Baktériumtörzsek segítik az alkohol lebontását már a felszívódás előtt

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg - Támogatott tartalom
megjelent:

A speciális baktériumtörzseket tartalmazó formulát fogyasztók vérében 30 perc elteltével 50%-kal kevesebb, 60 perc után pedig 70%-kal kevesebb alkohol volt - állapította meg egy kettős vak placebo-kontrollált vizsgálat.

Fiatal felnőtt korára a legtöbb ember találkozott már a mértékkel fogyasztott alkohol kellemes és a kicsit görbébbre sikerült este kellemetlen hatásaival. Ennek hátterében az alkohol lebomlása során keletkező vegyület, az acetaldehid vérben való felhalmozódása áll. A kellemetlen tünetek kezelésére számtalan otthoni praktika található az interneten, de a megelőzéséről – természetesen az alkoholfogyasztás mellőzésén kívül – egyelőre kevesebb. Egy svéd tanulmány szerint egy élő baktériumtörzseket is tartalmazó formula, az AB001™ szedésével jelentősen csökkenthető a kisebb mennyiségű alkohol bélből való felszívódása.

Hogyan metabolizálódik az alkohol?

Nincs olyan szerv, amelyre ne hatna károsan az alkohol, és nincs olyan betegség, amelynek kialakulásának a kockázatát ne növelné (pl. májzsugor, szív- és érrendszeri betegségek, daganatos betegségek, agy leépülése). Az alkohol felszívódása már a gyomorban megkezdődik, de jelentősebb része a vékonybél falain keresztül kerül be a véráramba. Innen a májba jut, ahol egy részét a máj elkezdi eloxidálni.

Ha egyszerre nagyobb mennyiségű alkohol kerül a szervezetbe, a máj nem képes azt teljes mértékben lebontani, ezért bizonyos hányadban a vérben marad, ez felel a kellemetlen tünetekért.

Az alkohol oxidációja egy bonyolult, enzimek (ADH, ALDH) és NAD jelenlétében zajló láncreakció. Ennek legfőbb állomásai: az etil-alkoholból először acetaldehid képződik, majd ezt a szervezet tovább oxidálja, ecetsavat hozva létre. A folyamat egyes köztes termékei a szervezetre nézve gyakran károsabbak, mint maga a kiindulási anyag.

A kifejlesztett formula hatásmechanizmusa

A legkézenfekvőbb lehetőség az alkohol káros hatásainak megelőzésére, hogy ne igyunk alkoholt, válasszunk alkoholmentes italokat. Azonban adódhatnak olyan alkalmak, mint pl. egy baráti összejövetel, családi ünneplés, vagy egy céges vacsora, amikor elfogyasztunk 1-2 pohár könnyed italt, de gondolva a holnapra és a napi teendőkre, szeretnénk frissen ébredni. Erre adott választ a svéd de Faire Medical cég azzal, hogy kifejlesztett egy élőflórát is tartalmazó formulát (AB001™), amely csökkenti a kisebb mennyiségű alkohol bélrendszerből való felszívódását.

A szabadalmaztatott AB001™ fermentált rizskorpát tartalmaz gondosan kiválasztott baktériumkultúrával (Bacillus coagulans és Bacillus subtilis), L-ciszteinnel és dextrinnel. A kapszula ellenáll a gyomorsavnak, így a készítmény sértetlenül jut a vékonybélbe, ahol a bélbaktériumok felszabadulnak. Ezek a baktériumtörzsek úgy lettek kiválasztva, hogy a bélbe kerülő alkoholt magas affinitással bontsák le szén-dioxidra és vízre már a bélben, ezáltal kisebb mennyiségű alkohol tud a bélből felszívódni.

Összefoglalás

Természetesen a legnagyobb biztonságot az jelenti a szervezetünknek, ha nem szenved olyan mértékű alkoholterhelést, ami kárt okozhat. Fontos hangsúlyozni, hogy az AB001™-nek elsősorban a normál anyagcsere-folyamatok támogatásában lehet szerepe. Manapság az egészségmegőrzésre való tudatosság egyre fontosabb szerepet játszik sokunk életében, ám a napi teendőnk elvégzése mellett alkalmanként a barátokkal való kikapcsolódásra is szükségünk van. Pár kellemes koccintás után az AB001™ formula segíthet, hogy frissen ébredjünk a rákövetkező napon.

Az élő baktériumtörzsek bevitelére eddig úgy tekintettünk, mint a bél mikrobiom helyreállítóira antibiotikum használat után, vagy fertőzés miatt jelentkező hasmenés esetén, gyulladásos bélbetegségekben. A tanulmány rávilágított arra, hogy a baktériumok fontos szerepet töltenek be nem csak a bél, de több létfontosságú szervünk normál működésének, anyagcsere-folyamatainknak a támogatásában is.

Felelős marketing keretrendszer

A helyi előírások betartásán túl egy olyan formula feltalálása és értékesítése, mint az AB001™, bizonyos kötelezettségekkel is jár. A de Faire Medical elkötelezett minden AB001™-et tartalmazó termék felelősségteljes reklámozása mellett:

Világos és egyértelmű álláspontja van az alkohollal kapcsolatban. Az alkohol az első csepp lenyelésétől mérgező anyag, és mindenkinek mindig tiszteletben kell tartania a hivatalos irányelveket, amikor alkoholfogyasztásról van szó.

  • Soha nem írja le vagy helyezi szóban pozitív színbe az alkoholt.
  • Mindig kijelenti, hogy az AB001™ soha nem ad ürügyet a túlzott alkoholfogyasztásra, vagy ami még rosszabb, az ittas vezetésre.
  • Soha nem célozza meg a fiatalokat és a diákokat a marketingtevékenységekben.
  • Támogatja a jótékonysági szervezeteket az alkohol negatív hatásai elleni küzdelemben.

A cikk megjelenését a de Faire Medical AB, Svédország támogatta.

Dr. Dunás-Varga Veronika Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
Felhasznált irodalom: Andreas Pfützner et al.: Chronic Uptake of A Probiotic Nutritional Supplement (AB001) Inhibits Absorption of Ethylalcohol in the Intestine Tract. Nutrition and Metabolic Insights, Vol 15: 1–5. 2022. DOI: 10.1177/11786388221108919

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Felszeghy Enikő, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.