A hem vas megoldást nyújthat a problémádra!

Szponzorált tartalom
megjelent: 2022.11.25.

Tudtad, hogy ha a terhesség előtt vagy az elején nem töltöd fel a tested vasraktárait, akkor a terhesség végére krónikus vashiány is kialakulhat? Hogy miért? Mert a magzat növekedése során a normál napi vasszükséglet sokszorosát használja fel a szervezet. (x)

terhességAbban az esetben, ha a szervezeted intenzív fizikai megterhelésnek van kitéve - pl. rendszeres, nagy erőkifejtést is igénylő sport tevékenység vagy aktív fizikai munka esetén - a szervezet vasfelhasználása jelentősen megnő?

A krónikusan nem megfelelő vas bevitel tünetei lehetnek fáradtság, szédülés, fejfájás, mellkasi fájdalom, sápadtság, hajhullás, töredezett köröm, depresszió. Ezeket jobb megelőzni a megfelelő minőségű és mennyiségű vas bevitelével.

A vas egy esszenciális ásványi anyag. A szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben legyen jelen.

Azon túl, hogy a sejtekhez szállítja az élethez nélkülözhetetlen oxigént, számos más funkciója is van. Hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, támogatja a normál szellemi működés fenntartását, részt vesz a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban, hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.

Fontos szerepe van a sejtosztódásban, így terhesség alatt és gyermekkorban kiemelt fontossággal bír.fáradtság

Növényi eredetű élelmiszerekben (zöldségfélék, diófélék, bab, teljes kiőrlésű gabona, gyümölcsök) van jelen és ez lenne a legnagyobb vasforrás a mindennapi életünkben.

A zöldségekben található nem hem vas viszont nehezen szívódik fel, mert általában kötött formában van jelen.

A felszívódás mértéke nagyon alacsony és a gyomorsav és egyéb étrendi tényezők, mint a kávé, tea, nagymértékben befolyásolják, így sajnos tovább rontják az egyébként sem jó felszívódást.

A bélben való rossz hasznosulás miatt azonban csak kis része éri el a vért, viszont a felszívódni nem tudó vas kellemetlen mellékhatásokat, mint hasmenés, székrekedés, hányás, émelygés és egyéb hasi diszkomfort érzést okoz.

A jól hasznosuló hemvas-szükséglet természetes eredetű forrásai pl. a hal, baromfi, sertés, marhahús, ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle.

vaspótlásAz ajánlott napi 18 mg vasbevitel eléréséhez egy menstruáló nőnek legalább 8- szor több spenótot kell ennie, mint főtt májat. Rohanó világunkban sajnos ez sokszor kivitelezhetetlen.

Kevesen figyelnek oda, hogy a napi háromszori étkezéssel a test működéséhez megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot juttassanak be. Neked sikerül?

Széles a termékek palettája, amivel plusz vashoz juttathatjuk a testünket, azonban mindenképp hem vas formájában tedd azt meg. Hogy miért? Mert a hem vas egységet alkotva hatékonyan szívódik fel, nem befolyásolja a gyomorsav vagy egyéb étrendi tényezők. Szabad vas ionok így nem maradnak a bélben, így nagyon fontos tulajdonsága, hogy nem okoz kellemetlen mellékhatásokat a fel nem szívódott vas.

Jegyezd meg tehát, hogy a hem vas az jó vas.

Tudjon meg többet a HEM vasról!

GLB-2022 11/05, lezárás dátuma: 2022.11.18.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Emésztési problémák Emésztési problémák

Mi okozhat székrekedést, és mi hasmenést? Mikor mi segíthet? (x)

Vérszegénység Vérszegénység

Mit takar az elnevezés? Mi okozhatja ezt az állapotot? Mik a tünetei?

A magzat elvesztésének pszichés hatásai - Ne féljen segítséget kérni!

A terhesség élménye messze meghaladja a leendő anyában és gyermekében bekövetkező testi változások érzékelését és értékelését.

Mit jelent, ha csuklik a magzat?

A csuklás egy élettani jelenség, a rekeszizom szaggatott, önkéntelen összehúzódása, mely már magzati korban is jelentkezhet. Mi okozza ezt a...

Vérzés a terhesség alatt

A hüvelyi vérzés a terhesség bármely szakában talán az egyik legrémisztőbb jelenség minden terhes nő számára. Gyakran egyszerű dolog van a...

A terhességi cukorbetegség okai és kezelése

A várandósság időszaka néhány anyukánál nem problémamentes. Az előírt vizsgálatokon magasabb vércukorszinteket találva, terhességi...

Mi okozhat fáradtságot a terhesség alatt?

A várandós nők közül sokan tapasztalnak fáradtságot. A terhesség számos testi változással jár, ami sokat követel a szervezettől. Főként az...

A terhességi vércsoport-összeférhetetlenség

Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet....

A magzat fejlődése a kilencedik hónapban

A baba mérete jelentősen nőtt az utóbbi időszakban, azonban a kismama mégis könnyebben érezheti magát, mert a magzat feje lejjebb ereszkedik a...

A fáradtság tíz lehetséges oka

Gyakran érzi úgy, hogy teljesen kimerült? Nincs ereje semmihez, folyton álmos és nem tudja, mi lehet az oka? Gondolta volna, hogy az esetek nagy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.