• A robbanó fej szindróma tünetei

    Dr. Kerekes Éva
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    Robbanó fej szindrómáról beszélünk, ha a beteg visszatérő tünete, hogy elalvás után felriad egy robbanásszerű hanghatásra, amelyet rendszerint valamilyen jellegzetes fényhatás is kísér. Egy ritka betegségről van szó, amely az alvászavarok közé sorolható. Tudnivalók a robbanó fej szindrómáról.

    A robbanó fej szindróma fogalma az utóbbi években jelent meg, elsősorban az interneten. A szindrómát először 1920-ban jegyezték le, de az orvosi irodalomban csak elvétve találni róla beszámolókat, mivel igen ritka kórkép, Magyarország alvásmedicinában legtapasztaltabb neurológusai sem találkoztak még vele.

    Mik lehetnek a robbanó fej szindróma kiváltó okai?

    A jelenséget vizsgáló neurológusok egy része úgy véli, hogy a robbanás a halántéklebenyben bekövetkező apró rohamok eredménye, mások a középfülben hirtelen bekövetkező változásokkal hozzák összefüggésbe, de bizonyítható oka nem ismert. A kórképet  a mélyalvás zavarának tekintik, a parasomniák közé sorolják, mint az alvajárást vagy rémálmokat.  

    Bővebben Az alvászavar és típusai

    Az egészséges alvásnak jól meghatározott szerkezete van, N(on)REM és REM szakaszok váltják egymást, egy-egy ilyen ciklus 1,5-2 óráig tart, és az éjszakai alvás során 3-5 ilyen alvásciklus alakul ki. A NREM szakasz négy, fokozatosan mélyülő fázisból áll, melyeknek jellemző jelei vannak az alvás közben végzet EEG (elektroencephalographia) vizsgálat során. Ezt követi a REM-fázis, azaz az álom fázis. A REM (Rapid Eye Movement) fázis alatt a legmélyebb az alvás, ilyenkor álmodunk, miközben a vérnyomás, szívfrekvencia növekedik, a szemek mozognak.

    Hirdetés

    A robbanó fej szindróma tünetei

    A robbanó fej jelenség az alvás első harmadában, a mély álomba való zuhanás előtt következik be. Ebből az alvásszakaszból ébred a beteg arra, hogy bombarobbanás-szerű hangot hall az agyában, amit gyakran fény is kísér. A hallott hangok változatos formában jelentkezhetnek: mintha valaki a nevét kiabálná, vagy mintha egy teljes étkészlet tört volna mellette darabokra, vagy egy repülőgép robbant volna fel a közelben. Többen pisztolylövésként, mennydörgésként, fülsüketítő fémes hangként, összeütődő cintányérok hangjaként vagy ajtócsapkodásként írták le. A zörej csak néhány másodpercig tart, és ahogy az érintett felébred, abban a pillanatban meg is szűnik.

    A szindrómában szenvedők elbeszélése szerint a hanghatás nem minden éjszaka jelentkezik, időnként hónapok is eltelhetnek két "robbanás" között. 

    Hogyan kezelhető?

    A szindrómáról valójában kevés a megbízható információ, mivel nem veszélyes, nincsenek drasztikus hatásai, így a betegek nagy része nem fordul orvoshoz. Ami a dokumentált esetekből kirajzolódik, hogy elsősorban az ötven év feletti nők szenvednek tőle, de van esetleírás tízéves kisfiúról is. A szenvedő alanyok szerint ez az alvászavar megjelenése főleg nagyon stresszes és kimerült időszakokhoz köthető.

    Ezt olvasta már? A stressz következményei

    A szindróma egy ismert betegséggel sem hozható kapcsolatba, nem jár semmilyen következménnyel, ezért jelenleg nem kezelik. Másodlagos alvászavar azonban előfordulhat tőle, hiszen a nagy zajtól való félelem miatt elalvási nehézségek léphetnek fel az ebben szenvedőknél.

    Amennyiben stressz áll a háttérben, érdemes megtanulni lazítani: olvasással, jógával, relaxáló zenével vagy lefekvés előtti forró (de ne nem túl forró!) fürdővel, mézes tejjel, nyugtató teával. Ha krónikus alváshiánnyal küzd a robbanó fej szindrómában szenvedő, kiegyensúlyozottabb napi rutint kell kialakítania, minimum hat óra alvással.

    Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Kerekes Éva, neurológus és gyermekneurológus

    Módosítva: 2020.06.06 11:35, Megjelenés: 2017.07.04 14:55
   • Cikkajánló

    A nyújtás szerepe

    A nyújtás szerepe

    Sándor Judit

    Ha elmulasztjuk, félő, hogy sérüléssel, fájdalommal fogjuk szemben találni magunkat.

    Az anorexia kezelése

    Az anorexia kezelése

    Dr. Major Adrienne

    Az anorexiás beteg kezelésekor egyaránt foglalkozunk a lelki és testi zavarokkal.

    Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

    Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott műszakos munka, nem megfelelő alváskörnyezet, rossz szokások (pl. kiadós étkezés elalvás előtt, rendszertelen alvás) stb. Mindemellett számos betegség, így különféle testi és pszichés kórképek velejárója is lehet alvászavar. Melyek a háttérben álló leggyakoribb pszichés betegségek?

    Az éjszakai felriadás a stressz jele is lehet

    Ha Ön is tapasztalta már, hogy felriad az éjszaka közepén, szíve hevesen ver, pulzusa szapora, és szinte kiugrik az ágyból, akkor nagy valószínűséggel túl sok stressz éri a mindennapokban, és feldolgozatlan problémái vannak. Az ilyen éjszakai felriadások nagyon megkeserítik az érintettek életét.

    A Canavan-betegség

    A Canavan-betegség egy ritka, genetikai eredetű idegrendszeri betegség, amelynek gyanúja leggyakrabban 3 és 6 hónapos kor között merül fel. Leggyakrabban az askenázi zsidó származású gyerekek körében fordul elő, de bármely etnikai csoportban kialakulhat.

    Új gént azonosítottak egy ritka betegség kialakulásának hátterében

    Több mint kétévnyi kutatómunkával sikerült azonosítani azt a gént, amely felelős lehet egy igen szerteágazó idegrendszeri tüneteket eredményező, eddig tisztázatlan genetikai hátterű ritka neurológiai betegség kialakulásában – mondja a Nemzeti Agykutatási Program során elért, az EMBO Molecular Medicine szaklapban publikált eredményüket ismertetve Dr. Molnár Mária Judit.

    A nyugodt alvás titkai

    Életünk mintegy harmadát alvással töltjük, amely hiányával nem beszélhetünk aktív és egészséges életről. Egy aktuális felmérés szerint minden második nő és minden második férfi alvászavarral küzd, amely kiváltói között első helyen a stressz szerepel. Ugyanakkor még a feszült munkanapok mellett sem törvényszerű, hogy problémánk adódjon az alvással…

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások