"Nehezen tanulok! Lehet segíteni rajtam?" - A pszichiáter válaszol

Szerző: WEBBeteg

"Megfigyeltem, hogy míg csoporttársaim az adott anyagot egyszer-kétszer elolvasva meg tudják tanulni, nekem az elsajátításhoz sokkal több időre van szükségem, hogy hasonló eredményt érjek el. Lehet ezt gyógyszerrel fejleszteni? Pszichés probléma is lehet?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdésiből.

Kedves Levélíró!

Az, hogy ki milyen gyorsasággal tanul meg dolgokat, egyrészt egyéni jellemző, másrészt nagyban függ a tanulás körülményeitől, aktuális közérzetünktől, lelkiállapotunktól és attól, hogy az adott anyag mennyire érdekli az illetőt.

Memóriajavító ételek

Fekete csokoládé, tea, bor - azok az idősödő hölgyek és urak, akik egész életükben rendszeresen fogyasztottak teát, csokoládét, bort, a gondolkodást vizsgáló elmepróbák során sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik az előbbi élvezeti cikkek egyikével sem éltek. Memóriajavító ételek>>

Számunkra érdekes ismeretanyagot sokkal könnyebben elsajátítunk.

Fontos, hogy a tanulás nyugodt, zavartalan környezetben történjen és elég időt szánjunk rá, ne szakítsuk meg túl hamar.

Egy hosszabb tanulás utáni rövid alvás (akár délután) is segíti a folyamatot.

Az emlékezet tökéletesítésére létezik az ún. "PQRST-séma (az angol szavak kezdőbetűjéből): előzetes áttekintés, kérdések, elolvasás, felmondás, ellenőrzés.

Segít az is, ha valamihez kötjük a megtanulandó anyagot vagy annak bizonyos részeit. Ha pszichés problémái vannak esetleg, akkor az nehezítheti a tanulást.

Tanulási zavar kérdőív
Tanulási zavar teszt >>

Nem gondolom, hogy bármilyen jellegű gyógyszerre lenne szükség. A rendszeres memória gyakorlatok egyébként segítik a szellemi frissességet.

(WEBBeteg/Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

COVID-os volt, és még mindig...

Szakemberek kezdik végre megtalálni annak magyarázatát, hogy a koronavírus fertőzést, majd betegséget követő elhúzódó állapot hogyan és...

Szomatoform vegetatív diszfunkció...

A szomatoform rendellenességek közé összefoglalóan olyan pszichológiai állapotok sorolhatóak, amelyek során egy személy olyan testi tüneteket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.