Mi lehetett Breivik indítéka? - A szakpszichológus véleménye

MTI
megjelent:

Egy klinikai szakpszichológus szerint elkerülhető lett volna a közel száz áldozatot követelő norvégiai tragédia, ha a környezet időben felismeri, és a szakemberek felé jelzi a beteg férfivel kapcsolatos problémákat.

Moukhtar Lucia hétfőn az MTI megkeresésére - a konkrét ügy részleteit nem ismerve - ugyanakkor arról beszélt: a pszichiátriai beteg családja és a hozzátartozók általában tehetetlenek, mert nem tudják, hogy a jelentkező tünetek milyen veszélyt rejtenek.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a lappangó betegségek gyakran láthatatlanul csapnak át valamilyen ön-, vagy közveszélyes cselekedet-sorba, amit általában már késő megállítani.

A szakember szerint a norvég férfi sorozatgyilkossága mögött szinte biztos, hogy valamilyen komoly betegség áll.

Megelőzhető tragédiák?

A társadalmi problémák önmagukban is növelik a pszichiátriai megbetegedések lehetőségét. Megfigyelhető, hogy amennyiben egy társadalomban nő az agressziószint, azzal párhuzamosan a pszichiátriai betegeknél is növekszik az agresszió. Társadalmi agresszió és pszichés betegségek>>

Moukhtar Lucia szerint erre utalhat az is, hogy a férfi nem egy olyan kultúrájú országban élt, ahol a fegyveres harcnak hagyományai lettek volna.

Nehezen felismerhető lappangó szadista hajlam

A klinikai szakpszichológus szerint ugyanakkor léteznek olyan pszichiátriai betegségek, mint például a paranoid skizofrénia, ahol nagyon nehéz észrevenni a rendellenességet. Hozzátette: ezek az emberek a gyakorlati életben jól megállják a helyüket, tanulnak, dolgoznak, akár vezérigazgatói poszton is, addig, amíg egyszer csak "borul a rendszer".

Mint mondta, ekkor derülnek ki téves eszméik, üldöztetéses, szadisztikus gondolataik, amik jellemzően egy nagyon összetett téveszmerendszerre, például a "gonosz elleni harcra" építenek. Ezzel magyarázzák meg tetteiket, amelyek gyakran kártékonyak, vagy tragikusak is lehetnek.

A hipochondria akár paranoiáig is fajulhat

A hipochondria az egyik legrégebb óta ismert betegség, már az ókori feljegyzésekben is találkozunk leírásaival. A köznapi emberek gyakran csak túlzott hiúságként tartják számon, ám a hipochondria komoly betegség is lehet. Általában fiatal felnőttkorban indulnak a tünetek. A hipochondria akár paranoiáig is fajulhat>>

Egyes betegeken annyira eluralkodik a saját rendszerük, hogy az érzelmeik is egy más, alacsonyabb szintre kerülnek. Az ilyen betegeknek aktív hallucinációik lehetnek; hangokat hallanak, és ezek alapján utasításokat hajtanak végre - mondta.

Kártékony számítógépes játékok

Arra a felvetésre, hogy a norvég férfi - újsághírek szerint - egy háborús témájú számítógépes játék megszállottja volt, a szakember úgy vélte: ezek a játékok rettenetesen kártékonyak és egészségtelenek, és sokan válnak szenvedélybeteggé miattuk, vagy távolodhatnak el a gyakorlati élettől.

Moukhtar Lucia szerint azonban egy egészséges alapszemélyiségű embernél ekkor sem válthat ki a játékszenvedély egy olyan reakciót, ami tömeggyilkossághoz vezet. A szakember szerint ugyanakkor a pszichésen sérült emberekre már "ráerősíthet" a játék, így esetükben ez komoly veszélyeket is jelenthet magukra vagy másokra nézve.

A klinikai szakpszichológus arra is rámutatott, hogy egyes betegek fogékonyabbak lehetnek bizonyos szélsőséges eszmékre, amelyek a problémáikra választ adnak. Ez azt jelenti, hogy a betegség és a környezeti behatások összekapcsolódhatnak.

Az ismertség elérése lehetett a cél?

Példaként a paranoid pszichotikus betegeket említette, akiknek általában üldöztetéses téveszméik vannak, és azt élik meg, hogy őket bántani, befolyásolni akarják. Egy ilyen beteg vonzónak találhat egy olyan közeget vagy eszmeiséget, ahol azt hirdetik, hogy meg tudja védeni magát - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, nem pont az lehetett-e a célja a norvég férfinek, hogy - a tömeggyilkosság árán - széles nyilvánosságot kapjanak a gondolatai, a szakember azt mondta: ez valószínű, hiszen a jelek alapján kifejezetten várta azt a lehetőséget, hogy ismertethesse a nézeteit.

Moukhtar Lucia ezzel kapcsolatban felvetette: a hasonló esetek elkerülése érdekében szabályozni kellene a tragédiák médiakommunikációját. Megjegyezte azt is: a norvég tragédiát ismertető egyik internetes lapnak az esetről szóló cikke mellett éppen egy háborús videojáték hirdetése jelent meg, ami véleménye szerint rendkívül káros hatású lehet.

Játékszenvedély és internetfüggőség

Az újabb szenvedélybetegségek veszélye éppen abban rejlik, hogy többségük társadalmilag elfogadott eszköz, amiket mindannyian használunk, így nem, vagy csak jóval nehezebben tűnik fel, ha környezetünkben valaki ezektől függővé válik. Emiatt az irányukban megnyilvánuló társadalmi tolerancia felülmúlja az egyéb addikciókét, sem a beteg, sem a környezet nem tekinti az ilyen viselkedésformát problémásnak. Játékszenvedély és internetfüggőség>>

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.