Sztent téma

Több tízezer életet menthetnek meg az óriás sztentek

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

A mélyvénás trombózis miatt több tízezer embernek kell élete végéig gyógyszert szednie, ám egy új sebészeti alternatíva képes visszaadni a betegek régi életét.

A szívinfarktus kockázatának csökkentéséért

MTI

Megelőzi az ér visszaszűkülését az a gyógyszert kibocsájtó ballon, amelyet a szívinfarktus veszélye miatt ültetnek a koszorúérbe. Az életmentő technikai újítást ismertető tanulmányt, az Amerikai Szívgyógyász Kollégium: Cardiovascular Interventions szakfolyóirata közölte.

Koszorúérbetegségek: Fölszívódó sztent lesz a megoldás?

MTI

A katéterrel kitágított, koszorúeret nyitva tartó, fémhálóból készült henger, a sztent új változata az érből évek alatt fokozatosan fölszívódik. A szívgyógyászati újdonságot vizsgáló ABSORB tanulmány eredményei alapján a súlyos koszorúér-szűkületben szenvedő betegek számára az Európai Unió illetékes hatósága rövidesen engedélyezi a fölszívódó sztent alkalmazását.

Sztentbeültetés a nyaki verőérbe: kevesebb szívroham

MTI

A beszűkült nyaki verőér miatti sztentbeültetés kevésbé hatékony a szélütés megelőzésében, mint a hagyományos műtét, ám kevesebb utána a szívroham - közölték hétfőn amerikai kutatók.

Egy újabb stroke veszélye...

MTI

A beszűkült artériáik miatt sztent beültetésén átesett 70 feletti pácienseknél megduplázódhat egy újabb szélütés kockázata, illetve a halálozási arány azokhoz képest, akik ehelyett érműtéten esnek át.