• A korai menopauza megduplázza a stroke esélyét

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Azoknál a nőknél, akik 42 éves koruk előtt befejezik a menstruálást, kétszer gyakoribb a stroke előfordulási esélye – állítja egy széles körben elvégzett tanulmány.

    A tanulmány másik fontos eredménye, hogy azok a nők, akiket 54 éves koruk után ér a menopauza, 70 százalékkal kevesebb eséllyel lesznek stroke-os betegek, mint azok, akik sokkal korábban lesznek klimaxosak – állítja Linda Lisabeth, a Michigani Egyetem orvosa.

    A kutatás eredménye szerint, a nőknél minden huszadik stroke-os eset, a korai menopauzával van összefüggésben.

    A kutatásban csak olyan nőket vizsgáltak, akik természetes módon érték el a menopauzát, nem pedig sebészi beavatkozás vagy gyógyszeres kezelés eredményeképpen. Eredményeiket a Nemzetközi Stroke Konferencián ismertették, illetve az internetes Stroke magazinban is megjelent.

    Hirdetés

    Az ösztrogén a hibás?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kutatáshoz 1430 nőt követtek figyelemmel, akik közül 60 éves kora előtt senkinek nem volt stroke-ja. A megfigyelés mintegy 22 évig tartott, és 234 nő lett stroke-os beteg.

    Miután figyelembe vettek minden olyan rizikófaktort, mint a dohányzás, diabétesz, illetve magas vérnyomás, azt tapasztalták, hogy a 42 év alatti menopauza is komoly kockázati tényezőt jelent.

    A kutatás eredménye alapján elmondható, hogy az ösztrogénszint csökkenése növeli a stroke kockázatát.

    A tanulmány kritikusai azonban felhívják a figyelmet arra, hogy azoknál a nőknél, akik a menopauza után hormonpótló tablettákat kaptak, megnövekedett a szívbetegségek előfordulási aránya.

    Mit tehetnek akik korán klimaxolnak?

    A rendszeres orvosi ellenőrzés, segíthet a betegségek kialakulási kockázatát csökkenteni, illetve korai felismerésük javítja a gyógyulási esélyeket. A fenti tanulmányban említett adatok szerint, a nők 3-10 százalékánál fordul elő 45 éves kor előtt menopauza, az ő esetükben kiemelt fontossága van az egészséges életmódnak és a rendszeres ellenőrző vizsgálatoknak.

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: WebMD)

    Legutóbb frissült: 2014.07.11 18:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Változókori fogamzásgátlás

    A női petefészek aktivitása a 40-es évek vége felé fokozatosan csökkenni kezd. Milyen fogamzásgátlási módszerek javallottak klimax idején?

    Ingadozó vérnyomás - Mikor forduljon vele orvoshoz?

    A vérnyomást számtalan tényező befolyásolja, többek között a mozgás, a stressz, sőt, még az időjárás is, ezért a vérnyomás bizonyos mértékű ingadozása természetes folyamat. De hogy mikortól számít kórosnak, azt dr. Kapocsi Judit tanárnő, magasvérnyomás-specialista válaszolja meg.

    Modern menopauza: régi tünetek, új hozzáállás

    A mai nők sokkal aktívabbak, mint anyáik voltak, így természetes, hogy a klimax alatt is aktívabb, sokoldalúbb életet szeretnének élni. Készüljön fel napjaink modern életszemléletére a menopauza alatt és után!

    Ön mennyit tud a menopauza tüneteiről? Tudásteszt

    A menopauza természetes biológiai állapot, amely a termékenység korának végét jelenti. Ettől függetlenül a menopauza kellemetlen testi tüneteket és érzelmi labilitást, veszteségérzést okozhat. Mikor alakul ki? Milyen tünetek kísérik? Tesztelje tudását!

    Mi vezet a menopauzához?

    A menopauza a maga idejében természetes jelenség, bizonyos műtétek, gyógyszeres kezelések és betegségek azonban maguk is idő előtti menopauzát hozhatnak létre.

    A korai menopauza növeli a csontritkulás esélyét

    A menopauza számos kellemetlenséggel járhat, amelyeket azonban szakértő segítséggel jól lehet kezelni. Dr. Demjén László nőgyógyász, menopauza-szakértő arra figyelmeztet, hogy a korán bekövetkező klimax akár a csontritkulás esélyét is növelheti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.