"Nehezen tanulok, lehet segíteni rajtam?" - A pszichiáter válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Megfigyeltem, hogy míg csoporttársaim az adott anyagot egyszer-kétszer elolvasva meg tudják tanulni, nekem az elsajátításhoz sokkal több időre van szükségem, hogy hasonló eredményt érjek el. Lehet ezt gyógyszerrel fejleszteni? Pszichés probléma is lehet?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdésiből.

Kedves Levélíró!

Az, hogy ki milyen gyorsasággal tanul meg dolgokat, egyrészt egyéni jellemző, másrészt nagyban függ a tanulás körülményeitől, aktuális közérzetünktől, lelkiállapotunktól és attól, hogy az adott anyag mennyire érdekli az illetőt. Számunkra érdekes ismeretanyagot sokkal könnyebben elsajátítunk.

Memóriajavító ételek

Fekete csokoládé, tea, bor - azok az idősödő hölgyek és urak, akik egész életükben rendszeresen fogyasztottak teát, csokoládét, bort, a gondolkodást vizsgáló elmepróbák során sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik az előbbi élvezeti cikkek egyikével sem éltek. Memóriajavító ételek

Fontos, hogy a tanulás nyugodt, zavartalan környezetben történjen és elég időt szánjunk rá, ne szakítsuk meg túl hamar. Egy hosszabb tanulás utáni rövid alvás (akár délután) is segíti a folyamatot.

Az emlékezet tökéletesítésére létezik az ún. "PQRST-séma (az angol szavak kezdőbetűjéből): előzetes áttekintés, kérdések, elolvasás, felmondás, ellenőrzés.

Segít az is, ha valamihez kötjük a megtanulandó anyagot vagy annak bizonyos részeit. Ha pszichés problémái vannak esetleg, akkor az nehezítheti a tanulást.

Nem gondolom, hogy bármilyen jellegű gyógyszerre lenne szükség. A rendszeres memória gyakorlatok egyébként segítik a szellemi frissességet.

Teszt
Tanulási zavar teszt

(WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.