Paralimpia: Vannak még szürke foltok

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

A riói felkészülésben már a teljes csapatnak részt kell majd vállalnia, beleértve az egészségügyi ellátást is, amely a sportkórházzal kialakult szoros kapcsolatnak köszönhetően magas színvonalon működött. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyilatkozott a WEBBetegnek.

Idén elindult a sportkórházzal egy szoros együttműködés, szűrővizsgálatok, call centeres ügyfélszolgálat segítette a sportolókat. A kerekes székes vívó, Osváth Richárd gyors beavatkozása is ennek a lehetőségnek köszönhető. Mint arról korábban beszámoltunk, a paravívó átesett egy katéteres ablációs műtéten, majd pár napos pihenő után edzhetett tovább.

Gömöri Zsolt Czene AttilávalGömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke úgy véli: a négy év múlva következő olimpiára még felkészültebb stábbal utazhatunk ki, van négy évünk arra, amit most egy év alatt kellett megvalósítanunk.

Fontos lenne az is, hogy a kiemelt versenyeken, akár az Eb-n vagy vb-n is biztosítva legyen az egészségügyi stáb csapatorvossal, sportpszichológussal, masszőrrel, gyógytornásszal.

A sportolóknak megnyugtatás az azonnali segítségnyújtás lehetősége, ráadásul a csapat egységének is jót tesz. Idén 3 szakemberrel utaztak Londonba a parasportolók.

Gömöri Zsolt elmondta azt is, hogy edzőtáborba csak idén, a paralimpia évében mehettünk el. Magyarország a 38. helyen végzett az összesített éremtáblázaton, a lehetőségeinkhez képest ez jó helynek számít, bár dupla ennyi érem is benne lenne a pakliban. Azért nem akarok ünneprontó lenni – teszi hozzá az elnök.

Kavics és ima

Akadálymentesítés Londonban
A versenyhelyszínek mellett a fontosabb útvonalakat és az olimpiai falut is úgy alakították át, hogy azok a kerekes székesek számára is kényelmesen megközelíthetőek legyenek, valamint elegendő terük legyen. Külön járatok közlekedtek az Olimpiai Parkba a mozgáskorlátozottak részére.

A sikerhez nagyon fontos a fizikai felkészülés mellett a lelki háttér is. Tóth Tamás paraúszót világcsúccsal verték meg, az ellenfél sikeréhez nagyban hozzájárult a mentális felkészülés is, évek hosszú munkája előzte meg Londont.

Mindent megtesznek a sportolók, hogy a legjobbat hozzák ki magukból, a magyarok is kapnak segítséget. Dani Gyöngyi mindig elmond egy imát, ha a pástra megy, Aranyosi Péter kabala kaviccsal versenyzett, természetesen a többi sportoló is megsimogathatta a szerencsét hozó követ.

(WEBBeteg-Tóth András, újságíró)
Módosítva: 2012.09.14 13:11, Megjelenés: 2012.09.14 13:11
Címkék: Paralimpia
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk, ha alváshiányunk van?

Fáradásos törés (stressztörés)

Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelések, ismétlődő erőhatások következtében a csont regenerációs...

Úszóváll (rotator tendinitis)

Az úszóváll a forgatóizomzat (rotátorköpeny, azaz a felkart a vállízületben tartó izmok és inak) szakadása és megduzzadása. Az úszóváll...

Paralimpia: kapaszkodó is lehet a...

Többet jelent a paralimpia egy egyszerű sportversenynél, a közönség a szurkolás mellett - amely hatalmas bátorítást jelent a sportolóknak -...

Dani Gyöngyi: az én doppingom a hit

Szeptember elseje nem az iskolakezdés miatt fontos dátum Dani Gyöngyi kerekes székes vívónak. Szombaton utazott Londonba, a 14. Paralimpiai Játékokra...

Farkas László, az univerzális...

Teniszezik, kosárlabdázik, sporteseményeket szervez, mindemellett pedig harmadmagával egy könyveői irodát vezet Farkas László. A 42 éves, négyszeres...

Autóbalesettől a paralimpiáig

Csupán három évvel ezelőtt került a sport világába, ma pedig már a paralimpián izgulhatunk a 27 éves Lengyel Mónikáért. Az autóbalesetben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.