Az aranyér nem válogat: az egész családot érintheti

Szponzorált tartalom
megjelent:

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az aranyér az idősebb emberek betegsége, pedig ez koránt sincs így, az egész család szenvedhet tőle, még gyermekeknél is kialakulhat. Az aranyér az egyik leggyakoribb civilizációs betegség: összeszedtük, hogy a különböző életkorokban milyen okokból alakulhat ki. (x)

Ne legyen tabu az aranyér

Az aranyérbetegség mindkét nemet egyformán érinti, és egyetlen korosztály sem érezheti magát teljes biztonságban, a fiatalok, sőt még a gyerekek sem. Sajnos még mindig sokan szégyellik ezt a problémát, és ezért sokáig arra várnak, hogy magától elmúlik, és csak akkor kérnek orvosi segítséget, amikor az aranyér már előrehaladott stádiumban van. Pedig nem érdemes homokba dugni a fejünket, mert az aranyér kezdetben otthon is kezelhető, éppen ezért rögtön cselekedjünk, amint érzékeljük a kellemetlen tüneteit!

Ezt lehet tudni az aranyérről

Az aranyér egy kötőszövetbe ágyazott érfonat a végbélben, amely székelés közben szükség szerint kitágul vagy elernyed. Ha túlzott terhelés éri, a fonat begyulladhat, ami viszketéssel, fájdalommal, vér szivárgásával is járhat. Súlyosabb esetben pedig az egész kitüremkedik a végbélnyíláson kívülre. Az aranyérbetegségre hajlamosíthat genetikai öröklött kötőszöveti gyengeség, de kiválthatják egyes életmódbeli tényezők, például a mozgásszegény életmód vagy a rostszegény, egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a nehéz dolgok emelgetése és a székrekedés miatti erőlködés.

Gyerekek és az aranyér

A kisgyerekek gyakran válogatósak, ezért kevés zöldséget és gyümölcsöt esznek. A rostszegény étkezés miatt gyakrabban lehet székrekedésük, az erőlködés könnyedén vezethet aranyérhez. Az óvodás és iskolás korszak különösen rizikós lehet, hiszen néhányan nem szeretik elvégezni a nagydolgukat az iskolai illemhelyen, a többi gyermek társaságában vagy idegen helyen, ezért akár napokig is tartogathatják a székletüket, amely megkeményedve növelheti az aranyér kockázatát. Figyeljünk arra, hogy a gyerekünk minél többet mozogjon, mert a mozgásszegény életmód szintén az aranyérbetegség fokozott kockázatával jár.

A fizikai munka bizonyos fajtái is aranyeret okozhatnak

A férfiak, akik nehéz fizikai munkát végeznek, illetve izomépítéssel foglalkoznak, a megnövekedett hasűri nyomás miatt hajlamosak az aranyérbetegségre. Szintén hasüregi nyomásfokozódással jár az elhízás, így a főként férfiakra jellemző sörhas is elősegítheti az aranyér kialakulását. Bár a legszebb izmok a súlyzós edzéstől alakulnak ki, az egészségünk érdekében válasszunk inkább aerob mozgásformákat, mint az úszás, az ellipszistréner vagy a dinamikus tempójú séta.

A szülés és a várandósság szintén okozhat aranyeret

Nőknél az aranyér leggyakoribb kiváltó oka a terhesség kapcsán kialakuló hasűri nyomásfokozódás és a szülés közbeni erőlködés. Emellett sok nő dolgozik irodában, ahol az egész napos ülőmunka következményeként a kismedencei izomtónus, valamint a bélmozgás renyhesége szorulást eredményezhet. Ezért számukra is nagyon fontos, hogy odafigyeljenek a rostban gazdag étkezésre, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra és a mozgásra.

Nem tesz jót a sok ücsörgés

A nagyszülők kevesebbet mozognak, ráadásul idősebb korban a kötőszövetek is egyre lazábbá válnak, így nő az esélye az aranyér kialakulásának.

Az egész családnak segíthet a Proktis-MAz aranyér nem válogat

Ha hajlamosak vagyunk az aranyérbetegségre, a házi patikánkban legyen Proktis-M végbélkúp és Proktis-M plus kenőcs. Ezeknek a készítményeknek az összetevői, a hialuronsav és a gyógynövények enyhítik a tüneteket: csillapítják a fájdalmat és elősegítik a szövetregenerációt. A Proktis-M termékcsalád recept nélkül kapható a patikákban, és a tünetek függvényében kombinálva is használhatók.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Az aranyér típusai és tünetei

Dr. Zsuga Judit, Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Aranyér
Az aranyér kellemetlen beszédtéma, ám nagyon gyakori betegség. Milyen tünetek esetén kell aranyérre gondolni? Milyen típusai vannak, és mit lehet tenni az aranyér ellen?
Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

A migrén jelentkezése
A migrén jelentkezése

A provokáló tényezők.

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.