Mit tegyek a mániákusan hazug barátommal?

Az a problémám, hogy van egy barátnőm, aki folyamatosan hazudik kisebb dolgokban. Véleményem szerint azért teszi ezt, mert így akarja magát elfogadtatni a külvilággal, ugyanis erősen túlsúlyos. Ugyan csak kisebb dolgokban hazudik, mégis úgy gondolom, hogy emögött lelki okok állnak. A helyzet tisztán látása miatt leírnék egy példát. Nemrégiben egy közös ismerősünk el ment szórakozni néhány barátjával, a barátnőm pedig azt mondta, hogy őt is elhívták, viszont ő inkább nem ment. Mint később megtudtam erről szó sem volt, az ismerősünk csak megemlítette neki, hogy hétvégén kikapcsolódik a barátaival és szó sem volt arról, hogy csatlakozzon hozzájuk. Tehát szeretném megtudni, hogy a leírtak alapján, hogy látja Ön a problémát.

Dr. Veress Dóra válasza hazugság témában

Kedves Kérdező!

Valóban van olyan, hogy valaki úgy próbálja elfogadtatni magát másokkal, úgy próbál beilleszkedni egy közösségbe, hogy apró hazugságokkal teszi magát érdekesebbé. Ez nem betegség, inkább csak egy rossz szokás. Alkalom adtán beszélgessen a barátnőjével arról, hogy ennek nincs értelme, mert nem ettől lesz népszerűbb vagy szompatikusabb, viszont ha lebukik, akkor nagyon kellemetlen helyzetbe kerül, és akkor jogosan gondolják róla, hogy megbízhatatlan. Ha a barátnőjének segítségre van szüksége az önbizalma helyreállításában, akkor segítsen neki keresni egy pszichológust, aki tud részletesebben foglalkozni vele.

Kérdés: 2012. november 17., 19:50 ;Megválaszolva: 2012. november 21., 10:34
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Komoly pszihés probléma.
Gyógyszerkölcsönhatás
Pánikbetegség vagy valami más?
Antipszihotikumról
Személyiségzavar