• Élet a skizofréniával - A terápia mellékhatásai

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

    A skizofrénia egy súlyos pszichiátriai betegség, mely még nem gyógyítható, de a tudomány mai állása szerint korszerű gyógyszerekkel már kellően kiegyensúlyozott, jó életminőség biztosítható. Vajon milyen hatást gyakorolhat a hosszabb távú gyógyszerszedés ebben a kórképben a betegre?

    A téma cikkei
    6/1 A skizofrénia tünetei
    6/2A skizofrénia elfogadása
    6/3 A skizofrénia kezelése
    6/4 A terápia mellékhatásai
    6/5 Életviteli tanácsok skizofrén betegeknek
    6/6 Tények és tévhitek a skizofréniáról

    A betegség fiatal felnőttkorban kerül felismerésre, kezdetben teljesen rendezett időszakok és pszichésen szétesett-összeomlott, úgynevezett pszichotikus szakaszokból áll, ám az évek múlásával a pszichotikus időszakok után egyre több maradványtünet gyűlik össze, és végül ez a kezdeti állapothullámzás kisimul, helyét átveszi egy tünetszegényebb, de folyamatos, leépülésesnek is nevezhető állapot. Ez a betegség krónikus, reziduális szakasza. A skizofréniának nincsenek kizárólag rá jellemző tünetei, a diagnózist nem egy betegvizsgálat, hanem a betegségtörténet követésével és összefoglalásával lehet biztosan kimondani, bár gyakorlott orvos már a korai találkozásokkor sejtheti, merre halad a folyamat.

    A betegség az egész életen átível, a kezelés eredményeit nagyban meghatározza az időben történő diagnosztizálás, a megfelelően választott terápia, és a jó együttműködés a beteg és családja részéről - ezalatt leginkább a kezelésben, javasolt kontrollvizsgálatokban való megbízható részvételt értjük.

    Hirdetés

    A skizofrénia kezelésének lehetősége rendkívül sokat fejlődött az elmúlt 100 évben

    Korábban a pszichotikus, a valóságtól elszakadt beteget jobb híján gyakorlatilag csak bezárni (ezzel remélhetőleg önmagától is megvédeni) lehetett. Ma már járóbetegként a kezelés és a jó életminőség megtartása a célkitűzés. A skizofrénia kezelése döntően gyógyszeres, a pszichoterápia inkább kiegészítő jellegű, és egyik fő célja a terápiás motiváció fenntartása és a pszichoedukáció, azaz a beteg és családja felvilágosítása a betegség részleteiről, folyamatáról és a szükséges teendőkről. A pszichoterápiák esetén a kockázatot inkább az jelenti, ha a beteg és a terapeuta között nem alakul ki egy jól működő, bizalmi terápiás kapcsolat, nincs meg a kölcsönös elfogadás, azaz a terápia nem éri el a célját, amit a skizofrén beteg gyakran hiányos betegségbelátása is nehezít.

    A terápia tehát alapvetően gyógyszeres, az antipszichotikumoknak nevezett gyógyszercsoport valamelyik tagja jelenti a terápia alapját. Ezeket a készítményeket napi szinten kell szájon át szedni. Gyakori gyógyszerhatóanyagok például (abc sorrendben): aripiprazol, clozapin, olanzapin, quetiapin, risperidon. Léteznek ritkábban, 2-4 hetente, akár több havonta adandó injekciók is alternatívaként, a tablettás kezeléssel nehezebben együttműködő betegeknél szoktuk főleg választani. Előnye a napi gyógyszerbevétel (és az e körüli otthoni huzavona) elkerülése, hátránya, hogy az injekció miatt sűrűbben kell felkeresni a beteget kezelő rendelést.

    A várható mellékhatásokról

    Sajnos nincsen rózsa tövis nélkül, tartja a régi mondás, és ez igaz a gyógyszerekre is, általános érvényű igazság, hogy a gyógyulás érdekében számolni kell mellékhatások kockázatával. Itt azonban egy fontos és érzékeny témához érkeztünk.

    1. Amikor a mellékhatás valójában nem létezik

    Sajnos sok betegnek nincs vagy csak igen hiányos a betegségbelátása, az őt segíteni akaró orvosban akár ellenséget is láthat, tehát sokszor tapasztaljuk, hogy a betegek abbahagyják a gyógyszereik szedését, ami után persze állapotuk gyorsan labilissá válik, és kórházba kerülnek, akár mentő, rendőrség közreműködésével valamilyen otthoni sürgősségi helyezet következtében. Mivel a skizofrén betegek egy része nem érzi magát betegnek, így a gyógyszert is feleslegesnek érzik. Mivel a rendelőben rendszeresen a gyógyszerszedésről beszélnek nekik, így nem egyszer önvédelemként különféle mellékhatás-érzésekkel állhatnak elő, hogy igazolják, miért is nem szedték a szükséges gyógyszereket. Fontos tehát a tényleges mellékhatás, a szubjektív pszichés mellékhatás-érzés, a mellékhatások körüli hipochonder jellegű túlaggódás és akár a skizofrénia tüneteként értelmezhető testi tévgondolatok elkülönítése. Ehhez persze fontos a tapasztalat és a betegre történő odafigyelés, mert gyakran látni olyat is, hogy a sajátos gondolatmenetű skizofrén beteg látszólag zavaros elmondása valódi problémát takar!

    A skizofrénia gyakran jár együtt alváshiánnyal, nyugtalansággal, szorongásérzéssel, ami akár indulatkitöréssé, agresszivitássá is fajulhat. A gyógyszerek egy részének van nyugtató, akár alvást is segítő hatása, ami jó dózis mellett hasznos, a terápia része. Fontos eltalálni a megfelelő dózist, mert ha az túl magas, a beteg fáradt, aluszékony lesz, ami nyilván nem cél, és eleséssel, baleseti kockázattal is jár. A fáradtság nem mellékhatás, hanem inkább a túlzott hatás része, viszont ez esetben a kezelőorvossal konzultálva a dózis csökkentendő.

    A mellékhatás nem törvényszerű dolog, mondhatnánk, balszerencsének is, az adott gyógyszert szedő beteg valamely kisebb-nagyobb százalékát érintheti, de a patikai forgalmazás előtt évtizedes gyógyszerfejlesztői munka célja éppen, hogy ez a rizikó alacsony legyen.

    2. Mik merülhetnek fel tényleges mellékhatásként a gyakorlatban?

    Gyógyszere válogatja. A skizofréniát kezelő gyógyszerek nagyobb része, főleg a régebbi generációs készítmények mellékhatásként befolyásolhatták a mozgáskoordinációt és izomműködést, akár a Parkinson-kóros betegekhez hasonló remegést vagy görcsöket is okozhattak. Más, modern skizofréniát kezelő szerek esetén testsúlygyarapodás jelentkezhet , ám itt meg kell jegyezni, hogy a skizofrén betegek egy részét a betegség passzívvá, otthonülővé teszi, azaz a táplálékbevitel és a fizikai aktivitás, mozgás, sport arányának romlása is befolyásolhatja a testsúlyukat, de ez bizony gyógyszerek szedése mellett nagyobb odafigyelést igénylő kérdés lehet. Vannak gyógyszerek, amelyek szedése bizonyos biztonsági óvintézkedéseket (például időnkénti vérvételt vagy EKG ellenőrzést) igényel, itt a cél éppen az esetlegesen felmerülő mellékhatások időben történő észrevétele, amelyre gyógyszerváltással lehet reagálni.

    A lehetséges, de egyre kevésbé valószínű kockázatok felé haladva egyre hosszabbá válik a lista, a gyógyszergyártók saját magukat védendő, a legritkábban előforduló dolgokat is ráírják az így néha ijesztően hosszú mellékhatás listára. Emiatt is nagyon fontos a jó orvos-beteg kapcsolat: a terápia indulásakor a beteg és a családtagok kérdéseinek korrekt és őszinte megválaszolása, és a segítségnyújtás, hogy reális képet kapjanak a kezelés velejáróiról, se nem túl, se nem alulértékelve a mellékhatások lehetőségét.

    Bővebben Életviteli tanácsok skizofrén betegeknek

    Dr. Dinya ZoltánForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter főorvos

    Módosítva: 2019.08.11 11:36, Megjelenés: 2018.03.13 20:09
   • Cikkajánló

    Fogfájás

    Fogfájás

    B. M., szakfordító

    Ha a fájdalom tartóssá válik, elkerülhetetlen a fogorvos felkeresése.

    Merevedési probléma

    Merevedési probléma

    Szponzorált tartalom

    A prosztata gyulladásos betegsége is állhat a probléma hátterében.(x)

    Skizofrénia - Számos tévhit él a köztudatban

    A skizofréniát övező téveszmék széles körben elterjedtek, a betegség azonban nem azonos a hasadt vagy többes személyiséggel, illetve a hangok hallásával. Mi is akkor a skizofrénia?

    A skizofrénia kezelése

    A skizofrénia a tudomány jelen állása szerint élethosszig tartó, nem gyógyítható betegség. Ám szerencsére ma már jók a kezelési lehetőségek, így sokáig szinte teljes értékű életminőség biztosítható, jó orvos-beteg-család együttműködés és persze valamennyi szerencse esetén.

    Skizofrénia - Család nélkül nincs orvosság

    Sajnos a skizofrénia egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy a betegek nagy többsége nem érzi magát betegnek, a kóros gondolatait, hallucinációit valóságként éli meg. Emiatt gyakran nehezen fér bele számukra, hogy nyugtató hatással is járó gyógyszereket szedjenek, orvosi kontrollokra járjanak. Ezen a ponton nélkülözhetetlen a beteg családjának, környezetének a szerepe, akikre óhatatlanul több feladat is hárul.

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel az autizmust

    Lányoknál sokszor nem veszik észre vagy hibásan diagnosztizálják az autizmust, mert annak előfordulása sokkal gyakoribb a fiúknál.

    Amikor a lélek betegíti meg a férfiak testét

    A férfiak az erősebb nem képviselői, de számos tekintetben sokkal gyengébbek, érzékenyebbek, mint a nők, csakhogy problémáik kifejezésére ritkán találnak jó megoldást. Ha az egészségükről van szó, hamarabb nyúlcipőt húznak, és messze elkerülik az orvosi vizsgálatokat, vagy épp a bolhából is elefántot csinálnak, és olykor vélt, szerintük létező panaszaikkal orvosok sokaságát keresik fel.

    Nem vagy egyedül - A teljes élet lehetősége szkizofréniában

    Európában 3,5 millióra becsülik a szkizofréniával élők számát, hazánkban 85 ezerre. Ezt a hatalmas humán veszteséget okozó, s az egyénnek, társadalomnak egyaránt súlyos anyagi terhet jelentő betegséget a világstatisztikákban azon 15 kór közé sorolják, amelyek legnagyobb számban felelnek a munkából való kiesésért, a leszázalékolttá (rokkanttá) válásért. Az érintettek élettartama 15-20 évvel rövidebb, mint az átlagnépességé.

    A skizofrénia tünetei

    A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.

    A skizofrénia elfogadása - A diagnózis után

    Bármilyen betegséggel, legyen az a legenyhébb is, nem könnyű dolog szembesülni, hát még akkor, ha egy olyan súlyos pszichiátriai betegségről beszélünk, mint a skizofrénia. Ez a mentális betegség teljesen nem gyógyítható, ugyanakkor ma már korszerű gyógyszerekkel kellően kiegyensúlyozott, jó életminőség biztosítható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások