Csontvelő donornak alkalmas-e

Kedves Hölgyem/Uram! Sajnos a családunkban a nagynéném rákos megbetegedésben szenved, a testvérei közül vérvizsgálat alapján édesapámat (61 éves) találták a csontvelő átültetés szempontjából alkalmas donornak még 2014 januárjában. Az eljárás igen elhúzódott, és időközben édesapám megbetegedett. Magas lázzal több hétig volt kórházban, ahol vérátömlesztést is kapott, majd mikor már úgy tűnt, hogy jobban van, akkor az egyik szemével lett probléma, amivel ismét kórházba került. A mostani diagnózis szerint a szemében lévő érben elzáródás van (szemfenék érelzáródás), ami sajnos azóta sem múlt el. Folyamatosan vérhígítót és értágítót kell szednie. Kérdésünk az lenne, hogy Ön szerint édesapám továbbra is alkalmas-e csontvelő donornak? Amennyiben igen, akkor milyen kockázattal járhat a beavatkozás? Előre is köszönjük válaszát! Üdvözlettel: Csillag12

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza a csontvelő transzplantáció témában

Kedves Kérdező! A szervdonációnak és a csontvelő donációnak is van felső életkori határa, ami pillanatnyilag tudomásom szerint 65 év. Vérhigító szedése mellett nem végezhető el a csontvelő nyerés, még a donor számára kevésbé megterhelő perifériás őssejt gyűjtés is fokozott kockázatot jelent, nem javasolt ilyennek kitennie magát az édesapjának. A szemben lévő érelzáródás miatt szóba sem jöhet a vérhigító elhagyása. Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2014. május 30., 11:25; Megválaszolva: 2014. május 31., 22:46
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Laboreredmények értelmezése
Tisztelt Doktornő! Az alábbi leletek értelmezésével kapcsolatban kérném a segítségét: Fvs 3,9 (4,4-11,3), limfocita 43% (25-40%), neutrofil gran...
K vitamin szedése
Kedves Ujj Zsófia Ágnes! Leiden - mutáció esetén K1(990mcg), K2(10mcg) vitamin-tartalmú étrendkiegészítő szedése nem okozhat-e problémát, a...
Vérszegénység oka
Tisztelt Doktornő! 4 éve vas értékem nagyon alacsony 3,5 emellett több érték is alacsonyabb vörösvértest 4,19 Hemoglobin 112,0 Hematokrit 0,34...
Limfocita alacsony száma
Nagy lehet a baj? 2.