A Napóleon-komplexus

KamaszPanasz
megjelent:

Napóleon komplexusnak azt a tünetegyüttest nevezzük, mely leginkább az alacsony emberekre jellemző. A betegség nevét egyre inkább alkalmazzák olyanokra is, akiknek valamiféle kisebbrendűségi érzéssel küzdenek, és állandóan túlkompenzálnak az élet egyéb területein, azaz ott próbálnak meg sokkal jobban érvényesülni, hogy eltereljék mások figyelmét az őket oly nagyon zavaró hibájukról.

A Napóleon komplexus a francia uralkodóról kapta a nevét. Napóleon alacsony termetét hatalommal, hódítással, sikeres háborúkkal próbálta feledtetni.

A dolog furcsasága, hogy tulajdonképpen az ő korának mércéje szerint Napóleon átlagos testalkatú volt. A látszatot, miszerint Napóleon alacsony az keltette, hogy leginkább testőrével mutatkozott, aki viszont jóval magasabb volt az akkori átlagnál.

Csak mítosz?

A pszichológiában az alacsony önértékelésű emberekre használják a Napóleon szindróma kifejezést.

2007-ben az University of Central Lancashire kutatása szerint a Napóleon komplexus (miszerint az alacsony férfiak agresszívabbak, és uralkodni szeretnének a tőlük magasabbakon) nagy valószínűséggel csak mítosz.

A kutatásban alacsony termetű férfiakat vizsgáltak, és kiderült, hogy sokkal jobban tudnak uralkodni az érzéseiken, mint magas társaik. A szívmonitor vizsgálatok szerint a magasabbak gyorsabban kijönnek a sodrukból, agresszívebbek, és nagyobb valószínűséggel jár el a kezük, mint az átlagos testalkatúaknak.

A Napóleon komplexus hátterében egyszerűen csak az áll, hogy amikor egy kis ember agresszív, az emberek hajlamosak azt hinni, hogy csak az alacsonyságát akarja kompenzálni, hiszen sokkal inkább megragadja a figyelmünket egy kicsi és egy nagy összecsapása, mint két azonos testalkatú emberé.

Magasabbak előnyben?

Ennek a kutatásnak ellentmond az a holland tanulmány, mely szerint az alacsonyabb férfiak sokkal irigyebbek, mint a magasak.

Mégsem az arzén végzett Napóleonnal?

Nem arzénmérgezésben, nem is gyomorrákban, hanem veseelégtelenségben halt meg I. Napóleon francia császár - állítja egy nyugalmazott dán orvos, elismert urológus.
Mégsem az arzén végzett Napóleonnal?

Szociológiai tanulmányok kimutatták, hogy a magassággal számtalan előny jár. Ide tartozik többek között, hogy könnyebben létesítenek például a lányokkal is kapcsolatot, hiszen ők is általában a magas, férfias fiúkra buknak.

Egyes szakemberek szerint ez is arra utal, hogy a Napóleon komplexusnak evolúciós háttere van, hiszen az alacsonyabb, nők szemében kevésbé „vonzó” férfinak kisebb volt az esélye utódnemzésre, ezért a testmagasságának hiányosságait egyéb férfias viselkedéssel kellett kompenzálni.

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.