaktlencsét javasolnak a vízi sportok kedvelőinek, mint pl. a scleralis kontaktlencse. Felhelyezése, levétele kissé bonyolultabb, ill. speciális szabályai vannak a lágy kontaktlencsékhez képest.

Szemcsepp – Használjon steril sóoldatot a szemre, mely egyaránt nedvesen tartja a szemét és a lencsét is, így akadályozva, hogy az leváljon, vagy a víz lemossa.

Fertőtlenítés – Öblítse le és fertőtlenítse a lencséjét (pár percig áztassa újraviselés előtt) azonnal úszás után, ha pedig eldobható kontaktlencsét használ, még véletlenül se használja azt többször, cserélje le egy új pár lencsére.

Orvos – Forduljon orvoshoz azonnal, ha szem irritációt, fokozott fényérzékenységet és fájdalmat tapasztal!

További tanácsok kontaktlencsét viselőknek

A kontaktlencse ápolása: veszélyek és előnyök - A fénytörési hibákat szemüveggel, kontaktlencsével, lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Manapság a lágy kontaktlencsék a legelterjedtebbek, a félkemény és kemény lencsék háttérbe szorultak.

Kontaktlencse-viselés nyáron - A kontaktlencse egyszerű, kényelmes megoldás a látás javítására. Használatuk egyre elterjedtebb, ugyanakkor nagyon fontos tisztában lennünk a kontaktlencse viselés szabályaival.

(WEBBeteg - Cs. K.; Lektorálta: Dr. Cserháti Zoltán szemész)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.