Hogyan kezeljük az éjszakai köhögést?

Szponzorált tartalom
frissítve:

Az őszi-téli megbetegedések egyik legnehezebben tolerálható tünete a köhögés, ami nemcsak kellemetlen, de - megfelelő kezelés híján - akár komolyabb következményekkel is járhat. A betegeket leginkább az éjszakai köhögés viseli meg - ezért nem mindegy, mivel enyhítjük a panaszokat, amik adott esetben alvászavarhoz vezethetnek. (x)

Ezért kell időben cselekedni

A köhögés voltaképpen a szervezet védekező mechanizmusa, amely megtisztítja a légutakat az idegen anyagoktól és a feleslegben termelt váladéktól. Számos dolog állhat a háttérben, ám ez a gyakori panasz többnyire szezonális megbetegedésekre vezethető vissza. Ha a panaszok hosszabb ideje állnak fenn, mindenképp javasolt orvoshoz fordulni.

A köhögés leggyakrabban a megfázás, heveny felső és/vagy alsó légúti fertőzés tüneteként jelenik meg, és jobb esetben néhány nap alatt elmúlik, ritkábban akár két hétig is elhúzódhat. Általában két szakaszban jelentkezik:

  • a torok irritációja által kiváltott száraz, azaz improduktív köhögéssel, mely kaparó érzéssel jár

  • később pedig a köhögés produktívvá válik, ekkor a szervezet már légutakban található váladékot próbálja felszakítani és üríteni, ezt a szakaszt nevezzük hurutos köhögésnek.

A köhögés néhány nap, maximum két hét alatt elmúlik, mégsem szabad elhanyagolni. A köhögés csillapítására nem csak azért van szükség, mert kellemetlen és az életminőség rovására megy, hanem mert egy másodlagos bakteriális fertőzés is kialakulhat. Ezen felül olyan problémákat is előidézhet – főként a gyerekeknél - mint a mellkasi fájdalom, a stressz, a hányás, az inkontinencia és az alvászavar.

De miért más az éjszakai köhögés?

Köhögő nőA köhögés bármelyik fajtájával állunk is szemben, tagadhatatlanul kellemetlen jelenségről van szó, ami megkeserítheti a napjainkat, még inkább az éjszakáinkat. Fekvő helyzetben ugyanis a tüdő bizonyos részeinek légáramlása megváltozik, emellett alvás során a hörgők átjárhatósága is csökken, ami különösen akkor nehezíti meg a légzést, ha eleve gyulladás, váladék vagy irritáló anyagok jelenléte akadályozza a normál működést.

Ehhez még társul a szájon át történő légzés, ami kiszárítja a nyálkahártyát, fokozva ezzel az irritációt. A fűtési szezonban tovább súlyosbíthatja a beteg állapotát, ha nem elég párás a hálószoba levegője - ilyenkor a szervezet azon dolgozik, hogy kitisztítsa a légutakat, vagyis a köhögés gyakorisága fokozódik. Különösen abban az esetben, ha a páciens a nappal is alkalmazott köptetőhöz fordul, ami a váladék kiürülését célozza.

Ezzel szemben az éjszakai kezelés általában a köhögési reflex csökkentésére összpontosít, direkt hatású köhögéscsillapítók vagy gyulladáscsökkentők alkalmazásával. Ugyanakkor az alsó légutak érzékenységét is fenn kell tartani, hogy elkerüljük a váladék okozta elzáródást.

Gyógynövényi megoldások

Lándzsás útifűA köhögés tüneteinek kezelésére már régóta használnak gyógynövényeket.

Száraz köhögésre számos olyan gyógynövényt, vagy gyógynövénytartalmú terméket találunk, amelynek hatását a gyógyszerészet is elismeri.

Ilyen gyógynövény például a lándzsás útifű – az ebből a növényből készült szirup a légúti megfázásos tünetek enyhítésére, a torokirritáció és a száraz köhögés tüneti kezelésére alkalmazható már gyermekkortól.

Szintén alkalmasak a torokfájással, száraz köhögéssel járó légúti fertőzések kezelésére az izlandi zuzmóból vagy orvosi ziliz gyökeréből készült készítmények, melyek védő réteget képeznek a száj és a garat nyálkahártyáján, ezáltal segítenek az irritált nyálkahártya regenerálásában.

Mind az orvosi zilizgyökeret, mind az izlandi zuzmót tartalmazó készítmények szopogatótabletta, gumipasztilla vagy szirup formájában kaphatók, és általában jó ízűek, ezért a gyermekeknél vigyázni kell, hogy ne lépjék túl az adagolást. 6 éves kor alatt jellemzően a szirup ajánlott.

KakukkfűAmennyiben a köhögés már produktív fázisú, a kakukkfüvet hívhatjuk segítségül, mely egy évszázadok óta ismert köptető és elősegíti a hurutos váladék felköhögését.

Patikai készítmény a kakukkfű elixír, mely 6 éves kortól alkalmazható, kakukkfű teát is készíthetünk naponta maximum 10 gramm szárított herbából, de ennek fogyasztása csak 12 éven felülieknek ajánlott, a kakukkfüvet is tartalmazó szirupok viszont akár már 4 éves kortól használhatók.

Cikkajánló

A köhögés lehetséges okai

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Köhögés
A köhögés célja a légutak megtisztítása a váladéktól, irritáló anyagoktól, mikrobáktól, idegentestektől. A tünet mögött nem kizárólag légzőszervi betegségek húzódhatnak meg, az okok felderítése időnként igen komplikált.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.