Donorok: életmentés transzplantációval

Magyar Orvosi Kamara
megjelent:

Akár három évet is várhatnak a betegek a beavatkozásokra. A legtöbbeknek új vesére lenne szüksége.

A 2007-es évtől tavalyig összesen 4006 életet mentettek meg a transzplantációknak köszönhetően. Az utóbbi három évben jelentősen nőtt az átültetések száma, de átlagosan így is hosszú éveket várhatnak a betegek egy új szervre - derült ki az Országos Vérellátó Szolgálat beszámolójából, amelyet a Magyar Nemzet portálja ismertet.

Az OVSZ keddi adatai szerint 1188-an várnak új vesére, a 371 betegnél azonban valamilyen oknál fogva jelenleg nem hajtható végre transzplantáció. Előfordul ugyanis, hogy valaki hiába kerülhetne sorra, mégsem tudják megműteni. Mihály Sándor, az OVSZ szervkoordinációs irodájának igazgatója korábban ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: ha valamilyen fertőzéstől, betegségtől szenved a beteg, például influenzás vagy megfázott, nem hajtható végre a szervbeültetés.

Új májra jelenleg 124 betegnek lenne szüksége, szívre pedig 76 ember várakozik. A kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésre 45 fős a várólista, míg a legkevesebben, jelenleg mindössze öten új tüdőre várakoznak. Utóbbi adat egyébként valószínűleg nem fedi azoknak a számát, akiknek valójában szükségük lenne az életmentő műtétre. Lang György, a hazai tüdőtranszplantációs program vezetője és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója ugyanis nemrégiben arról tájékoztatta lapunkat: egészen biztos, hogy legalább ötven-hatvan olyan beteg van az országban, akinek szüksége lenne új tüdőre. Ehhez képest öten szerepelnek a várólistán. Pedig a szakember szerint több embernek tudnának segíteni az életmentő beavatkozással, de úgy halnak meg emberek, hogy soha nem jutnak el hozzájuk. Az egészségbiztosítás egyébként korlátlanul finanszírozza a beavatkozást, anyagi okok sem hátráltatják a műtéteket.

Tovább Sokkal több beteg kaphat új szervet az Eurotransplant révén

(Magyar Orvosi Kamara)

Cikkajánló

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.