Az agyi aktivitás elárulja a hazugokat? - Kutatás

Szerző: MTI

A kutatók funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) felvételen követték önkéntesek agyának aktivitását. A kutatók megállapították, hogy az alku és ígéretek stádiumában más aktivitásmintázat jelentkezett azoknál, akik később tartották szavukat, és más azoknál, akik megszegték ígéretüket.

Svájci kutatók úgy találták, hogy az agyi aktivitás vizsgálatával megállapítható, ki fogja betartani ígéretét, legalábbis szándékai szerint - számolt be róla a New Scientist című tudományos magazin (www.newscientist.com).

Thomas Baumgartner, a Zürichi Egyetem professzora szerint egyszer arra is alkalmas lehet a módszer, hogy megállapítsák: a feltételes szabadlábra bocsátásra váró bebörtönzöttek közül ki gondolja komolyan ígéretét a változásra.

Hazugságvizsgálat
Egyesek képesek stresszhelyzetben is rezzenéstelen arccal hazudni. Idegrendszerünket viszont már nem tudjuk ilyen könnyen manipulálni. A poligráf egy olyan eszköz, amely számos élettani funkció változását méri, miközben az illető kérdésekre válaszol. A következőket vizsgálja: légzésszám, vérnyomás, pulzusszám, bőrellenállás (verejtékezés mértéke).
Hazugságvizsgálat

A kutatók funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) felvételen követték önkéntesek agyának aktivitását. A készülékben egy pénzügyi műveletekkel megbízott játékos foglalt helyet, aki összeköttetésben volt megbízójával. A játékbeli befektetőnek valódi pénzt adtak, amelyet megötszörözhetett, ha megbízást adott befektetésére. Ekkor azonban kockáztatta, hogy a megbízott megtartja magának az összes pénzt.

A kutatók megállapították, hogy az alku és ígéretek stádiumában más aktivitásmintázat jelentkezett azoknál, akik később tartották szavukat, és más azoknál, akik megszegték ígéretüket. Az utóbbi esetben az érzelmekhez kapcsolódó agyterületek mutattak nagy aktivitást.

Baumgartner szerint ez arra utal, hogy érzelmi konfliktusba kerül magával az, aki előre tudja, hogy adott szavát nem áll szándékában megtartani. Hozzátette, hogy az agyi aktivitásvizsgálat vélhetően nem buktatja le a patológiás hazudozókat, akik úgy tudnak hamis ígéretet tenni, hogy ez nem okoz érzelmi konfliktust számukra.

A tanulmány részleteit a Neuron című tudományos szaklapban tették közzé a szerzők.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Mikor érdemes párterápiára menni?

A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a párterápia fontos része lehet egy párkapcsolatnak. A legtöbb probléma ugyanis egy párkapcsolaton belül...

Különleges táplálkozási zavarok

A teljesség igénye nélkül a táplálkozási zavarok felsorolásánál az anorexián és a bulimián kívül meg kell említeni más rendellenességeket is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.