Stroke - kevesen ismerik fel a jeleket

MTI
megjelent: 2009.08.22.

Az idősebbek kevésbé veszik észre a stroke figyelmeztető jeleit, hatásait, ez még nagyobb kockázatot jelent a betegek számára - mutatták ki ír kutatók.

Az általuk vizsgált 2033 idősebb férfi és nő közül kevesebb mint a fele volt tisztában azzal, hogy a szédülés, a zsibbadás, a gyengeség és a fejfájás mind az agyi érkatasztrófa figyelmeztető előjelei.

Koleszterintáblázat

zöldségSzámolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

Csak 54 százalékuk nevezte meg a hibás, nehézkes beszédet a stroke egyik előjelének - írta Anne Hickey, az írországi Royal College of Surgeons munkatársa a kollégáival készített tanulmányban, amelyet a BMC Geriatrics nevű online szaklapban tettek közzé.

Amikor arra kérték, őket, hogy sorolják fel a stroke ismertető jeleit, a megkérdezett nők és férfiak mintegy háromnegyede nevezte meg például a magas vérnyomást. Kevesebb mint 40 százalékuk tudta, hogy a magas koleszterinszint és a dohányzás is növeli a stroke kialakulásának esélyét.

Nagyjából 10 százalékuk volt tisztában azzal, hogy a cukorbetegség és az alkoholfogyasztás is közrejátszhat a megjelenésében.

A stroke felismerése

1. Mosolyogjon, vagy mutassa fogait! − ez az egyik feladat, amit érdemes végrehajtatni egy stroke-gyanús beteggel. Hisz, ha arca asszimetriát mutat, vagyis az egyik oldal ernyedt, akkor gyanakodhatunk stroke-ra.
2. Emeltessük fel vele egyszerre mindkét karját! Amennyiben nem sikerül végrehajtani mindkét karral egyformán, s az egyik végtag lehanyatlik, az is kísérő tünet lehet.
3. Ismételtessünk vele egy egyszerű mondatot! Ha a szavak összefolynak, nem találja a megfelelő szavakat, akkor még egy fontos tünettel állunk szemben.
4. Kérjük meg: öltse ki a nyelvét! Ha nyelve egyik vagy másik oldalra félreáll, akkor sajnos nagy eséllyel stroke-ja van a betegnek.
Ne felejtsük el: a szélütés utáni első órák kulcsfontosságúak, ezért akkor is hívni kell a mentőket (104), ha a fenti tünetek közül akárcsak egyet is észlelünk. Bővebben a stroke tüneteiről

Hiányos tudás a stroke-ról

Ezek az eredmények rávilágítanak a lényeges hiányokra az idősebbek tudásában a stroke korai jeleivel és kockázatával kapcsolatban - írták a szakemberek.

Fagerström nikotinfüggőségi teszt

Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát. Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket!

"Ugyanúgy a kevésbé idősek sem fedezik fel időben a korai tüneteket sem magukon sem másokon" - tették hozzá. Így időt vesztenek a gyors segítséghez való jutáshoz.

A kutatásban 74 éves emberek vettek részt, 57 százalékuk nő.

A nők és férfiak 25 százalékának volt valamilyen szívbetegsége, és 6 százalék szenvedett már korábban agyi érkatasztrófát.

Másik 36 és 17 százalékuk leszokott a dohányzásról, vagy jelenleg is dohányos, és ez a csoport állította azt a soha nem dohányzókkal szemben, hogy a dohányzás is a stroke egyik kiváltó oka.

Más kutatásokhoz hasonlóan, ez a tanulmány is kimutatta általánosan, hogy az idősebbek mennyire kevéssé értik meg a stroke-hoz vezető, vagy az azt jelző kockázati tényezőket - jegyezték meg Hickey-ék.

Mivel a hatásos stroke kezelés érdekében gyors diagnosztizálás és orvosi beavatkozás szükséges, Hickey csapata azt javasolja, hogy legyen olyan alapos, széles látókörű közoktatás, melyben nagy figyelmet kap a stroke megelőzése.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Mit tehet, ha hozzátartozója pszichés panaszokkal küzd stroke után?

Az elmúlt években csökkent hazánkban az agyi érbetegségek okozta elhalálozás. Ennek ellenére még mindig a három leggyakoribb halálok között...

Ezek a kontrollvizsgálatok szükségesek stroke után

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is...

Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal...

Milyen tényezők növelik a stroke kockázatát?

Egészséges életmóddal a stroke kockázata csökkenthető. Mindemellett vannak bizonyos rizikófaktorok, amelyeket kerülni, illetve mihamarabb kezeltetni...

A vaszkuláris demencia

Vaszkuláris (éreredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos...

Az agyvérzés rizikófaktorai - Ön tisztában van vele?

Az érelmeszesedés a verőerek falának évek alatt kialakuló betegsége, ami végül érszűkülethez, érelzáródáshoz vezet. Az érelmeszesedés az...

Koleszterin és dohányzás: kettős kockázat

A legtöbben a dohányzást a tüdőrákkal és légzési problémákkal hozzák összefüggésbe, de vajon tudta-e, hogy a dohányzás jelentős szerepet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.