• "Nehezen tanulok! Lehet segíteni rajtam?" - A pszichiáter válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Megfigyeltem, hogy míg csoporttársaim az adott anyagot egyszer-kétszer elolvasva meg tudják tanulni, nekem az elsajátításhoz sokkal több időre van szükségem, hogy hasonló eredményt érjek el. Lehet ezt gyógyszerrel fejleszteni? Pszichés probléma is lehet?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdésiből.

    Kedves Levélíró!

    Az, hogy ki milyen gyorsasággal tanul meg dolgokat, egyrészt egyéni jellemző, másrészt nagyban függ a tanulás körülményeitől, aktuális közérzetünktől, lelkiállapotunktól és attól, hogy az adott anyag mennyire érdekli az illetőt.

    Hirdetés

      Memóriajavító ételek


    Fekete csokoládé, tea, bor - azok az idősödő hölgyek és urak, akik egész életükben rendszeresen fogyasztottak teát, csokoládét, bort, a gondolkodást vizsgáló elmepróbák során sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik az előbbi élvezeti cikkek egyikével sem éltek. Memóriajavító ételek>>

    Számunkra érdekes ismeretanyagot sokkal könnyebben elsajátítunk.

    Fontos, hogy a tanulás nyugodt, zavartalan környezetben történjen és elég időt szánjunk rá, ne szakítsuk meg túl hamar.

    Egy hosszabb tanulás utáni rövid alvás (akár délután) is segíti a folyamatot.

    Az emlékezet tökéletesítésére létezik az ún. "PQRST-séma (az angol szavak kezdőbetűjéből): előzetes áttekintés, kérdések, elolvasás, felmondás, ellenőrzés.

    Segít az is, ha valamihez kötjük a megtanulandó anyagot vagy annak bizonyos részeit. Ha pszichés problémái vannak esetleg, akkor az nehezítheti a tanulást.

     

     Tanulási zavar kérdőív
    Tanulási zavar teszt >>

    Nem gondolom, hogy bármilyen jellegű gyógyszerre lenne szükség. A rendszeres memória gyakorlatok egyébként segítik a szellemi frissességet.

    (WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Legutóbb frissült: 2012.11.11 21:09
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    Mit tehet memóriaromlás esetén?

    Ha a beteg vagy a hozzátartozói memóriaromlást tapasztalnak, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. Ismerje meg, hogy milyen probléma állhat még a háttérben, vagy van-e lehetőség a memóriaromlás megfékezésére!

    Évekkel korábban megjósolható az Alzheimer-kór

    Már évekkel a tünetek jelentkezése előtt megjósolható lehet a betegség egy memóriateszttel, amelyet egy brit egyetem tudósai fejlesztettek ki - olvasható az Index oldalán.

    Napi egy adag zöld saláta fiatalon tarthatja az agyat

    Napi egy adag zöld saláta a kor előrehaladtával segíthet megőrizni a memóriát és frissen tartani az agyat - állítják egy amerikai tanulmány szerzői.

    Ginkgo biloba és a memória

    A ginkgo biloba (vagy páfrányfenyő) valójában egy élő kövület. Előbb jelent meg a Földön, mint a dinoszauruszok, szívós és hosszú életű növény. A modern orvostudomány több kedvező élettani hatását is számontartja, illetve vizsgálja. A következőkben ezeket tekintjük át.

    Érdemes-e ginkgót szedni elbutulás ellen?

    A ginkgokivonat kognitív funkciókra gyakorolt hatásait elemző eddigi áttekintő tanulmányok az elbutulás és az Alzheimer-kór megelőzésében nem találták hatékonynak a növényt, az elbutulás jeleit többé-kevésbé már mutató vagy épp Alzheimer-kóros betegekben viszont a kognitív funkciók romlásának stabilizálódását vagy lassulását tapasztalták.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.