Kivédhető-e a Xanax SR 1 mg. Retard tabletta elvonási tünetei?

Tisztelt Doktornő/-Úr/! A neurológia szakrendelésen a múlt év végén a kérdésben szereplő gyógyszert írta fel a szakorvos.8 hónapi rendszeres, napi szedés után - a házi orvosommal egyeztetve - úgy döntöttem, hogy a gyógyszer szedését abba hagyom, mivel a betegtájékoztatóban 6-8 hónapot javasolnak. A gyógyszert alvászavaraimra, illetve szorongásos állapotom miatt írták fel. Házi orvosom a fokozatos elvonást írta elő, beosztva, hogy hány napos szünetek után vehetek még be a gyógyszerből. Így is történt /két, majd, három, négy nap stb./. A gyógyszer fokozatos elhagyása közben- légúti és húgyúti fertőzés miatt- az orvosom az elvonást felfüggesztette, mondván, hogy az állapotomban a pihenésre nagy szükségem van. Gyógyulásom után újból el akarom kezdeni az elvonást. A gondom az, hogy már az első néhány alkalommal nagyon megterhelő alvászavarom támadt. Egyébként is rossz alvó vagyok, csak a gyógyszer szedés idején aludtam jól. Kérdésem megismételve érdeklődöm: van-e valamilyen mód a rendkívül kellemetlen elvonási tünet kivédésre, vagy csökkentésére: Megtisztelő válaszát ez úton is megköszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza szorongásoldó témában

Kedves Kérdező!

Fontos tudni, hogy a szorongásoldók nem gyógyítanak. Lehet, hogy a betegtájékoztató 6-8 hónapot említ kezelési időnek, de ez nem jelenti, hogy önnek ennyi idő alatt el is múlt a problémája. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az ismételten jelentkező alvászavar lehet megvonási tünet, de a betegségének a tünete is. Ha abba akarja hagyni a gyógyszerszedést, akkor javaslom, hogy pszichiátertől kérjen segítséget elsőként. Emellett az SR készítményről először a sima Xanaxra kellene visszaállni, és arról leszokni fokozatosan.

Kérdés: 2013. szeptember 05., 13:16; Megválaszolva: 2013. szeptember 09., 00:40
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Magas GPT laboreredmény
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! 27 éves, férfi vagyok, testsúlyom 72kg. 2013. október végén volt egy laborvizsgálatom megduzzadt nyaki nyirokcsomó...
Alvászavar stressztől...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! A problémám az, hogy alvászavarral küszködök, stresszes vagyok a vizsgaidőszakban eléggé. Régebben az orvosom rivotrilt...
Gyógyszer elhagyás?
Tisztelt szakértők! 3 éve szedem szakorvosi javaslatra a Helex sr nevű alprazolam tartalmú szorongásoldót, napi 2-szer 0, 5 mg-ot. Úgy érzem, már...
Visszatérő szorongás
Tisztelt Doktor úr/nő, 10 éve diagnosztizáltak nálam pánikbetegséget, szorongásos panaszokkal. Akkor reggeli db1 Paroxat és 1, 5db Rivotril 0, 5mg...
Frontin leszokás
T. Doktor nő! Másfél éve szedek napi 0, 5- 0, 75 (néha 1) mg frontint, lehetséges-e ilyen kis mennyiségnél is a hozzászokás? A napokban...