Pszichés krízis – Az „ablakpárkány szélén” áll az ország

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Noha jelentős pénzhiánnyal küzd a lélekgyógyászat, nincs pénz a legolcsóbb, és az egyik leghatékonyabb gyógymódra, a pszichoterápiára. A szakemberek az időigényes beszélgetés helyett egyre gyakrabban választják a gyógyszeres kezelést, ami a betegeknek olykor súlyos károkat okozhat, az E-Alapnak pedig komoly kiadásokat jelent.

Miközben az ombudsman aggódik a pszichiátriai ellátás területén tapasztalt hiányosságok miatt, a sürgős intézkedésre felszólított Egészségügyi Minisztériumnál igen büszkék arra, hogy sikerült Budapestre csábítani az Egészségügyi Világszervezet e tárgyban rendezett konferenciáját.

Fájdalomfüggőség
Sokan éveken, olykor egy életen keresztül tűrik, hogy bántsák őket.
A fájdalomfüggőségről részletesen.

Szabó Máté alkotmányos visszásságokat említ a jelentésében, mert – egyebek mellett - megállapította, hogy a pszichiátriai ellátás valamennyi területén jelentős a kapacitáscsökkenés, illetve a kapacitáshiány.

A hiányosságok közé sorolta, hogy a rehabilitációs ágyak alacsony száma akadályozza a folyamatos és hosszú távú utókezelést, e nélkül pedig nő a visszaesés veszélye a betegeknél.

Szerinte nem megoldott az agresszív, önmagukra vagy másokra veszélyt jelentő pszichiátriai betegek elhelyezése és kezelése sem.

Személyiségtípusok a párkapcsolatban
Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban

Szabó Máté még 2008 elején alapjogi szempontok szerint vizsgálta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása miatt kialakult helyzetet.

Akkor azonnali intézkedéseket kért az egészségügyi minisztertől, mivel nem látta biztosítottnak, hogy az új rendszer képes ellensúlyozni az ellátások színvonalának - egyes szakterületeken kritikus - csökkenését, aminek következtében betegek százai kerülhettek veszélybe.

Az ombudsman arra kérte a minisztert, hogy a szakmai javaslatok megvalósítása érdekében dolgozzon ki részletes végrehajtási ütemtervet, valamint gondoskodjon a végrehajtás ellenőrzéséről.

Az országgyűlési biztos a pszichiátriai és addiktológiai betegellátás állapotának feltérképezésére indított utóvizsgálatában ugyanis súlyos hiányosságokat tárt fel: az egészséghez való joggal, azon belül az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés jogával összefüggően.

Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?
A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. Amikor valaki minden cselekedetét a másik véleményétől és beleegyezésétől teszi függővé, miközben ez nem kölcsönös, és ebben a szituációban nem boldog egyik fél sem, erős a gyanú a kapcsolatfüggőségre.
A kifejezés arra is utal, hogy az illető nem tanulta meg az önállóságot, a szuverenitást, nem képes arra, hogy független lényként életképesnek érezze magát. Szorong, félelmek gyötrik ezzel párhuzamosan fantáziavilága felerősödik, de abból semmit nem valósít meg.
Állandóan várakozó, érzelmileg kielégítetlen állapotban van. Leginkább olyan kutyára hasonlít, aki egész nap arra vár, hogy megdicsérjék, megvakargassák, enni, inni kapjon, elvigyék világot látni, törődjenek vele.
Kapcsolatfüggőség - Miért jobb a rossz kapcsolat, mint a magány?

Az „ablakpárkány szélén” áll az ország

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút
A köznyelvben ez a betegség a "mániás depresszió", és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általánosítások, téves hiedelmek.
A mániás depresszió tünetei

Magyarország az öngyilkosságok tekintetében még mindig az élbolyban van, a statisztikai adatok szerint csaknem háromezer ember hal meg így évente, az öngyilkossági kísérletek száma ennek akár a tízszerese is lehet.

A riasztó statisztikák dacára az egészségügyi kormányzat programjában az elmúlt években aligha kaptak prioritást a lelki egészséggel kapcsolatos teendők. A pszichés betegségek gyógyításának fellegvárát, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) Molnár Lajos korábbi miniszter – lényegében – egy tollvonással 2007. áprilisában megszüntette.

A nemzetközi hírű, több mint egy évszázados múltra visszatekintő intézmény bezárása nemcsak szimbolikus jelentőségű volt – állítják a WEBBetegnek nyilatkozó pszichiáterek. A szakemberek azért kérik nevük elhallgatását, mert – mint fogalmaztak – nem szerencsés a Lipót bezárásának következményeiről nyilvánosan beszélni, különösképpen azon orvosoknak, pszichológusoknak, akik – a betegeikhez hasonlóan – keresik a helyüket.

Öngyilkosság - A sötétbe vivő út

A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet. Sajnálatos tény, hogy a magyarok öngyilkossági hajlama magas.
Ezen belül érdekes megfigyelés a lassan már 150 éve fennálló területi egyenetlenség, miszerint az Alföldön két-háromszoros gyakoriságú az öngyilkosság, mint a gazdaságilag fejlettebb nyugati megyékben.
Az öngyilkosság mint jelenség hátterének okaira számos elméletet dolgoztak ki a pszichiáterek, pszichológusok és szociológusok. A suicidium az emberi fajra jellemző komplex reakcióminta. Egyes mentális betegségek hajlamosító tényezőt jelentenek, de a stresszek és a személyes kapcsolatok, a társadalmi hatások legalább ennyire meghatározóak.
Öngyilkosság - A sötétbe vivő út

Fél óra helyett csak percek jutnak egy-egy betegre

A WEBBetegnek azt mondták: a szakma helyzetét jelzi, hogy egy-egy beteggel az ajánlásoktól eltérően nem fél órát, hanem csupán perceket tudnak foglalkozni, ez az idő pedig csak a gyógyszer-felírásra elég.

Pszichoterápia: a gyógyító szavak

A pszichoterápia a kommunikáció segítségével végzett gyógyító módszerek gyűjtőfogalma, története egyidős az emberiséggel. Kezdeteit a vallási szertartásokban, szerzetesi mozgalmakban találhatjuk meg. Pszichoterápia: a gyógyító szavak

Az antidepresszánsok jók, hatásosak, ám teljes gyógyulást nem szabad várni pusztán az effajta kezeléstől. Az orvosságok ugyanis a legtöbb esetben csak akkor gyógyítanak, ha a pszichés problémák kiváltó okát klasszikus pszichoterápiával sikerül megtalálni. E nélkül az – amúgy egyre drágább – készítmények csak a tüneti kezelésre alkalmasak.

Volt olyan, korábban a Lipóton is dolgozó pszichiáter, aki úgy fogalmazott: „az ablakpárkány szélén áll az ország, nem lehet megmondani, ki az, aki mélybe veti magát aznap”. Ám nemcsak a lakosság körében uralkodott el az öngyilkos hangulat – jegyzi meg a szakember. A gyógyítók között is mind többen vannak a depressziósok.

Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről

Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé. Hogy korunk problémáira megoldást jelentenek-e ezek a szerek, és hogy hogyan alakul ki a gyógyszerfüggés, arról Dr. Zacher Gábor toxikológus beszél.
Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről

Azt, hogy hányan érintettek maguk is, nem lehet megbecsülni sem, az viszont régóta tény, hogy a fehérköpenyeseknél a pszichiáterek vezetik az öngyilkossági statisztikát – tudtuk meg az egyik doktortól.

Érdekes összefüggésekre is rávilágítottak azonban a WEBBetegnek nyilatkozó szakértők. Azzal mindannyian egyet értenek, hogy a pénzügyi válság mélyíti a depressziót és szaporítja az öngyilkosok számát, ám néhány megkérdezett azt vallja, azok, akik úgymond „önerőből” túlélik, lelkileg erősebben kerülnek ki a recesszióból.

Megtapasztalják ugyanis, hogy van kiút, mégpedig olyan, amit nem mások, hanem ők maguk köveztek ki. Ez az élmény egyfajta pszichés immunitásnak teremti meg az alapjait, amely megóvja a személyt egy esetleges későbbi depressziótól.

"Stabilak az instabilitásban" - A borderline személyiségzavarról
A borderline személyiségzavarban szenvedők nehezen kezelik érzelmi, indulati életüket. Rendkívül gyakoriak a szélsőséges érzelmi megnyilvánulások. A végletekig képesek szeretni és gyűlölni, sokszor ugyanazt az embert. Mind depressziós, mind mániás tünetek előfordulhatnak. Szinte állandó jelleggel szoronganak, viszont a szorongásoldókhoz nagyon gyorsan hozzászoknak.
Kapcsolataikban is rendkívül változékonyak, hol erősen kötődnek, hol önállóságukat bizonygatják bármi áron. Irányításra, támogatásra szorulnak, de alig tűrik azt. Indulataikat nehezen, szinte egyáltalán nem tudják kontrollálni, gyakoriak az agresszív megnyilvánulások. Viselkedésük szélsőséges, kiszámíthatatlan. Indulatosak, gyakran manipulatívak, jeleneteket rendeznek, máskor visszahúzódóak, akár teljesen regresszív állapotba is kerülhetnek. Időnként pszichotikus tünetek is megjelenhetnek.
Gyakran szenvednek éppen önmaguktól is, nincs stabil, kialakult énképük.
Bővebbn a borderline személyiségzavarról

A szaktárca sem elégedett, de büszke

- Tudjuk, hogy vannak hiányosságok a lélekgyógyászat terén, de a minisztérium a legjobb úton halad, hogy együtt, a szakmával közösen megtalálja a megoldást. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az a hatalmas elismerés, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Irodája a magyar fővárost választotta a depresszió és az öngyilkosság megelőzése témájával foglalkozó kétnapos konferencia helyszínéül – reagált Medgyasszai Melinda a WEBBeteg szakmai hiányosságokat firtató kérdéseire.

Hol kezdődik az alkoholizmus?
"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.
Az orvos válasza

Az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára közölte: ez a rendezvény a szakma ünnepe, és most ez a legfontosabb. A pszichiátriai ágyszám-, és finanszírozott óraszám-csökkentés kapcsán a tárca illetékese úgy vélekedett, hogy a megfelelő kapacitás önmagában nem elég. Fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a depressziósok és az öngyilkosok számának drasztikus növekedése nem az egészségügyi ellátórendszer, hanem a társadalom problémája.

Az OPNI bezárását követően kialakult helyzetre, valamint a kezeletlenül maradt és a félgyógyultan a kórházakból elbocsátott betegekre vonatkozó kérdésünkre Medgyasszai Melinda nem válaszolt.

Azt viszont hangsúlyozta, hogy a depresszió és az azzal összefüggésben álló öngyilkosság az Európai Unió egyik vezető egészségügyi kihívása. Egyes EU tagállamokban az öngyilkossági ráta a világon mért legmagasabbak között van.

A depresszió és az öngyilkosság megelőzése egyike a 2008-ban elfogadott Lelki Egészség és Jólét Európai Paktuma öt prioritásának. A paktumot 2008. júniusában mutatták be azért, hogy magas szintű konferenciák sorozatával segítsen rávilágítani a legfontosabb kulcsterületekre.

A szakállamtitkár elismerte ugyan, hogy szakemberhiánnyal küzd a hazai pszichiátriai ellátás, ám szerinte a depressziósok gyógyszeres kezelése megoldott Magyarországon.

Arra a felvetésre, miszerint a drága, és gyakorta függőséget okozó pszichofarmakonok nem helyettesítik a hagyományos, beszélgetős pszichoterápiát, a tárca illetékese csak annyit felelt: erre jelenleg nincs meg a szükséges forrás.

(WEBBeteg-Szigeti Ildikó)

Cikkajánló

A depresszióról részletesen

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.