Egyszerre több pszichiátriai szert is szednek

MTI
megjelent:

A vizsgálat szerint szorongásra, depresszióra, pánikrohamra, poszttraumás stressz-szindrómára, bipoláris zavarra és skizofréniára írtak fel az amerikai orvosok kombinált szereket.

A mentális zavarokkal kezelt amerikai felnőtteknek egyre többször írnak fel két vagy több szert egyszerre - jelentették baltimore-i kutatók az Archives of General Psychiatry című szaklapban.

Bár kevés tapasztalat van arra vonatkozóan, hogyan hatnak együtt, és milyen hosszú távú mellékhatást okoznak, egy évtized alatt csaknem másfélszeresére nőtt a kombóként alkalmazott pszichiátriai szerek aránya.

Depressziós vagyok?
Figyelmeztető jelek, amiből arra következtethet, hogy Ön vagy ismerőse depresszióban szenved. Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak!
A depresszió tünetei >>
A vizsgálat szerint szorongásra, depresszióra, pánikrohamra, poszttraumás stressz-szindrómára, bipoláris zavarra és skizofréniára írtak fel az amerikai orvosok kombinált szereket. A Johns Hopkins Egyetem munkatársai Ramin Mojtabai vezetésével 13 ezer orvosnál tett vizit adatait elemezték, amelyek 1996 és 2006 között gyűltek össze.

A kutatók a lelki és agyműködést befolyásoló, úgynevezett pszichotrop szerek négy fő csoportjára fókuszáltak: az antidepresszánsokra, az antipszichotikumokra, a hangulatstabilizáló szerekre és a nyugtatókra.

Kombóként szedett gyógyszerek pszichés betegségekre

Genetikai hajlam, vagy környezeti hatások?

A betegség gyakran halmozódik egyes családokban. A szakértők szerint létezik rá genetikai érzékenység, amit különböző környezeti tényezők (stressz, testi betegség) fokozhatnak. A depresszió főbb tényezők >>

Az orvosi gyakorlatban legtöbbször az antidepresszánsoknak másik antidepresszánssal, nyugtatóval vagy hangulatstabilizáló szerrel együtt történt felírása fordult elő.

A vizsgált időszakban 43 százalékról 60 százalékra nőtt azoknak az eseteknek az aránya, amikor egyszerre két vagy több ilyen szert írtak fel a pácienseknek. A szerzők emlékeztetnek arra, hogy kevés adat van még arra, miként hatnak ezek a szerek együtt.

Figyelmeztetnek arra is, hogy a korszerű szereknek kevesebb az olyan azonnali és nyilvánvaló mellékhatásuk, mint korábban például a szájszárazság vagy látászavar volt egyes piruláknál, ezért előfordulhat, hogy a hosszú távú káros mellékhatások váratlanul jelennek majd meg.

Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?
Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?
A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2.5 százalékát érinti körülbelül. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz. Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem? >>

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.