Ezt ne tegye, ha stresszel!

Szponzorált tartalom
megjelent:

Hiába van nyár, a nyugtalanító külső vagy belső hatásokat, amelyeket egy szóval stressznek nevezünk, ilyenkor sem kerülhetjük el. Csak a kiváltó okok szezonálisak – a tünetek mindig ugyanazok. (x)

A feszült helyzetek évszaktól függetlenek, ahogyan az is, hogy a szervezetünk nagyon erős válaszreakciót ad ezekre. Ezt a „küzdelmi vagy menekülési” ösztönt az állatvilágból hozzuk magunkkal, és hiába, hogy ma már ezek a stresszt okozó helyzetek ritkán jelentenek életveszélyt, rövid és hosszú távon is károsan hatnak ránk. Teljesen mindegy, hogy a nyaralással kapcsolatos feladatok miatt vagyunk idegesek, feszültek, vagy az utazással járó változások okoznak fejfájást, szorongást, esetleg a hőség miatt nem tudunk jól aludni. A stresszt kezelnünk kell, ha nem szeretnénk, hogy hosszú távon nehezítse meg a mindennapjainkat. Nem mindegy azonban, mit teszünk ellene, mert van, amivel többet ártunk, mint használunk. Mutatjuk, hogyan kell jól kezelni a stresszt!

Ne egye túl magát! Ha stresszesek vagyunk, a szervezetünk több energiát használ el, ezért érezzük állandóan éhesnek magunkat. Ráadásul a felszabaduló stresszhormon, a kortizol szintjének emelkedése is fokozza az éhségérzetünket. Az ilyenkor kívánt szénhidrátdús, cukros, esetleg zsíros, fűszeres ételek azonban csak rövid távon segítenek – hosszú távon elhízást és egyéb egészségügyi problémákat okozhatnak.

Inkább válasszon valódi stresszűző fogásokat! Ilyenek a magnéziumban, B6-vitaminban és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint a tengeri halak, az avokádó, a túró, az olajos magvak és a hüvelyesek.

Kerülje a kávét és az alkoholt! Bár a koffein és az egyéb élénkítőszerek jó ötletnek tűnnek, fogyasztásuk hosszú távon csak súlyosbítja a tüneteket. Ezek dehidratálják a szervezetünket, ami a nyári melegben könnyen vezet fejfájáshoz, ráadásul bár az alkohol átmenetileg segít kikapcsolni, kifejezetten rossz hatással van az alvásminőségre.

Inkább igyon sok vizet, vagy cukor- és szénsavmentes frissítőket! Jó választás lehet egy jól behűtött gyógynövénytea is, mondjuk citromfűből, esetleg egy jéghideg levendulaszörp. Ezek nyugtató, altató hatásúak.

Ne vigye túlzásba a sportot! Nyáron érdemes kerülni a túlságosan megerőltető sportokat, hiszen a túlzásba vitt mozgás, főleg a hőségben, tűző napon, szabadban végzett edzés inkább kimeríti, mint frissíti a szervezetet.

Inkább válassza a hajnali, vagy esti, hűvösebb órákat, ha szabadtéri edzést tervez, illetve a nyári hónapokra költözzön be a légkondicionált edzőterembe! Az úszás, a pingpong vagy a tánc azonban kifejezetten nyaralásbarát mozgásformák, amelyek a pulzust kismértékben emelik csak meg, ugyanakkor erősítik a társas kapcsolatokat, ezáltal kikapcsolnak, feltöltenek.

Mi lett volna, ha…? Nem érdemes önmagunkkal szemben irreális elvárásokat támasztani, vagy túlreagálni azokat a szituációkat, amelyekre úgy sincs ráhatásunk. Jobb, ha úgy gondolunk a stresszes helyzetekre, mint megoldandó feladatokra, és nem a legyőzendő akadályokat látjuk bennük!

Inkább tűzzön ki maga elé reális elvárásokat, és próbálja meg élvezni az adott pillanatot! Ha nagyon feszültnek érzi magát egy helyzetben, sokat segíthet, ha elsajátítja a helyes légzéstechnikát, hiszen a tudatosan lassított légzéssel csökkentheti szervezetének stresszreakcióit (szapora pulzus, emelkedő vérnyomás, elszabaduló adrenalin) is, és máris nyugodtabban, higgadtabban tud reagálni a felmerülő feladatra.

Sedacur ForteHa esténként álmatlanul forgolódik, mert az agya a sok megoldatlan feladaton pörög, és még a nyaraláson sem tud elszakadni a mindennapi problémáktól, esetleg a nagy hőség miatt nem tud aludni, akkor hiába megy szabadságra, a vakáció végére még fáradtabb lesz, mint amikor elindult. Ilyenkor segíthet a Sedacur forte, amely olyan, a népi gyógyászatban már régóta ismert nyugtató, altató hatású gyógynövények kivonatát tartalmazza, mint a macskagyökér, a komló és a citromfű.

A Sedacur forte vény nélkül kapható gyógyszer, amelynek a segítségével nemcsak a nappali feszültséget tudja csökkenteni, de az elalvás is könnyebb lesz. Márpedig a pihentető éjszakák biztosan nyugodtabb nappalokat teremtenek!

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Hogyan rombol a mindennapi stressz?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Stressz
A stressz különböző ingerek hatására az emberi szervezetben bekövetkező válaszreakció. A stresszbetegséget napjaink népbetegségének tartják, azonban már évezredekkel ezelőtt is ismert volt. Ilyen válaszreakciók alakultak ki őseink mindennapjaiban az élelem megszerzése kapcsán előforduló veszélyhelyzetek esetén.
Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.