Agyi implantátum segíthet az epilepsziás rohamok előrejelzésében

MTI
megjelent:

Agyi implantátum segíthet az epilepsziás rohamok előrejelzésében - derült ki a témában világelsőnek számító tanulmányból.

A seattle-i NeuroVista cég által kifejlesztett szerkezet a koponya és az agy felszíne közé ültetve figyeli az agy elektromos aktivitását. A vállalat szakemberei a Melbourne-i Egyetemen dolgozó Mark Cookkal és csapatával együttműködve fejlesztettek ki egy második, a mellkas alá beültethető készüléket, amely egy kézi szerkezet felé továbbítja az adatokat. A kézi műszer pedig különböző fényekkel figyelmezteti a pácienst a görcsroham - pár órán belüli - előfordulásának magas, mérsékelt vagy alacsony kockázatára.

A tanulmány tizenöt ember bevonásával készült. A 20 és 62 éves kor közötti résztvevők mindegyike epilepsziával küzdött és havonta 2-12 rohamot élt át. A vizsgálat első hónapjai csupán a résztvevők agyi aktivitásának megfigyelésével teltek, hogy a kutatók személyre szabott algoritmusokat készíthessenek a páciensek rohamainak előrejelzéséhez.

Mindössze nyolc résztvevő esetében sikerült eljutni abba a fázisba, ahol a készülék száz százalékban működött, és állandóan informálta használóját a rohamok előfordulásának kockázatáról. Ezen páciensek esetében a műszer 56-100 százalék közötti hatékonysággal működött - adta hírül a BBC News.

Nagyobb klinikai vizsgálatok szükségesek

Az epilepsziás roham felismerése

Bár általánosságban az a kép él bennünk, hogy az epilepszia mindig rángógörccsel és eszméletvesztéssel jár együtt, a betegség tulajdonképpen változatos tünetekkel járhat. A tünetek, amit rohamoknak is nevezünk gyakran nagyon enyhék, különböző érzetet és viselkedést idéz elő. Bizonyos rohamfajtákban a beteg a roham során egyszerűen csak néhány másodpercig üresen néz valamerre, míg másoknál teljes testre kifejlődő görcsroham alakul ki. Az epilepszia tünetei.

Cook szerint amennyiben sikerül bebizonyítani a készülék hatékonyságát, az segíthetne kivédeni az epilepszia kiszámíthatatlan természetét. "Mindez megváltoztathatná a betegség kezelésének módját" - húzta alá a szakember. Mint hozzátette: a rövid távú terápiák anélkül lehetnek hatékonyak, hogy olyan hosszú távú problémáknak tennék ki a pácienseket, mint amelyeket a jelenleg elérhető kezelések okoznak.

A becslések szerint az epilepszia mintegy 50 millió embert érint világszerte. Az agy egy részének rendellenes működése okozza a rohamokat, amelyek önkéntelen rángással járnak. Cook reményei szerint a jövőben nagyobb klinikai vizsgálatokkal is sikerül alátámasztani a mostani eredményeket.

A tanulmányt a Lancet Neurology című folyóiratban közölték.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.