• A korai menopauza megduplázza a stroke esélyét

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Azoknál a nőknél, akik 42 éves koruk előtt befejezik a menstruálást, kétszer gyakoribb a stroke előfordulási esélye – állítja egy széles körben elvégzett tanulmány.

    A tanulmány másik fontos eredménye, hogy azok a nők, akiket 54 éves koruk után ér a menopauza, 70 százalékkal kevesebb eséllyel lesznek stroke-os betegek, mint azok, akik sokkal korábban lesznek klimaxosak – állítja Linda Lisabeth, a Michigani Egyetem orvosa.

    A kutatás eredménye szerint, a nőknél minden huszadik stroke-os eset, a korai menopauzával van összefüggésben.

    A kutatásban csak olyan nőket vizsgáltak, akik természetes módon érték el a menopauzát, nem pedig sebészi beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés eredményeképpen. Eredményeiket a Nemzetközi Stroke Konferencián ismertették, illetve az internetes Stroke magazinban is megjelent.

    Hirdetés

    Az ösztrogén a hibás?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatáshoz 1430 nőt követtek figyelemmel, akik közül 60 éves kora előtt senkinek nem volt stroke-ja. A megfigyelés mintegy 22 évig tartott, és 234 nő lett stroke-os beteg.

    Miután figyelembe vettek minden olyan rizikófaktort, mint a dohányzás, diabétesz, illetve magas vérnyomás, azt tapasztalták, hogy a 42 év alatti menopauza is komoly kockázati tényezőt jelent.

    A kutatás eredménye alapján elmondható, hogy az ösztrogénszint csökkenése növeli a stroke kockázatát.

    A tanulmány kritikusai azonban felhívják a figyelmet arra, hogy azoknál a nőknél, akik a menopauza után hormonpótló tablettákat kaptak, megnövekedett a szívbetegségek előfordulási aránya.

    Mit tehetnek akik korán klimaxolnak?

    A rendszeres orvosi ellenőrzés, segíthet a betegségek kialakulási kockázatát csökkenteni, illetve korai felismerésük javítja a gyógyulási esélyeket. A fenti tanulmányban említett adatok szerint, a nők 3-10 százalékánál fordul elő 45 éves kor előtt menopauza, az ő esetükben kiemelt fontossága van az egészséges életmódnak és a rendszeres ellenőrző vizsgálatoknak.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

    Módosítva: 2014.07.11 18:37, Megjelenés: 2014.07.11 18:37
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Éjszakai bepisilés

    Éjszakai bepisilés

    Dr. Sándor György

    A problémával érdemes orvoshoz fordulni. Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

    A prosztata vizsgálata

    A prosztata vizsgálata

    WEBBeteg összeállítás

    Fontos időben kiszűrni a daganatos elváltozást. Milyen vizsgálatok szükségesek?

    Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly

    Mindkét hormonfajta a petefészkek szövetének terméke. Keletkezésük mennyiségét az agyalapi mirigy tüszőérlelő (FSH) és sárgatestérlelő (LH) serkentőhormonjai szabályozzák.

    A stroke közvetlen kiváltó okai

    Az agyérkatasztrófa hirtelen következik be. Közvetlen kiváltó oka ugyanakkor általában nincs, a rizikótényezők évtizedes hatásának eredményeképpen lép fel. Vannak azonban olyan okok, amelyek a meglévő kockázati tényezők mellett hirtelen állapotromlást okozhatnak.

    Emilia Clarke - Harc az életemért

    Épp, hogy elkezdtük forgatni a Trónok harca első évadát, amikor két stroke-ot is kaptam egyszerre. - Daenerys Targaryen, azaz Emilia Clarke brit színésznő nyilatkozott őszintén a stroke-ról és agyműtétjeinek történetéről.

    Korai menopauza

    A természetes menopauza átlagosan 51 éves korban alakul ki, ám genetika, betegség vagy bizonyos orvosi eljárások hatására előfordulhat, hogy már 40 éves kor előtt bekövetkezik. Az ebben az életkorban bekövetkezett természetes vagy indukált menopauzát korai menopauzának nevezzük.

    Mi vezet a menopauzához?

    A menopauza a maga idejében természetes jelenség, bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek azonban maguk is idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

    A menopauza szakaszai - Premenopauza, perimenopauza, menopauza, postmenopauza

    A menopauza megjelölés nem egy betegségről, hanem a nő életében idővel bekövetkező élettani, hormonális, természetes változások meghatározott életszakaszáról szól. A nők életük megközelítőleg egyharmadát a menopauzát követően élik le.

    A menopauzáról részletesen

    A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.

    Menopauza - új lehetőségek kapujában

    Számos nő retteg az öregedés gondolatától. Az ötvenedik életévükhöz közeledve, pánik félelem keríti hatalmába őket. - Hogyan tovább? Mi lesz velem? – teszik fel maguknak a kérdést. A menopauza bekövetkeztével a szorongás még erőteljesebbé válik. Nem egy esetben pedig depresszióhoz vezet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.