Edzés: Kezdők barátja a domb

Medipress
megjelent:

A kezdő kerékpárosok és futók nagy ívben kerülik a dombokat, pedig a profik szerint a domb a sportolók legjobb barátja.

Aki nemrég kezdett (újra) rendszeresen mozogni, például futni vagy kerékpározni, az, ha csak teheti, nagy valószínűséggel kerülni fogja a dimbes-dombos vidékeket. Ilyenkor legtöbben a könnyebb utat választjak, ami ebben az esetben a sík terep. A profik azonban tudják: a domb az egyik legjobb terep, amin tréningezni lehet.

Kezdő futók hibái

A futás nem csak az állóképességet javítja, és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. A felhőtlen örömért azonban kerüljük el a leggyakoribb hibákat!
Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

Lesley Robert az Olympia (az amerikai Washington államban) Capital City maratonverseny rendezője szerint a domb azért remek terep, mert fizikailag és mentálisan egyaránt a legjobb kondícióba hozza a futókat.

Lesley Robert a futó szemszögéből láttatja azt, amiért érdemes lejtőn fölfelé futni, az osztrák Akadémiai Gyakorló Kórház egyik kutatásából viszont az is kiderült, hogy a meredekeken felfelé végzett futás során a vérből gyorsabban kiürülnek a a zsírok, mintha ugyanazt a testmozgást sík vidéken végzik. A lejtőn lefelé futás során pedig a vércukorszint is csökken, a koleszterinszint pedig a dombra felfelé és az arról lefelé tartó futás idején is csökken.

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.