Orvosi tanácsok kezdő futóknak

Futanet
megjelent:

A bemelegítésbe és levezetésbe fektetett idő bőségesen megtérül, mert kevésbé fárad el az izom, kisebb lesz a regenerációs idő és így nagyrészt még intenzív edzések mellett is elkerülhetjük a túlterheléses sérüléseket.

Bemelegítés és levezetés

Alvás közben izmaink akár 10 százalékkal is rövidebbek lehetnek, mint a normál nyugalmi hosszuk. Ahogy elkezdjük mozgatni őket, úgy nyerik vissza a normál hosszúságukat. Sportspecifikus bemelegítés közben izmaink további 10%-ot nyúlnak, ami akkor már összesen 20%-al hosszabb az alvási fázishoz képest.

Bizonyított tény, hogy az izmok hatékonyabban működnek, ha hosszabbak. Kevesebb energia felhasználásával nagyobb erőt tudnak kifejteni. Mivel kevesebb erőt kell kifejteni ezért nem használódnak el, és persze kisebb a sérülésveszély is.

Minden edzés és verseny előtt be kell melegíteni! Bemelegítés alatt nem csak az izmok nyúlnak, hanem sokkal lazább és gördülékenyebb lesz a mozgás is. Addig kell melegíteni, amíg meg nem izzadunk. A levezetés is többféleképpen segít a sérülések elkerülésében. Először is a folyamatos leállással hagyunk időt a szöveteknek, hogy megszabaduljanak a káros bomlástermékektől, így kevésbé lesz izomlázunk másnap, és az izmaink lassan, finoman nyerik vissza nyugalmi méretüket.

Kocogás és a futás hatása a szervezetre

A hosszantartó (legalább 50 perc folyamatos) sportbeli erőkifejtés mellett a fáradással szembeni ellenálló-képességet állóképességnek nevezzük. Edzettségnek hívjuk a szervek, szervrendszerek alkalmazkodását a fizikai terheléshez. Rendszeres futás hatására egy sor alkalmazkodási folyamat indul el a különféle szervekben, szervrendszerekben. A kocogás és a futás hatása a szervezetre

Nyújtás, lazítás

Izom és ízületi lazaság nélkül folyamatosan ki vagyunk téve a sérülés lehetőségének a sportban. Kötött izmokkal nem lehet leírni az ízület teljes mozgáspályáját és ezért a véghelyzetekben a feszítő erő csúcsértéke miatt fokozottabb a sérülésveszély.

Nyújtani mindig csak bemelegített izmokat lehet, ezért bemelegítés után és az edzés végén, levezetés után végezzünk ilyen gyakorlatokat.

Amikor nyújtunk, mindig lassan, és fokozatosan érjük el egy pozíciót, amit megtartunk 15-20 másodpercig, ezután felengedjük, és legalább ennyit pihenünk, és ezt megismételjük minden izomcsoporttal négyszer.

Mire utal a pulzusszám? Mennyi az optimális tartomány?

A hétköznapi ember a legegyszerűbben a pulzus gyakoriságot, az egy perc alatt tapintott pulzusszámot tudja mérni. Legkönnyebb a csukló hüvelykujj felé eső részén kitapintani az itt futó ütőeret, és annak ütésszámát vizsgálni. Mire utal a pulzusszám?

A cikk partnerünk, a futanet oldalán olvasható.
A teljes cikk olvasása a Futanet oldalán

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.