Edzés: Kezdők barátja a domb

Szerző: Medipress

A kezdő kerékpárosok és futók nagy ívben kerülik a dombokat, pedig a profik szerint a domb a sportolók legjobb barátja.

Aki nemrég kezdett (újra) rendszeresen mozogni, például futni vagy kerékpározni, az, ha csak teheti, nagy valószínűséggel kerülni fogja a dimbes-dombos vidékeket. Ilyenkor legtöbben a könnyebb utat választjak, ami ebben az esetben a sík terep. A profik azonban tudják: a domb az egyik legjobb terep, amin tréningezni lehet.

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája>>

Lesley Robert az Olympia (az amerikai Washington államban) Capital City maratonverseny rendezője szerint a domb azért remek terep, mert fizikailag és mentálisan egyaránt a legjobb kondícióba hozza a futókat. Lesley Robert a futó szemszögéből láttatja azt, amiért érdemes lejtőn fölfelé futni, az osztrák Akadémiai Gyakorló Kórház egyik kutatásából viszont az is kiderült, hogy a meredekeken felfelé végzett futás során a vérből gyorsabban kiürülnek a a zsírok, mintha ugyanazt a testmozgást sík vidéken végzik. A lejtőn lefelé futás során pedig a vércukorszint is csökken, a koleszterinszint pedig a dombra felfelé és az arról lefelé tartó futás idején is csökken.

Medipress

Módosítva: 2010.10.07 23:37, Megjelenés: 2010.10.07 23:37
Címkék: Futás, Edzés, Domb
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Már egy kevés testedzés is...

Még egy kevés testedzés, mint az intenzív séta is jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát egy új tanulmány szerint.

Kiknek ajánlott a cross training?

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a cross training edzés változatossága, hatékonysága és variálhatósága miatt, de vajon valóban ajánlható-e...

A téli futás alapszabályai

A hőmérséklet csökkenésével arányosan csökken a futók száma is a szabadban. A tél beálltával csak a legelszántabbak maradnak a futópályákon....

Edzésterv kezdő futóknak - 12. hét

Edzésterv kezdő futóknak - 12. hét

Edzésterv kezdő futóknak - 11. hét

Edzésterv kezdő futóknak - 11. hét

Edzésterv kezdő futóknak - 10. hét

Edzésterv kezdő futóknak - 10. hét

Edzésterv kezdő futóknak - 9. hét

Edzésterv kezdő futóknak - 9. hét

Edzésterv kezdő futóknak - 8. hét

Edzésterv kezdő futóknak - 8. hét

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.