Stressz, alvászavarok: így segíthetnek a gyógynövények

Szponzorált tartalom
megjelent:

A stressz és az alvászavar legtöbbször kézen fogva jár, számos negatív hatásuk van az egészségünkre és a mindennapi életvitelünkre nézve. Egy-egy rosszabb éjszaka vagy feszültebb pillanat mindenkinél előfordulhat, de ha ezek az állapotok tartóssá válnak, megoldást kell keresni rájuk. (x)

Persze egyik probléma esetén sem ajánlott azonnal a nagyágyú gyógyszerekhez nyúlni. Jobb, ha első lépésben inkább életmódbeli változtatásokkal igyekszünk oldani a feszültséget és javítani alvásunk minőségét. A helyes életvitel mellett segítségünkre lehetnek még a nyugtató, alvást segítő gyógynövények is, amelyek akár hosszabb távon is alkalmazhatók.

Nyugtató és altató hatású gyógynövények

Macskagyökér és illatos macskamenta: a macskagyökér (valeriana) emberi orrnak kellemetlen illata megrészegíti a macskákat, valeriánsav-tartalma miatt viszont krónikus nyugtalanságra és ideges eredetű alvászavarra már nagyon régóta alkalmazzák. A macskamenta ugyanilyen hatással bír, de jobb ízű és kellemesebb illatú.

Citromfű: a citromfüvet egy ideig kötelezően termesztették a középkorban, mivel illóolajának köszönhetően elalvási zavarok, valamint ideges eredetű gyomor- és bélrendszeri fájdalmak esetén is segít. Napjainkra már vírusellenes, egyebek között herpeszvírusok elleni hatása is ismertté vált.

Kamilla: a sokoldalú kamilla szintén hatékony alvászavarok ellen, és finom íze miatt a gyerekek is szeretik.

Komló: kevésbé ismert, hogy a sör alapanyaga nyugtató, altató hatással bír. A legenda szerint álmosító tulajdonságát a növényt arató és a sörgyári munkások körében tapasztalták először.

Rozmaring, zsálya, oregánó: ezek a fűszerek szintén nyugtató, feszültségoldó hatással vannak az idegrendszerre. Persze nem elsősorban ételeink ízesítőiként, inkább tea vagy illóolajok formájában alkalmazva.

Külsőleg és belsőleg is alkalmazhatók

A fent említett fűszereket és gyógynövényeket többféle formában felhasználhatjuk, hogy élvezhessük jótékony hatásukat. Legegyszerűbb módja ennek az aromaterápia, amikor a növényekből készült, koncentrált illóolajokat hívjuk segítségül. Patikában, boltban szárított formában is kaphatók, és gyógytea formájában is fogyaszthatók. A főzet elkészítéséhez elég egy teáskanálnyi szárított gyógynövény egy csészéhez. Ugyanakkor ne essünk túlzásokba sem az illóolajok használatával, sem belsőleges alkalmazásnál: érdemes figyelmet fordítani a napi javasolt mennyiségekre!

Sedacur forte: három gyógynövény szinergikus hatásával

Sedacur ForteHa azt szeretnénk, hogy a megfelelő dózisban, ellenőrzött minőségben kapja meg szervezetünk a szükséges mennyiséget a gyógynövényekben rejlő hatóanyagokból, akkor válasszuk a gyógynövénykivonat-tartalmú gyógyszereket! A fent említett, igazolt hatású gyógynövényekből a Sedacur forte hármat is felhasznál. Ez a klinikailag igazolt hatású altató, nyugtató hatású növényi gyógyszer a macskagyökér, a komlótoboz és a citromfű kivonatát tartalmazza.

A kiegyensúlyozott hatóanyag-kombinációnak köszönhetően a Sedacur forte nappal nyugtató, feszültségoldó hatású, míg este segíti az elalvást, és nyugodt, pihentető alvást biztosít. Ugyanakkor nappal nem tompítja a figyelmet, nem befolyásolja hátrányosan a szokásos nappali tevékenységet és az autóvezetést sem. A Sedacur forte vény nélkül kapható a patikában.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.