A leggyakoribb hibák edzés közben

szerző: Fortin László, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Sokan nem érik el céljukat edzésükkel, ezért hamar abbahagyják a testmozgást. Legtöbben ugyanazokat a hibákat követik el. Melyek ezek?

Kerüljük el ezeket a gyakori hibákat és legyünk valóban fittebbek! Tudta, hogy a legtöbben, akik elkezdenek sportolni fél éven belül abbahagyják? A két leggyakoribb ok a következő.

  1. Nincs elég idejük.
  2. Nem látják értelmét.

Az igazság az, hogy a legtöbben már azelőtt abbahagyják az edzést, mielőtt valóban láthatnának valamilyen eredményt. Ez nem meglepő, hiszen sokan ugyanazokat a hibákat követik el. Ön is?

Sok edzés, gyenge minőség

Nézzünk körül egy edzőteremben (ha még nem menekültünk el onnan), és figyeljük meg, hányan végeznek valódi, minőségi edzésmunkát! Mindig elcsodálkozom azon, mennyien ábrándoznak éppen valamin, vagy sétálgatnak kényelmesen a futópadon, miközben könyvet olvasnak, vagy hányan végeznek súlyzós gyakorlatokat úgy, hogy meg sem erőltetik magukat. Sokan csak megszokásból mennek le az edzőterembe és rutinból csinálják a mozdulatokat. Ha mi is közéjük tartozunk, kérdezzük meg magunktól: „Mit akarok ebből kihozni?”.

Ha komoly eredményeket szeretnénk elérni, akkor komoly gyakorlatokat kell végeznünk! Ez persze nem azt jelenti, hogy nem élvezhetjük, amit csinálunk, és nem lelhetjük benne örömünket! Hanem azt jelenti, hogy az edzésre kell figyelnünk, és minden pillanatban növelnünk kell annak minőségét! Ha teljes erőbedobással és odafigyeléssel végezzük el gyakorlatokat, fejlesztjük erőnket, és aerob képességünket, fele annyi időt sem fog igénybe venni számunkra az edzés, és jobb eredményeink lesznek!

Az edzés túlbecslése

A legtöbb kondizó túl nagyvonalúan becsli meg edzése idejét és intenzitását. Ahhoz, hogy elkerüljük a túlbecslést, hasznos edzésnaplót vezetni! Sokan azt gondolják, hogyha edzenek harminc percig visszafogott iramban, akkor sok-sok kalóriát és zsírt elégetnek. Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Amíg az edzéssel valóban kalóriákat égetünk el, és a következetes edzés a legjobb mód arra, hogy a súlyt veszítsünk, de nehéz a testzsír-szintet csupán edzéssel csökkenteni.

Az elfogyasztott ételek alulbecslése

Sok ember nem tudja pontosan, vagy egyenesen tagadja mit és mennyit evett. Ha tényleg fogyni szeretnénk, akkor őszintének kell lennünk magunkhoz abban, hogy mit ettünk, és az hogyan segíti, vagy éppen hátráltatja a fogyást! Segít, ha le is írjuk, megakadályozva azt, hogy elfelejtsük vagy magunk előtt is letagadjuk mit ettünk.

Rossz edzésterv

Hogy tanultuk meg, milyen edzés szükséges számunkra? Másokat figyelve a teremben, akik egyáltalán nem biztos, hogy jó gyakorlatokat hajtanak végre? Netán barátainktól, munkatársainktól? Ahogyan végezzük az edzést az nagyban meghatározza azt, milyen eredményeket fogunk elérni. Tűzzük ki céljainkat és kérjük egy profi edző segítségét, aki megtanítja nekünk, mit és hogyan kell tennünk, hogy elérjük, amit szeretnénk! Ha az edzés nem tudatos és megfelelő, akkor nagyon nehezen fogjuk tudni megvalósítani elképzeléseinket.

Mindig ugyanaz az edzés

Ha minden nap csak egy dolgot csinálunk, akkor egy idő után nagyon jók leszünk benne. A szervezet alkalmazkodik, ami azt jelenti, hogy nagyon egyszerű lesz ugyanazokat a gyakorlatokat csinálni újra és újra. Ez hasznos egy profi sportolónak, aki egy bizonyos számra készül, de nem jó azoknak, akik súlyt szeretnének csökkenteni, vagy erőt szeretnének növelni. Ha mindig ugyanazokat a gyakorlatokat csináljuk, akkor egy idő után megáll fejlődésünk. Az egyik mód ennek elkerülésére az, ha néhány hetente, vagy maximum havonta megváltoztatjuk az edzéstervünket. Módosíthatjuk a mozgásformákat, a hosszúságot, az intenzitást és az ismétlésszámot is. A profi sportolók is ezért változtatják folyamatosan az edzéseiket.

Rossz technika

Megtanulni azt hogyan kell elvégezni egy gyakorlatot elengedhetetlen a megfelelő célok eléréséhez. Számít a végrehajtási mód, különösen a súlyzós és erőnléti gyakorlatoknál. A nem megfelelő technikával nő a sérülés veszélye, és fájdalmas lehet az edzés. A legjobb mód, hogy megtanuljuk a helyes technikát, ha egy profi tréner segítségét kérjük.

Lehetetlen célok

Mik a céljaink? Reálisak számunkra? Ha csak napi harminc percünk van edzésre, és az a célunk, hogy mi legyünk a következő Lance Armstrong, vagy 10 kilogrammot szeretnénk fogyni egy hónap alatt, akkor vajon ezek reális célok? Újra fontos megemlíteni, hogy legyünk magunkkal szemben őszinték a képességeinkkel, az elszántságunkkal és az életstílusunkkal kapcsolatban! Megvalósítható célokat kell felállítanunk magunk elé! Figyelembe kell vennünk honnan indultunk, és ésszerű tempóban kell haladnunk, vagy biztosak lehetünk abban, hogy frusztráltak leszünk és egy idő után elmenekülünk!

Az eredmények rossz értékelése

Sok ember azért gondolja, hogy edzése nem hasznos, mert nem jól méri eredményeit. Csak egy skálán mérni az adatokat lehangoló lehet, mert sok kezdő az elején sok súlyt veszít és izmosodik, ami egy idő után lelassul. Egy skála nem adhat pontos információt a valódi testfelépítésről. Jobb, ha például a pulzusszámunkat is mérjük egy adott edzési fázisban, és a különbség látható lesz egy idő után! Érdemes leírni a súlyvesztést, és azt is hogyan érezzük magunkat, minden edzés után. Számos nehezebben észrevehető hatása is van az edzésnek, amelyek nem láthatóak a tükörbe nézve, például a koleszterinszint csökkenés, vagy a vérnyomás javulása. Ha ezeket megfelelően vezetjük, az kellő motivációt tud adni a mindennapi kemény edzésekhez.

(Fortin László, újságíró)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
WEBBeteg - Lukács Zita, személyi edző, Ózon Wellness
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.