Martinek János: diákkoromban napi tornaórák voltak

Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Szeptembertől bevezetik a mindennapos testnevelést az általános és középiskolákban. Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi kutatása szerint a 11 és 15 év közötti fiatalok leginkább mozgásszegény életmódjukkal, tévé és számítógép imádatukkal, illetve testképzavaraikkal tűntek ki a felmérésben részt vevő más ország fiataljai közül. Martinek János egykori olimpiai bajnok támogatja a változtatást, szerinte idő kell megszerettetni a sporttal a diákokat.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó, Martinek János a WEBBetegnek elmondta, hogy a mindennapos testnevelés elindításához megfelelő körülmények - tornatermek, tornapályák, uszodák - is kellenek, nem beszélve a szakképzett testnevelőkről.

Amikor ő volt fiatal, még szombaton is volt tanítás, és minden napra jutott valamilyen mozgás, ez alapozta meg azt, hogy később élsportoló lett. Egy úszótanfolyamon fedezte fel Malaczkó István, aki a Csepel együttesébe küldte, ifj. Benedek Ferenc volt a nevelőedzője az akkor 10 éves Jánosnak. 1988-ban 23 évesen került be a szöuli olimpiai csapatba, nem hozott szégyent edzőjére, sőt, aranyérmet szerzett egyéniben és csapatban is, majd 1996-ban Atlantában bronzérmes lett az öttusázó.

A sport népszerűsítése

Martinek János olimpikon Martinek János, a Magyar Diáksport Szövetség nemrég leköszönt alelnökét újraválasztották a Nemzetközi Iskolasport Szövetség (ISF) végrehajtó bizottsági tagjává. A feladatai között van egyebek mellett a diáksport versenyek éves megtervezése, koordinálása.

A diáksport szövetségben eltöltött 4 év alatt az iskolai sportolás népszerűsítésére koncentrálhatott, versenyeken, konferenciákon szólalt fel, meghívták nagyon sok rendezvényre, mint példaképet. Egy cél vezérelte: a sport szeretete átragadjon a fiatalokra.

Ki a favoritja Martinek Jánosnak?
"Az öttusázók közül elsősorban Marosi Ádámban hiszem, hogy megvan az a belső tűz, a technika, az edzettség és a hideg fej is ahhoz, hogy odaérhessen az olimpiai dobogó bármelyik fokára. A mi sportágunkban általában tíz-tizenöt ember nyerhet a teljes mezőnyből, ebben mindig benne vannak a magyarok. Az a kérdés, hogy a helyszínen miként jönnek össze a dolgok. Remélem, az idén szerencsés lesz a csillagállás (SmartSport)

Heti 5 testnevelés - mit mond az orvos?

Dr. Hertelendy László keszthelyi háziorvos úgy véli: a legfontosabb az lenne, hogy már óvodáskorban tudatosan ismertessék meg a szülők a gyermekeikkel a mozgás örömét. Aki ezt kiskorában megtapasztalja, védett lesz a későbbiekben is a túlzásba vitt szobai elfoglaltságokkal szemben.

A rendszeres mozgás sikerélményt, önbizalmat, valamint fegyelmet és barátokat nyújt. Ezeken kívül tökéletesebb lesz a mozgáskoordináció. A sport erősíti a csontokat, ezért véd a csontritkulás, az osteoporosis ellen. Serdülőkorban nagyobb az esélye, hogy kialakul a helytelen tartás, a gerincferdülés, a lúdtalp. A sportolók nagyobb izomtömege áthidalhatja ezeket a problémákat is - hangsúlyozza dr. Hertelendy László.

Fokozatosan lép életbe

Szeptember 1-jétől az első, ötödik és kilencedik osztályokban heti öt testnevelésórát kell bevezetni, majd 2013-tól a teljes alsó tagozaton, illetve felmenő rendszerben a többi évfolyamon is. A kerettantervek az alsó tagozaton a tananyag alapjául a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) számos országban kötelezően bevezetett gyermek-atlétikai programját használják fel, amelyek gyakorlati bevezetésére a kormány támogatásával már idén nyáron pedagógus-továbbképzések indulnak.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Influenza Influenza

Erősebb lehet az idei szezon. Érkeznek a térítésmentes vakcinák.

Terhesség Terhesség

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (x)

Elég lehet-e vakcina helyett...

Az önmagukat egészségesnek gondoló emberek, akik megfelelően étkeznek és aktívan mozognak, vajon eltekinthetnek-e a koronavírus-fertőzés elleni...

Bizonyított: sporttal megőrizhető a...

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet kutatói a koronavírus 3. hullámának végén egy országos, online felmérést végeztek. Arra keresték...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.