• Minden okos gyerek jól hazudik?

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Alkalomadtán vagy rendszeresen, de minden gyermek hazudik. Ám nemcsak hazudnak, hanem tanulnak is ezzel kapcsolatban, méghozzá a szüleiktől!

    Nehéz bevallani magunknak, de ilyenek vagyunk. Mindannyian hazudunk. Nem a nagy, rossz hazugságokra gondolok, hanem azokra a kegyes kis hazugságokra, amivel mások érzéseire próbálunk tekintettel lenni. 

    - Persze, hogy tetszik az új hajszíned! - mondjuk, mikor valójában arra gondolunk: "Van tükröd? Mert, ha lenne, biztosan nem lépsz ki a házból ilyen fejjel!"
    - Ez fantasztikusan finom! Elkérhetem a receptet? - pontosan azt jelenti: Ezt még a kutyám sem enné meg!

    Hirdetés

    Tehát miközben próbálunk tekintettel lenni másokra, megóvva őket a "való igazságtól", önkéntelenül is sérülést okozunk saját gyermekünknek. Ő mindezek tanújaként elfogadja a hazugságot, mint a mindennapi élet egyik alkotóelemét, s úgy gondolja, ha Anyu és Apu hazudik, neki is lehet.

    Hogyan teremthetünk egyensúlyt? Hogyan érhetjük el, hogy ne sértsünk meg másokat olyan apróságok miatt, mint például a hajszín, úgy, hogy közben ne sugalljuk gyermekünknek azt, hogy ha szükséges, nyugodtan hazudjon?

    Sajnos, ez egyáltalán nem egyszerű feladat. Különösen, ha az ember gyereke okos, és ki mondja, hogy az övé nem?

    Idővel a gyerekek kiismerik a hazugság fortélyait

    A szakemberek egy része abban hisz, hogy a gyermek, amint nő és okosodik, kinő a hazudozásból és megtanul különbséget tenni a " rossz" és a "kegyes" hazugság között. Azonban még mindig marad egy komoly probléma.

    Körülbelül 4 éves korára minden gyerek elkezd kísérletezgetni a hazudozással, annak érdekében, hogy elkerülje a büntetést. Meggondolás nélkül képesek hazudni, ha úgy érzik, a büntetés lehetősége fennáll. Így történhet meg, hogy a 3 éves még akkor is állítja, hogy nem bántotta a testvérét, ha azt a szülei is látták.

    Fontos az őszinteség - még ha nehéz is néha

    A legtöbb szülő tudja, hogy gyermeke mikor hazudik, ám úgy gondolják, a gyerek túl kicsi még ahhoz, hogy tudja mi a hazugság, vagy tisztába legyen annak helytelenségével. Arra számítanak, hogy ha majd kicsit nő csemetéjük, megtanulja a különbséget és felhagy eme rossz szokással. Azonban a Montreali Egyetem professzorai, akik a gyerekek hazudozási szokásait vizsgálják, arra a megállapításra jutottak, hogy ez éppen ellenkezőleg működik. Azok a gyerekek, akik hamar ráéreznek a hazugság és igazság közti különbségre, ezt a tudásukat a maguk javára használják, s sokkal hajlamosabbak hazudni, mikor lehetőségük van rá.

    Megint valami, amiért a szülőket lehet okolni! Akkor mégis, mit tehetünk? Nos, csodák nincsenek. Beszélgessen sokat gyermekével. A szoros kötelék, a nyílt kapcsolat és az érzés, hogy az igazmondás (bármely kellemetlen legyen is), enyhíti a büntetést, talán segít eligazodni az élet eme ingoványos talaján.
    Különben is, az Ön gyermeke ugye nem hazudik?

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)
    Módosítva: 2012.01.15 02:53, Megjelenés: 2012.01.15 02:53
   • Cikkajánló

    Endometriózis

    Endometriózis

    Dr. Zsuga Judit

    Endometriózisban a méh nyálkahártyája a méhen kívül is megtalálható a szervezetben.

    PMS

    PMS

    Szponzorált tartalom

    Megnehezíthetik a napjainkat a menstruáció előtti problémák. (x)

    Miért erőltetik az iskolakezdést hatéves korban?

    Az általános iskolai tanulmányok megkezdését hazánkban az idei, új tanévtől - 2020/2021 - csak többlépcsős engedéllyel lehetett volna kitolni hatéves korról hétéves életkorra. Ezt az elmúlt évben tehették volna meg a szülők, ha időben kapnak egyértelmű, központi tájékoztatást.

    Viselkedési problémák: félelem a sötétben

    A nevelési problémák elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. A kisgyerek számára a szülő jelenléte adja a biztonságot, ha nem hallja, ha nem látja, ősi félelem uralkodik el rajta, a kiszolgáltatottság iszonyata.

    10 tanács szülőknek: Vigyázzon gyermekei egészségére télen is

    Minden szülő szeretné megóvni gyermeke egészségét a téli hónapokban is, ám ez nem mindig egyszerű feladat. A nappalok rövidek, hideg van. Könnyen el lehet kapni a náthát. Ebben az időszakban sokan köhögnek, tüsszögnek. Mit tehet Ön szülőként, hogy gyermekét megvédje a betegségektől? Adunk néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük a dolgát.

    Tegyük biztonságossá otthonunkat a gyermekek számára!

    A gyermekeket ért balesetek több mint fele otthon történik. A kicsik két- és hároméves koruk között vannak a legnagyobb veszélyben.

    Tanácsadás a csecsemők helyes mozgásfejlődéséről

    Mikor beszélünk megkésett mozgásfejlődésről? Mikor forduljunk szakemberhez? Mikor van szükség korai fejlesztésre? A többi között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a kezdő és gyakorló szülők.

    Viselkedési problémák: a figyelmetlen gyerek

    A nevelési problémák elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. Amikor kialakul gondolkodásában a differenciálás képessége, vagyis megjelenik a felismerés, hogy én és a másik nem egy és ugyanaz a személy, elkezdődik a gyermeknevelés munkásabb, nehezebb része.

    A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája

    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők!

    Viselkedési problémák: a hazudós gyermek

    Következetesség, önmagunkkal szembeni őszinteség az alapja annak, hogy a gyerek ne váljon hazudozóvá, bár napjaink értékrendjében az igazmondás nem dobogós helyen áll. Ha fontosnak tartjuk, tanítsuk meg, mintakövetéssel erre a gyereket is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA