Életviteli tanácsok skizofrén betegeknek és hozzátartozóiknak

szerző: Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta frissítve:

A skizofrén (schizophren) beteg családtagjainak és barátainak nagyfokú elkötelezettséget kell tanúsítaniuk ahhoz, hogy el tudják fogadni ezt a betegséget. Ebben a cikkben néhány tanácsot olvashat, amely megkönnyítheti a mindennapokat.

A téma cikkei
6/1 A skizofrénia tünetei
6/2 A skizofrénia elfogadása
6/3 A skizofrénia kezelése
6/4 A skizofrénia gyógyszeres terápiájának lehetséges mellékhatásai
6/5 Életviteli tanácsok skizofrén betegeknek
6/6 Tények és tévhitek a skizofréniáról

A különböző önsegítő körök segítségével a pszichés betegségekben szenvedők, hozzátartozóik, barátaik egyaránt támaszra lelhetnek. A skizofrén betegeket támogató csoportok (és a hozzátartozóiknak szóló akár szülőcsoportok) olyan légkört teremtenek meg, amelyben meg lehet beszélni a közös problémákat, és folyamatos támaszt tudnak egymásnak nyújtani.

Kérje skizofréniában szenvedő hozzátartozója orvosának segítségét az ilyen önsegítő körök elérhetőségeit illetően! A területileg illetékes mentálhigiénés gondozó/pszichiátriai szakrendelés, egy könyvtár, telefonkönyv, illetve az internet szintén segíthet az ilyen önsegítő csoportok megtalálásában. Sok szakrendelő/gondozó maga is szervez ilyen csoportokat, közös kirándulások, beszélgetések, kreatív tevékenységek segítik az összekapcsolódást, megosztást, javulást.

Lehetőségek a mindennapokhoz való visszatérésre

Az országszerte működő Pszichiátriai Betegek Nappali Ellátása elsősorban a hosszan tartó pszichiátriai betegséggel élők, hozzátartozóik, mentális gondokkal küzdő érintettek jelentkezését várja. A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, telefonos vagy személyes időpont-egyeztetést követően fogadja az érdeklődőket.

Ennek célja a saját otthonában, pszichés problémával élő személyek részére olyan napközbeni ellátások nyújtása, amelyek elősegítik az ellátottak komplex pszichoszociális rehabilitációját.

A szolgáltatás középpontba az egyéni szükségleteket, célokat állítja, amely elsősorban az ellátottak aktív részvételére épít.

Egyes ellátóhelyek lehetőséget biztosítanak a napközbeni tartózkodásra, kulturális programokon való részvételre, szabadidő hasznos eltöltésére, készségfejlesztő tevékenységre, napi egyszeri meleg ételhez való hozzáféréshez, alapvető személyi higiéniai szükségletek biztosítására.

Ezenkívül számos támogatott vagy védett munkahely is működik országszerte, ahol tisztában vannak ennek a betegségnek a természetével, és lehetőséget biztosítanak a munka által a felépülés közben vagy után a társadalomba való reintegrációra, a hasznosság érzésének megteremtésére, fenntartására. A jól kezelt állapot és a megfelelően beállított gyógyszerelés mellett kijelenthető, hogy teljes értékű élet élhető.

Tudta?

  • A betegek kb. egynegyed részénél tartós és teljes tünetmentesség érhető el a páciens megfelelő terápiás együttműködése esetén.
  • A legjobb eredmény akkor érhető el, amikor a betegek saját elhatározásukból, együttműködően vesznek részt a kezeléseken.

Tartson ki a beteg mellett!

A skizofrén beteg családtagjaként, barátjaként nagymértékben hozzájárulhat a kezelés sikeréhez. A schizophrenia kezelésének alappillére az antipszichotikus gyógyszerek folyamatos szedése, amelyet különböző nemgyógyszeres kezelések egészíthetnek ki, többek között az egyéni, csoportos vagy akár családterápia is.

Ezek segítségével megelőzhetők a visszaesések. Figyelje gondosan schizophren hozzátartozóját, és ha bármilyen rendellenes viselkedést, vagy a tünetek romlását észleli, jelezzen orvosának, mert azonnali orvosi beavatkozásra lehet szükség.

Fontos észben tartani, hogy a pozitív támogatás és a biztatás sokkal kedvezőbb hatású, mint a kritika és a nyomásgyakorlás.

Fontos tudni!
Fontos a skizofrén betegnek segíteni abban, hogy rendszeresen vegye be gyógyszereit, illetve járjon el a nemgyógyszeres kezelésekre.

A Lélekben Otthon Kiadó gondozásában megjelent Nem vagyok beteg, nincs szükségem segítségre egy olyan hasznos könyv, amelyben az író, Xavier Amador esetvignettáin keresztül arról olvashat, hogy hogyan segíthetünk a mentális betegségben szenvedőknek a kezelés elfogadásában.

Akinek skizofrén szerette van, szembesülhet vele, hogy esetenként állapotrosszabbodás is adódhat. Mindez nemcsak a betegnek lehet rémisztő, hozzátartozóként azt érezheti, hogy a helyzet nehezen uralható, vagy szoronghat a következményektől. Ha észleljük a korai jeleket, akkor sok esetben akár ambulánsan is menedzselhető egy-egy ilyen „visszaesés”, amennyiben időben értesítik a gondozó pszichiátert, egyáltalán nem törvényszerű, hogy kórházi benntfekvésre lesz szükség. Viszont ha az állapot súlyos, nem érdemes halogatni akár ügyeleti időben sem a területileg illetékes pszichiátria felkeresését.

A KOMP módszer

A KOMP módszer a skizofrén betegek terápiás együttműködését segítő kommunikációs módszer. A szó betűszó: Kapcsolat–Odafigyelés–Motiváció–Partnerség szavakból tevődik össze, ezek jelentik ugyanis az elősegítendő együttműködés pillérjeit.

A skizofrénia sikeres kezelésének, a visszaesések megelőzésének egyik legfontosabb akadályozó tényezője ugyanis a páciensek hiányos együttműködése a gyógyszeres és a nemgyógyszeres terápiákkal. Ennek a hátterében gyakran a betegségbelátás hiánya áll. Ennek előfordulása akár 40-60%-os is lehet skizofréniában! Mely a betegség korai szakaszában még kifejezettebb is lehet.

A betegségbelátás emellett a szomatikus betegségek, és a betegtársak vonatkozásában viszont megtartott lehet.

A KOMP modell egységes szemléleti keretbe foglalja a visszajelző figyelem, az empátia, a motivációs interjú és a közös döntéshozatal kommunikációs technikáit.

Azt hozzátartozóként is fontos tudnunk, hogy ebben a megközelítésben a beteg személyes és reális céljait állítjuk a középpontba, és valójában ez segíti elő az együttműködést.

Hosszú távú eredményeket a közös döntéshozatalon alapuló tartós együttműködéssel lehet elérni.

Nem cél meggyőzni a beteget, hogy a hallucinációk nem valósak, ezzel csak fokozzuk az ellenállását, rontjuk a helyzetet. Helyette empatizáljuk a szorongásával, amit a (vélt) helyzet kelt benne. Ne feledjük, hogy az empátia a megértéssel és nem az egyetértéssel egyenlő. Ne féljünk tehát megérteni az érzéseit.

Legyen a mimikánk érdeklődő, testtartásunk nyitott, a betegtől való távolság a társas helyzetnek megfelelő. Ne féljünk tőle!

A téveszméket általában csak meghallgatnunk kell, ne minősítsük! Véleményünket ne „igazságként” fogalmazzuk meg, a beteg „hibás látásmódjával” szemben, csupán hipotézisként.

Ne vitatkozzunk, ne tartsuk makacsságnak az ellenállását, ne próbáljuk őt „legyőzni”. A hiányzó betegségbelátást, és az ellenállást tekintsük a betegség szokványos tünetének. Kerüljük a „kell” kifejezést, ne utasítsuk a beteget. Tanácsunkat mondjuk el információként, hangsúlyozzuk az ő személyes döntését. Céljait fogalmazza meg ő maga, az elérésükhöz szükséges lépéseket is ő tudja megtenni.

A terápiás együttműködés kialakítható hiányzó vagy részleges betegségbelátás esetén is, ha a közös célokra öszpontosítunk! Erősítsük meg az előnyökről, adjunk olyan információkat, mely a beteg számára releváns, például más beteg pozitív példái. Tehermentesítsük a félreértések alól, tisztázzuk azokat. Ismerjük meg céljait, vágyait, aggodalmait, félelmeit. Ha a célok megvalósultak, erősítsük meg ezek kapcsolatát a kezeléssel, elmélyítve ezzel az együttműködést, és vele együtt keressünk újabb (élet)célokat.

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeutaDr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

A skizofrénia tünetei

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Skizofrénia
A skizofrénia a különböző szerepekben való működés lassan előrehaladó, folyamatos zavarát eredményezi - elsősorban a munkahelyen és a magánéletben. A rendszeresen megjelenő és folyamatosan súlyosbodó tünetek skizofréniára utalhatnak.
Endometriózis
Endometriózis

A mozgás- és manuálterápia szerepe.

Lázcsillapítási módszerek
Lázcsillapítási módszerek

Mi a teendő láz esetén?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.