Startol a Millió lépés az életért 2.0

Magyar Szervátültetettek Szövetsége
megjelent:

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége – a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Hypertonia Társaság támogatásával – 2022-ben ismét elindítja „Millió lépés az életért” elnevezésű kihívását, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a mozgás jelentőségére a szív-ér rendszer egészségének megőrzésében.

A szervátültetett emberek mellett minden érdeklődő számára – egyénileg és csapatban is – nyitott 10 hetes verseny 2022. szeptember 26-án kezdődik. A részvételhez egy applikációt kell letölteni, amellyel több mint 60-féle mozgásformát lehet rögzíteni, majd lépésekké alakítani. A kihívás alatt a versenyzők virtuálisan bejárhatják a teljes magyar Kéktúra útvonalát, és bármelyik szakaszt vagy akár az egész versenyt is megnyerhetik. Az egyes szakaszok kihívói szervátültetett emberek, emblematikus egészségügyi szakemberek és vezetők.

A 10 hétig tartó program 10 szakaszból áll

„Untig ismételt tény, hogy a magyarok egészségi állapota lehangoló. Pedig már heti háromszor fél óra mozgás is jelentősen hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez, és az ellenálló képességünk növeléséhez. A rendszeres testmozgás tudományosan igazoltan számos krónikus betegség állapotát javítja, a szervátültetettek életkilátását ráadásul évekkel hosszabbítja meg. Az idei Millió lépés az életért kihívásnak az a célja, hogy a lehető legtöbb emberben tudatosítsuk, hogy a mindennapos mozgás az egészségmegőrzés egyik legegyszerűbb és legfontosabb eszköze”hívta fel a figyelmet dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének (MSZSZ) stratégiai vezetője és orvosigazgatója.

Hozzátette: a 10 hétig tartó program 10 szakaszból áll, mindegyik szakaszt egy-egy emblematikus kihívó személye fémjelez. Az ötödik szakasz kihívója, dr. Zacher Gábor toxikológus, például maga is rendszeresen sportol, kihívóként pedig további veszélyekre is szeretné felhívni az indulók figyelmét.

„Magyarországon az emberek kétharmada elhízott, ezen belül is a klasszikus elhízás a leggyakoribb, ami a szív- és érrendszeri betegségek egyik legfőbb rizikófaktora. Toxikológusként sajnos rengeteg példát látok a dohányzás, az alkohol és a szintetikus anyagok romboló hatására is, ezért az én szakaszomon ezekről is szó lesz” – emelte ki dr. Zacher Gábor.

A kampányt a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Hypertonia Társaság is támogatja. Az utóbbi elnöke, prof. dr. Járai Zoltán egyben a negyedik szakasz kihívói posztját is elvállalta.

„A kihívás 10 hetében napi egy Tudtad-e? üzenettel közérthetően ismertetjük a szív- és érrendszer működését, megóvásának módját és betegségeinek jeleit, egészen a szívátültetés csodájának bemutatásáig. Nem biztos, hogy mindenki tudja, de 10 hét rendszeres mozgás már szignifikáns változást hozhat az egészségben, és az edzettség szintjében is”mutatott rá dr. Járai Zoltán.

A regisztráció és a részvétel teljesen ingyenes

Hozzátette: a hazánkban minden harmadik embert érintő magasvérnyomás-betegség sokszor alattomosan, tünetek nélkül alakul ki, a hátterében nagyon gyakran a mozgásszegényéletmód bújik meg.

Az eseménysorozat kilencedik szakaszának kihívója Pataki Csilla hétgyermekes édesanya, szívátültetett, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének parasportolója, aki saját példáján keresztül kampányol a szív egészségéért.

Minden egyes szakasznak lesz egyéni és csapatgyőztese, akik elismerő oklevelet és érmet kapnak, míg a teljes kihívást a legtöbbet lépő egyén és csapat nyeri.

A regisztráció és a részvétel teljesen ingyenes, ám a szervezők lehetőséget kínálnak segíteni a rászoruló szervátültetett családok részére létrehozott segélyalapját, valamint különböző összegekkel támogatni a betegedukációs és az egészséges életmódra nevelő programokat is.

Bővebb információ a www.milliolepes.hu oldalon olvasható.

(Magyar Szervátültetettek Szövetsége)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.