A fallabda edzés hatásai - A sportorvos tanácsai

Sportorvos.hu
megjelent:

Fél óra fallabdázás hatására jelentős terhelésnek tesszük ki szervezetünk egészét. Egy dinamikus, anaerob állóképességet, gyorsaságot, robbanékonyságot és jó technikai tudást igénylő sportágról van szó, amely igen jelentősen megdolgoztatja a szív-érrendszert és az anyagcserét is. Az alábbiakban korunk egyik divatos sportágáról, a fallabdáról írunk.

Miért divatos a fallabdázás?

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

A fogyasztói társadalom, valamint a szabadidősportok növekvő népszerűsége kedvezően hatott a kapcsolódó iparágak fejlődésére, növekedésére. Gondoljunk bele, hogy míg néhány évtizeddel ezelőtt alig volt választási lehetőség a sportfelszerelések, edzőcipők, speciális ruházat terén, úgy napjainkban már legalább három árkategóriában találhatunk divatos, kényelmes, strapabíró és nem utolsósorban professzionális sportfelszereléseket, amelyek közül kedvünkre válogathatunk. De természetesen nem csak a sportfelszerelések iránti igény nőtt, hanem bővült a turizmus, a szórakoztatóipar, az élelmiszeripar sporttal összefonódó szegmense is.

A rohanó, zakatoló hétköznapok, az elnyújtott munkaidő egyfelől olyan kikapcsolódási lehetőségeket támasztanak fel, amelyek gyorsan és hatékonyan regenerálják a fáradt szervezetet. A hétköznapok után pedig olyan elfoglaltságra vágyunk, amely komplex kikapcsolódást, regenerálást, rekreációt is nyújtanak egyben. Nem véletlen tehát, hogy olyan sportágak éledtek fel, amelyek hordozzák mindezeket a tulajdonságokat, és nem véletlenül a menedzser-sportok kifejezést kapták. Ide tartozik a tenisz, fallabdázás, vitorlázás és golfozás, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A vállalatok érdeke is a munkavállalók egészsége

Már hazánkban is – ahogyan a fejlett társadalmakban már régóta – terjed azoknak a vállalatoknak a köre, amelyek hangsúlyt fektetnek dolgozóik egészségének, munkaképességének tartós megőrzésére. Sportlehetőségeket kínálnak, vagy anyagi támogatást nyújtanak a szabadidő aktív eltöltésére.

Rájöttek ugyanis arra a tényre, hogy a rendszeres sportolás hatására javul a betegségekkel szembeni ellenálló-képesség, nő a munka iránti érdeklődés, a teherbíró-képesség nem csak testi, hanem szellemi szinten is. Például a Johnson and Johnsonnál bevezetett fitness program hatására 26 százalékkal csökkent a hiányzások száma.

A vállalati fitness tréningek egyik lehetséges és hatékony eleme a fallabdázás, amelynek eredete a francia forradalom időszakára tehető. Voltaire egyik írásában említést tesz a labdaházak meglehetősen nagy térhódításáról. A fallabdázás lényegében a tenisszel egy időben indult hódító útjára, őshazájának mégsem Franciaországot, hanem Angliát tartják.

Az elmúlt több mint 100 évben hullámzó tendenciát mutatott az iránta mutatott kereslet, amely azonban húsz évvel ezelőtt egyértelmű emelkedést, máig tartó népszerűséget alakított ki.

Hogyan hat egy fallabda edzés?

Nem véletlenül, hiszen egy félórás fallabdázás hatására jelentős terhelésnek tesszük ki szervezetünk egészét. Egy dinamikus, anaerob állóképességet, gyorsaságot, robbanékonyságot és jó technikai tudást igénylő sportágról van szó, amely igen jelentősen megdolgoztatja a szív-érrendszert és az anyagcserét is. Hatására nagy energiák mozgósodnak, azonban az elvesztett kalória leginkább a szénhidrátokból kerül ki, amely a meglehetősen magas intenzitásnak köszönhető.

A fenti tulajdonságok miatt méltán építhető be az egészségmegőrző mozgásprogramok széles tárházába. Azonban mivel az energiát főként szénhidrátokból nyerjük és elenyésző mennyiségben a zsírraktárainkból, ezért nem alkalmas fogyókúrás programok kiegészítő mozgásprogramjára. Másrészt meglehetősen nagy terhet ró az ízületekre, szalagokra, ezért még a súlyfelesleget nem cipelő, de edzetlenebb egyéneknek is ügyelniük kell a sportsérülések megelőzésére. Mindez a hosszú bemelegítéssel és a fokozatosság elvének szigorú betartásával, hosszú levezetéssel, nyújtással érhető el. Az intenzív tréning alatt számottevő a folyadékveszteség is, ezért ügyelni kell az edzés utáni adekvát folyadékpótlásra.

(Sportorvos.hu)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.