A dolgozók fele átélt már pszichoterrort

Független Hírügynökség
megjelent:

A felmérések szerint az Unióban a munkavállalók 28 százaléka, vagyis 56 millió ember küzd a munka okozta mentális eredetű problémákkal.

A munkahelyi "pszichoterror" alattomosan rombolja az egészséget és rontja a teljesítményt, ezért nemcsak a dolgozókra veszélyes, hanem a munkáltatónak sem éri meg - mondta a Független Hírügynökségnek Kerek Judit, az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület főtitkára.

Kiégés
A burnout (kiégés) szindróma tünetei: ha elfásul, ha indítékszegény, munkájával, környezetével érdektelen, közönyös, kilátástalanság érzése van, fáradékony, gyakran beteg, nehezen gyógyul, nem tud aludni – ez esetben kezelést igényel!

Erre kívánja felhívni a figyelmet az egyesület és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) "Munka: Lélekre Hangolva" elnevezésű programjával, amelynek nyitóeseményét szerdán tartották.

Kerek Judit elmondta: Európában a lelki zavarok miatti termelékenység-csökkenést évi 136 milliárd euróra becsülik. A felmérések szerint az Unióban a munkavállalók 28 százaléka, vagyis 56 millió ember küzd a munka okozta mentális eredetű problémákkal. Ráadásul az Egészségügyi Világszervezet prognózisa szerint 10 év múlva a depresszió lesz a munkaképtelenség egyik leggyakoribb oka - tette hozzá. A szakember közölte azt is: 2000 óta végeznek felméréseket.

A munkahelyi stressz
Van objektív stressz, ami az adott munkával együtt jár, előre látható, tudható, kiszámítható, és a munkába álláskor eldönthető, hogy bevállalja-e a munkába álló vagy sem. Szubjektív stressz, ami előre nem kiszámítható, aminek oka gyakran belül, a személyiségben keresendő, ami leggyakrabban önismereti hiányból, tolerancia-hiányból, önértékelési és önbizalomhiányból és/vagy váratlanul előálló krízishelyzetből fakadhat. A munkahelyi stressz

A dolgozók fele átélt már pszichoterrort

Még a nyitott szellemű, a vezetők elmondása szerint baráti közösségben működő munkahelyeken is a dolgozók több mint 50 százaléka mondta azt: átélt munkája során "pszichoterrort".

Kerek Judit szerint az apró, jelentéktelennek tűnő események nap mint nap átélve alattomosan rombolják az egészséget. Ilyenek például, hogy a munkavállaló nem a képességének megfelelő feladatot kap, azt meghaladót, vagy azt alulmúlót. De az is stresszt okozhat, ha valakit soha nem dicsérnek meg, nevetségessé teszik a kollégái előtt, belefojtják mindig a szót.

Az egy évig tartó európai "Munka: Lélekre Hangolva" kampányban 18 ország vesz részt - mondta Kerek Judit. Ennek során a jelentkező vállalatok az OEFI internetes honlapján ellenőrizhetik, hogy cégüknél milyen a munkahelyi lelki egészségi gyakorlat az ideálissal összehasonlítva.

Tájékoztatást, számadatokat kaphatnak arról is, hogy konkrétan miért érheti meg nekik ezzel az üggyel foglalkozni. Egy év után a szervezők összegyűjtik a munkahelyi lelki egészséggel kapcsolatos legjobb gyakorlatokat és közzéteszik.

Kiközösítés, megalázás a munkahelyen

Gyakran a munkahelyi közösség úgy vezeti le az önmagával és a munkahellyel kapcsolatos elégedetlenségét, hogy egymást bántják, egymást hozzák megalázó, rossz helyzetbe. A munkahelyi stressz és a mobbing

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Budai Egészségközpont - Andrássy Fanni pszichológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
Oxygen Medical - Dr. Butyka Ágnes, foglalkozás-egészségügyi
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.