Jól vagyok, köszönöm, és éhes a sikerre! - Infarktusa után újra játszhat Szívós Márton

WEBBeteg összeállítás
megjelent:

A kezdődő infarktussal április elején műtött Szivós Márton, a vízilabda-válogatott világbajnok játékosa folytathatja játékos-pályafutását, így ott lehet Benedek Tibor szövetségi kapitány csapatában a júliusi, budapesti Európa-bajnokságon.

Infarktust kapott Szivós Márton vízilabdázó

Szivós Márton április elején a Budapesten lejátszott Vasas-Szeged OB1-es bajnoki mérkőzés negyedik negyedében hirtelen mellkasi fájdalmat érzett. A mérkőzés után is fennálló, szűnni nem akaró tünetei miatt a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájára szállították, ahol az orvosok kezdődő infarktust diagnosztizáltak, majd azonnali sikeres szívkatéteres műtétet hajtottak végre a 32 éves vízilabdázón.

Néhány hete újra elkezdett edzeni, és tegnap egy sajtótájékoztató keretében bejelentették, hogy a játékos folytathatja pályafutását. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának vezetője elmondta, hogy az elmúlt hat hétben tesztek sorát végezték el, s a pólós állapotát felmérő eredmények feldolgozása után lehetett meghozni a felelős döntést.

"Nagyon megnyugtatók az eredmények, ha Benedek Tibor igényt tart a játékára, ennek egészségi akadálya nincsen" - mondta a professzor.

A bővebb Eb-keretbe eleve bekerült játékos az orvosi utasításoknak eleget téve kezdte meg a rehabilitációt, öt hete végez könnyített úszóedzéseket, s most az is kiderült, hogy teljes terhelést kaphat, vagyis megkezdheti a komolyabb felkészülést, így megcélozhatja a szűkebb Eb-csapatba kerülést.

Szivós Márton hangsúlyozta, nagyon örül, hogy megkapta az engedélyt a profi sportra és így a lehetőséget, hogy tagja legyen a szűkebb Eb-csapatnak is, ha jól teljesít.

"Jól vagyok, köszönöm, és éhes a sikerre!" - összegzett a pólós.

Életmódváltás szívinfarktus után – Mit tehet?

Soha nem késő a szívinfarktus megelőzésére lépéseket tenni, még akkor sem, ha Ön már átesett egyen. A gyógyszeres kezelés fokozódó fontosságú a második szívinfarktus kockázatának csökkentésében, és a károsodott szív működésének segítésében. A különböző életmódi tényezők szintén kritikus szerepet játszanak az infarktus megelőzésében és a felépülésben, ezért összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket, amelyek a segítségére lehetnek:

  • Ne dohányozzon! Nehéz a dohányzásról egyedül leszokni, ezért kérje meg orvosát, hogy segítsen Önnek kialakítani egy olyan hosszú távú tervet, aminek a segítségével ez a szenvedély elhagyható. Könnyebb a leszokás, ha a környezetében élőkkel közösen fognak hozzá. Hogyan tudok leszokni?
  • Rendszeresen járjon el orvosi vizsgálatra! A szívinfarktus egyes rizikófaktorai, így pl. a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a cukorbetegség a korai stádiumban nem okoznak tünetet. Orvosa különböző vizsgálatok segítségével megállapíthatja, hogy jelen vannak-e ezek a rizikófaktorok, és ha igen, megfelelő kezelést indíthat el.
  • Mozogjon rendszeresen! Régen az orvosok a szívinfarktust követően eltiltották a betegeket a mozgástól. A rendszeres mozgás azonban segít javítani a szívizom funkcióját a szívinfarktus után. Jelenleg a mozgás az egyik legfőbb komponense a szív rehabilitációs programnak. A mozgás azáltal is hozzájárul a szívinfarktus megelőzéséhez, hogy lehetővé teszi az ideális testtömeg elérését és megtartását, továbbá jótékony hatású cukorbetegség, magas koleszterinszint és magas vérnyomás esetén is.
  • Tartsa meg ideális testsúlyát! A többletsúly terheket ró a szívére, és magas koleszterinszinthez, magas vérnyomáshoz, cukorbetegséghez vezethet. A testsúly csökkentése mérsékli az Ön kockázatát szívbetegségre. Számítsa ki testtömegindexét!
  • Étkezzen szívbarát módon! A túl sok telített zsír és koleszterin szűkíti a szívhez futó ereket. Ha Önnek (vagy a vérrokonai közül többeknek) volt már szívinfarktusa, csökkentse zsír- és koleszterin-fogyasztását. Az arra érzékenyeken a magas nátriumtartalmú diéta megemelheti a vérnyomást. Kövesse orvosa és egy dietetikus tanácsait az egészséges étrendet illetően. Készítsen szívbarát ételeket a családdal együtt. A hal a szívbarát menü része. A halban omega-3 (avagy n-3) zsírsavak találhatók, amelyek segítenek a vér koleszterinszintjének csökkentésében és gátolják a vérrögök kialakulását. Egyen bőségesen zöldséget és gyümölcsöt, mivel ezek antioxidáns tartalmuk révén csökkentik a koszorúerek falának terhelését.
  • Kezelje jól a stresszt! A szívinfarktus kockázatának csökkentése érdekében igyekezzen elkerülni a stresszt napi tevékenységei során. Ha ez nem lehetséges, próbálja egyéniségét, jellemét jobban megismerni és feltárni benne a stressz maga előtt görgetésére, halmozására utaló tulajdonságokat!
  • Alkoholt csak mérsékelten fogyasszon! 1 dl tömény, 4 dl bor vagy 1 l sör fölötti alkoholfogyasztás már kedvezőtlen, emelheti a vérnyomást, ezért napi szinten ne igyon ennél többet! Nők lehetőleg ennek is csak a felét fogyasszák el!

(WEBBeteg/MTI)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.