Több tízezer életet menthetnek meg az óriás sztentek

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus megjelent: 2017.04.18.

A mélyvénás trombózis miatt több tízezer embernek kell élete végéig gyógyszert szednie, ám egy új sebészeti alternatíva képes visszaadni a betegek régi életét.

Toby Richards professzor a University College London Hospital tanácsadó érsebésze, ő végezte el 2017-ben az egyik első sikeres óriás sztent beültetést. Évente 60 000 angol betegnél alakul ki mélyvénás trombózis, mely során a láb mély vénáinak egyikében vérrög alakul ki. Ez általában duzzanattal, testmozgás során jelentkező fájdalommal, és néha a láb fekélyesedésével jár. A mélyvénás trombózis általában az egyik lábat érinti.

Súlyos esetben a vérrög leszakadhat és a tüdőbe jutva potenciálisan életveszélyes tüdőembóliát okoz (a vérrög blokkolja a tüdőartériát, mely a vért a szívből a tüdőbe szállítja). Kezeletlenül hagyva minden tizedik mélyvénás trombózisban szenvedő betegnél tüdőembólia alakulna ki.

A mélyvénás trombózisnak három fő oka van: a véráramlás gátlása, a véna falának károsodása vagy a túl sűrű vér, melynek hátterében állhat bizonyos gyógyszerek szedése, terhesség vagy genetikai hajlam is.

Olvasson tovább! Hogyan előzze meg a mélyvénás trombózist?

A mozgásképtelenség, mozgáshiány szintén kiváltó ok lehet, mivel ha valaki nem járkál, akkor az alsó lábszár izmainak pumpafunkciója nem segíti a vénás áramlást.

A mélyvénás trombózist általában erős vérhígító gyógyszerekkel kezelik, melyek feloldják a vérrögöt és megelőzik, hogy az blokkolja a vénát vagy a tüdőbe jusson. Ugyanakkor a mélyvénás trombózis maradandó károsodással járhat, olyan elzáródást okozva, ami további vérrögök kialakulását ösztönözheti. Ennek elkerülése érdekében a vérhígítót több hónapig, vagy egy életen át kell szedni. Mindehhez rendszeres vérvizsgálatra is szükség van annak ellenőrzésére, hogy a beteg a megfelelő dózist kapja-e.

Az óriás sztentekről

A szóban forgó, új típusú műtét mindezzel ellentétben összesen csak 90 perces beavatkozás, amely megszabadítja a betegeket az élethosszig tartó gyógyszeres kezeléstől. Sok beteg esett már át a szív artériát megnyitó sztent beültetésen, azonban az eljárás véna esetén nehezebb, mivel az jóval nagyobb és könnyebben összeesik. Köszönhetően az egyre fejlődő képalkotó és sebészeti technikáknak, valamint az újabb típusú sztenteknek, ma már ez a műtéti eljárás is lehetséges. A műtéthez használt sztent csaknem 13 cm hosszú (a szívműtéteknél használtak általában mindössze néhány milliméteresek) és a Nasa által kifejlesztett titán-nikkel vegyületből készült.

Mik a kockázatok?

A műtét károsíthatja a vénákat, gyengítheti azokat. A sztent emellett megállíthatja a véráramot, újabb trombózist okozva. Az eljárást csak nagyobb trombózis esetén ajánlják, kisebbeknél nem.

Nem minden mélyvénás trombózis igényel sztentet, mivel vérhígító készítményekkel a betegség általában jól kezelhető. A fő kockázat a vérzés.

A sztentek ára darabonként kb. £2,500. Egy betegnek általában 1-3 sztentre van szüksége, attól függően, mekkora a károsodás.

Műtét során ezeket a sztenteket a beteg általános érzéstelenítése közben, úgynevezett kulcslyuk sebészeti eljárással juttatják be. Először egy katétert (vékony, flexibilis csövet) és egy cső alakú fémhálót (sztent) vezetnek be a térd hátsó részén, és csúsztatják azokat az elzáródásig – a vérrög általában a köldök és a lágyék között van.

Ezt követően egy miniatűr gépet, az úgynevezett éren belüli (intravaszkuláris) ultrahangot használják, mely a vénába juttatva megmutatja annak károsodását. Ez segít abban, hogy teljes mértékben kezelni tudják a problémát. Miután mindez megtörtént, a vénában egy apró ballon felfújásával kinyitják a fémhálót, ezáltal az kitámasztja, és nyitva tartja az eret a ballon leeresztése után is. Ezt követően a véráramlás normalizálódik a vénában. Az elkövetkező 6 hétben a sejtek benövik a sztentet és azt a helyén tartják, a beteg pedig vérhígítót kap, legfeljebb egy éven át.

A University College Hospital klinikai kísérleti eljárása egy nemzetközi tanulmány része, melynek során a sztenteket már több mint 200 betegen tesztelték. Az általános vizsgálati eredményeket és megállapításokat csak jövőre teszik közzé, de várhatóan kedvező eredményről fognak beszámolni.

WEBBetegForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, www.dailymail.com
Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Íme pár hasznos életmódbeli tanács, a vérnyomás karbantartásához.

Újra kialakulhat trombózisom?

Olvasóink kérdezték, hogy kialakulhat-e újabb trombózis, ha például túlterhelik a lábat, vagy esetleg nem tartják be az orvos által javasolt...

Véralvadásgátlás - A heparin tulajdonságai

A heparin alkalmazása elég nehézkes, mert csak vénába adva alkalmazható hatékonyan. Milyen előnyös hatásai vannak? Milyen mellékhatásai lehetnek?

A tüdőrák tünetei - Milyen panaszokra figyeljünk?

A tüdőrák tüneteinek jelentkezése előtt is nagy százalékban felismerhető a megbetegedés, amennyiben rendszeresen részt veszünk a megfelelő...

Mélyvénás trombózis - Egyre több fiatalra is veszélyes

A mélyen fekvő vénákban, leggyakrabban a lábszár, comb és medence vénáiban kialakuló vérrög esetén beszélünk mélyvénás trombózisról. Melyek...

Az ülőmunka megnöveli a tüdőembólia és a trombózis veszélyét

Az emberek többsége ülőmunkában dolgozik, melynek bizony megvannak a hátulütői is. A mozgáshiány ugyanis számtalan betegség kialakulásának...

A lábdagadás kialakulásának okai

Gyakori panasz a lábdagadás, amelyet szinte minden ember megtapasztal élete során. A hátterében álló okok változatosak lehetnek, az életmódbeli...

A mélyvénás trombózis tünetei és okai

A mélyvénás trombózis veszélyes, sokszor halálos szövődményekkel járhat. Ha a vénában kialakult trombus egy része leszakad és az embólus a...

Élet a mélyvénás trombózis után

Egy mélyvénás trombózist elszenvedni sem kis ijedség és veszély, de itt még nem érnek véget a gondok. Ahhoz ugyanis, hogy az újbóli kialakulás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.