Miért vonul vissza Radulovics Bojana?

Dr. Szamosi Szilvia
szerző: Dr. Szamosi Szilvia, reumatológus - WEBBeteg
megjelent:

Gerincsérülése miatt kénytelen visszavonulni Radulovics Bojana, a Dunaújváros női kézilabdacsapatának kiváló játékosa. A versenyzés folytatása olyan súlyos következményekkel járhatna, amelyek megkövetelik, hogy a kézilabda játékos abbahagyja pályafutását.

A 38 éves átlövő, akit kétszer - 2000-ben és 2003-ban - is a világ legjobbjának választottak, szerdán elmondta, hogy orvosi tanácsra fejezi be pályafutását.

"A gerincem már nem bírja. Fennáll a veszély, hogy ha rosszul esek, olyan súlyos sérülésem lesz, hogy nem tudok többet lábra állni. Ezt nem kockáztathatom. Olyan vagyok, hogy ha pályára lépek, akkor száz százalékot szeretnék nyújtani. Ez már nem lehetséges. Sajnálom, mert egy-két évet még szerettem volna játszani" - nyilatkozta a 2000-ben olimpiai, 2003-ban világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó.

A porckopás mozgáskorlátozottsághoz vezethet
Az ízületi porc kopása, leválása az idő előrehaladtával egyre gyakoribb, főleg a nők körében. A fájdalom mellett, az ízület mozgástartománya is beszűkül, ami a mozgás korlátozottságához vezet. Bővebben a porckopás következményeiről

Sérülésével kapcsolatban elmondta, hogy a gerinccsigolyái között nincs már elegendő zselés anyag, így a csigolyák egy erős behatásra összecsúszhatnak, és ettől a lába mozgásképtelenné válhat.

"Komoly edzések alkalmával eleve tapasztaltam egy zsibbadó érzést, és tényleg nem kívánok azzal a tudattal játszani, hogy komoly bajom is lehet" - tette hozzá.

A sportsérülés következménye bénulás is lehet

A sportolás közben jelentkező ízületi károsodások egyik jellemzője a porc fokozott kopása, a szalagok vagy izmok megnyúlása, szakadása. A sérülések előfordulási aránya sportáganként és korosztályonként is változó, illetve a különböző sportok más-más ízületeket terhelnek meg.

Az artrózis (porckopás) kezelési lehetőségei
Jelenleg nem áll rendelkezésünkre oki terápia, de különböző gyógyszerekkel a fájdalom csökkenthető és az ízület mozgásképessége javítható. Az artrózis kezelési lehetőségei

A gerinc rándulásos sportsérülései között leggyakoribb a csigolyák elcsavarodása következményes szalaghúzódással, a hátizomzat bekeményedésével. Általában rövidebb pihenést követően az állapot könnyen visszafordítható, masszázs, az izmok megfelelő nyújtása, gyógytorna mellett hamar elmúlnak a tünetek. Ez a fajta sérülés azokra a sportágakra jellemző, ahol hirtelen erős, lökésszerű mechanikai hatások érhetik a gerincet, így pl. a kézilabda, kosárlabda is ide tartozik. Ha pedig ez a terhelés tartósan fennáll, mint a fenti sportoló esetében is, akkor a porckorongok kopása is megindul.

Vizet veszít a kocsonyás állományuk, elveszíti a rugalmasságát és a körülötte lévő rostos gyűrű is könnyebben átszakad. Egy nagyobb ütközés során, erőbehatásra sérv alakulhat ki, mely a gerincvelőből kilépő ideggyököket nyomva az alsó- vagy felső végtag zsibbadását okozza. Emellett akár súlyosabb tünetek, a végtagok bénulása, akár vizelettartási zavar is megjelenhet, ha a sérv a gerincvelőt nyomja. Ahhoz, hogy ezeket a szövődményeket elkerülje a sportoló, akár olyan áldozattal járhat, hogy a versenyzéstől véglegesen el kell búcsúzni.

Látványos karrier

A szabadkai születésű átlövő szerepelt a jugoszláv, majd a magyar válogatottban, utóbbiban 69-szer lépett pályára és 464 gólt szerzett. EHF Kupát, Bajnokok Ligáját és európai Szuperkupát nyert többek között. A dunaújvárosi csapattal négyszeres magyar bajnok és ötszörös Magyar Kupa-győztes.

A válogatottal és klubcsapataival számos további sikert ért el, többször gólkirálynő lett. Tavaly az elmúlt évtized legjobb női játékosának választották Magyarországon. Visszavonulása után a nevét viselő kézilabda-akadémiát vezeti Dunaújvárosban.

(WEBBeteg - Dr. Szamosi Szilvia - MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.