Értelmi fogyatékosság téma

Rett-szindróma

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Ha a Rett-szindrómáról hallunk, akkor egy olyan fejlődési rendellenességre kell gondolnunk, amely a központi idegrendszert érinti elsődlegesen, és ennek következménye minden kialakuló tünet, melyek közül legsúlyosabb a mozgásfejlődés elmaradása és az értelmi fogyatékosság.

Martin-Bell-betegség: Az X kromoszóma törékenysége

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

A fragilis X szindróma vagy ahogy szerzői néven emlegetik a Martin-Bell-betegség, az X kromoszóma törékenységével járó örökletes kórkép, mely a Down-szindróma után a második leggyakoribb oka a veleszületett mentális retardációnak.

Nem egymás ellen, egymásért küzdenek a Biacsi ikrek

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró

A 33 fős magyar paralimpiai csapatban egy ikerpár is indul az aranyáért. Hogy, hogyan futnak ők ketten egyetlen éremért? Mi sem egyszerűbb ennél!

Mit tegyek?

Orvos valaszol - Dr. Veress Dóra

Tisztelt Doktornő! Lányom 18 éves és enyhén értelmi fogyatékos. Szexuális sodorhatóság jellemzi. Ez annyit jelent, hogy bárkivel bármikor elmenne az aktuális "barátjának" kívánságait teljesíteni, holott Ő nem szerelmes és nem is áll tartós kapcsol

Van megoldás?

Orvos valaszol - Dr. Barcsai Tímea

Enyhe értelmi fogyatékos gyermekemnél tavaly, 22 évesen állapítottak meg 40% -os egészségkárosodást az adott állapotra, ill. gyógyszerrel tünetmentessé vált epilepsziára. Járadékot nem kap, mivel 2 éves munkaviszonnyal kellene rendelkeznie. Kérdezem