A dolgozók fele átélt már pszichoterrort

Szerző: Független Hírügynökség

A felmérések szerint az Unióban a munkavállalók 28 százaléka, vagyis 56 millió ember küzd a munka okozta mentális eredetű problémákkal.

A munkahelyi "pszichoterror" alattomosan rombolja az egészséget és rontja a teljesítményt, ezért nemcsak a dolgozókra veszélyes, hanem a munkáltatónak sem éri meg - mondta a Független Hírügynökségnek Kerek Judit, az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület főtitkára.

Kiégés
A burnout (kiégés) szindróma tünetei: ha elfásul, ha indítékszegény, munkájával, környezetével érdektelen, közönyös, kilátástalanság érzése van, fáradékony, gyakran beteg, nehezen gyógyul, nem tud aludni – ez esetben kezelést igényel!

Erre kívánja felhívni a figyelmet az egyesület és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) "Munka: Lélekre Hangolva" elnevezésű programjával, amelynek nyitóeseményét szerdán tartották.

Kerek Judit elmondta: Európában a lelki zavarok miatti termelékenység-csökkenést évi 136 milliárd euróra becsülik. A felmérések szerint az Unióban a munkavállalók 28 százaléka, vagyis 56 millió ember küzd a munka okozta mentális eredetű problémákkal. Ráadásul az Egészségügyi Világszervezet prognózisa szerint 10 év múlva a depresszió lesz a munkaképtelenség egyik leggyakoribb oka - tette hozzá.

A munkahelyi stressz
Van objektív stressz, ami az adott munkával együtt jár, előre látható, tudható, kiszámítható, és a munkába álláskor eldönthető, hogy bevállalja-e a munkába álló vagy sem. Ha mégsem bírja ezeket és ezzel szembesül, ezt belátja, akkor munkahelyet lehet és kell változtatni (ilyen lehet a monoton munka, az egy helyben ülés, a zaj, összezártság stb.).
Szubjektív stressz, ami előre nem kiszámítható, aminek oka gyakran belül, a személyiségben keresendő, ami leggyakrabban önismereti hiányból, tolerancia-hiányból, önértékelési és önbizalomhiányból és/vagy váratlanul előálló krízishelyzetből fakadhat.
A munkahelyi stressz >>

A dolgozók fele átélt már pszichoterrort

Kiközösítés, megalázás a munkahelyen

Gyakran a munkahelyi közösség úgy vezeti le az önmagával és a munkahellyel kapcsolatos elégedetlenségét, hogy egymást bántják, egymást hozzák megalázó, rossz helyzetbe.
A munkahelyi stressz és a mobbing >>

A szakember közölte azt is: 2000 óta végeznek felméréseket.

Még a nyitott szellemű, a vezetők elmondása szerint baráti közösségben működő munkahelyeken is a dolgozók több mint 50 százaléka mondta azt: átélt munkája során "pszichoterrort".

Kerek Judit szerint az apró, jelentéktelennek tűnő események nap mint nap átélve alattomosan rombolják az egészséget. Ilyenek például, hogy a munkavállaló nem a képességének megfelelő feladatot kap, azt meghaladót, vagy azt alulmúlót.

De az is stresszt okozhat, ha valakit soha nem dicsérnek meg, nevetségessé teszik a kollégái előtt, belefojtják mindig a szót.

Az egy évig tartó európai "Munka: Lélekre Hangolva" kampányban 18 ország vesz részt - mondta Kerek Judit.

Ennek során a jelentkező vállalatok az OEFI internetes honlapján ellenőrizhetik, hogy cégüknél milyen a munkahelyi lelki egészségi gyakorlat az ideálissal összehasonlítva.

Tájékoztatást, számadatokat kaphatnak arról is, hogy konkrétan miért érheti meg nekik ezzel az üggyel foglalkozni. Egy év után a szervezők összegyűjtik a munkahelyi lelki egészséggel kapcsolatos legjobb gyakorlatokat és közzéteszik.

A számítógép előtti munkavégzés és munkavédelmi szabályozása

A számítógép előtti munkavégzés rohamos elterjedése, és az abból fakadó egészségügyi, munkabiztonsági kockázatok szükségessé tették olyan szabályok alkalmazását, amelyek minden olyan munkavállalóra vonatkoznak, akik napi munkaidejükből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használnak, továbbá az őket foglalkoztató munkáltatókra.
A munkáltató a munkafolyamatokat úgy köteles megszervezni, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.
Bővebben a monitor előtti munkavégzés hatályos szabályozásáról>>

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Hogyan előzhetjük meg az...

Az önismeret, a tudatos jelenlét mellett az egyik legfontosabb a megelőzésben az öngondoskodás és az önegyüttérzés. Az önmagunkkal kapcsolatos...

Az öngyilkosságra készülők...

Minden krízishelyzetbe jutott ember leadja a figyelmeztető jelzést a környezetének, hogy bajban, rossz mentális állapotban van. Ennek egyik formája a...

Munkahelyi stressz - Megalázás és...

Stresszhelyzetbe bárhol, bármikor kerülhetünk. Az, hogy ezekben a szituációkban hogyan cselekszünk, függ attól is, hogyan tudunk megküzdeni az adott...

Distressz a munkahelyen: Ön is...

Egészségkárosító tényező lehet a munkahelyen a por vagy zajártalom mellett a stressz is, ha indokolatlan mértékű. Egy tavalyi felmérés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.