Ez a hormon is megakadályozhatja a teherbe esést

Szponzorált tartalom
megjelent:

A gyermekáldást több külső és belső tényező is befolyásolhatja. Ha a fogantatás hosszabb időt vesz igénybe, ne keseredjünk el, hanem vizsgáltassuk ki magunkat, mert előfordulhat, hogy a megemelkedett prolaktinszint akadályozza a teherbe esést. (x)

Ha babát szeretnénk, menjünk kivizsgálásra

A gyors teherbe esés még a hormonális működés szempontjából egészséges nőknél is ritka, legfeljebb 20-30 százalékuknak sikerül. Ne keseredjünk el tehát, ha az elhatározás utáni hónapokban negatív a terhességi tesztünk. Amint biztosak vagyunk benne, hogy babát szeretnénk, mindenképpen menjünk el egy általános szűrővizsgálatra, hogy pontos képet kapjunk arról, van-e bármilyen vitamin-, nyomelem-, esetleg ásványianyag-hiányunk, milyen állapotban van a szervezetünk és milyenek a hormonszintjeink.

A prolaktin akadályozhatja a teherbe esést

A teherbe esés nehézségei gyakrabban jelentkezhetnek olyan pároknál, ahol egyikük vagy mindketten nagyobb stresszterhelésnek vannak kitéve. A stressz hatására ugyanis a szervezetben megemelkedik a prolaktinszint, ami megakadályozhatja a teherbe esést. Ahhoz, hogy a prolaktin szintje a normál tartományon belül maradhasson, szükséges a dopamin (boldogsághormon) termelődése is. Minél több dopamin szabadul fel a szervezetben, annál kevesebb prolaktin termelődik. A prolaktint anyasági hormonnak is nevezik, mert az egyik legfontosabb feladata a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása.

Az agyalapi mirigy bizonyos sejtjei termelik, de a méh sejtjeiben, az immunsejtekben, a mellekben, a prosztatában, a bőrben és a zsírszövetben is termelődhet. Ha a prolaktinszint olyan magas, mint a várandósság vagy a szoptatás idején, az megakadályozhatja a teherbe esést. A megemelkedett prolaktinszint hátterében állhatnak a menstruációs ciklus zavarai, de akár a túl sok stressz, a rendszeres, megerőltető edzés, a túlzott mértékű fehérjefogyasztás vagy az alacsony vércukorszint is. A prolaktin vérplazmában kimutatható mennyisége nőknél 25 mikrogramm/liter felett tekinthető kórosnak.

Hormonmentes segítség a barátcserje

Premens dobozA barátcserje termésének kivonatában található növényi összetevők pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, ezért nem csupán a menstruációt megelőzően jelentkező zavaró panaszok, az úgynevezett PMS-tünetek enyhítésére, de bizonyos cikluszavarok rendezésére is alkalmasak lehetnek. A patikában vény nélkül kapható növényi gyógyszer, a Premens tabletta hatóanyaga a barátcserje koncentrált kivonata.

A készítmény hatását és biztonságosságát több klinikai vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserjekivonat-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, amelyek terápiás célra való használatát a gyógyszerészeti hatóságok nem javasolják. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a Premenst ajánlott legalább 3 hónapon át megszakítás nélkül, a menstruáció alatt is szedni.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Budai Endokrinközpont - Dr. Bérczy Judit, endokrinológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
Nőgyógyászati Központ - Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.