Terhesség és koronavírus: 5 érv, amiért ilyenkor érdemes rendszeresen teszteltetni

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Ha kiderül, hogy új taggal bővül a család, a boldogság helyét hamar átveszi az aggodalom, és mindenki azt kívánja, hogy ,,csak egészséges legyen!” (x)

Az anya számtalan aggasztó tünetet észlelhet magán a várandósság alatt, melyek ugyan jó esetben alaptalan félelmeket okoznak csupán, mégsem érdemes a szőnyeg alá seperni őket, különösen abban az időszakban, amikor ismerősi körben is felüti a fejét a koronavírus. Miért érdemes kiszűrni a betegség voltát a terhesség során? Összeszedtük, hogy mikor és miért fontos tesztelni.

A kismamák ideális esetben erős szervezettel vágnak neki terhességüknek, és koruknak megfelelően reagálnak egy esetlegesen elkapott koronavírus fertőzésre. Ha minden jól megy, várandósan is hamar túleshetnek a betegségen, és pár nap, influenzaszerű tünet után már gyógyultnak mondhatják magukat. Súlyosabb esetekben kialakulhat terhességi magas vérnyomás és toxémia is, ami a mamára és a babára egyaránt veszélyt jelent. Megelőzéssel elkerülhető a betegség és a pozitív teszt, melynek egyik eszköze a rendszeres szűrés. Ahogyan a terhesség során több ellenőrzésen átesik a kismama a védőnő és orvosa által is, ugyanolyan rutinnal érdemes rendszeresen koronavírus tesztet is elvégezni, melyben akár a háziorvos, akár egy otthoni teszt is segítségünkre lehet. Terhesség és koronavírus

A teszteléssel a leendő édesanya nemcsak saját maga, hanem születendő gyermeke biztonságáról is meggyőződhet. Ez különösen fontos a terhesség első három hónapjában, amikor egy magasabb láz akár vetélést is okozhat. Ilyenkor a kismamának különösen ügyelnie kell arra, hogy minél kevesebb emberrel érintkezzen, és mindig maszkot viseljen, ezzel csökkentve a koronavírus fertőzés veszélyét.

A terhesség kilenc hónapjában fokozottan ajánlott, hogy meggyőződjünk egészségünkről. Számos érv szól emellett, melyek közül az alábbi ötöt emelnénk ki.

1. Idejében elcsípni

A rendszeres tesztelés rendkívül fontos, hiszen a terhesség során a kismamák immunológiai működése is megváltozik, miáltal hamarabb kialakulhatnak szövődmények a már meglévő betegség esetén. A koronavírus nem a babát célozza meg, ám az anyán keresztül akár őt is elérhetik a betegség hatásai. A terhesség előrehaladtával egyre kisebb az anya tüdőkapacitása, így a koronavírus fertőzés rendkívül megnehezítheti a kismama életét. Ez a rendszeres teszteléssel elkerülhető, hiszen már a pozitív teszttől kezdve meg lehet kezdeni a pihenést és a vitaminpótlást.

2. Tünetmentes hordozók

Tünetek nélkül is ajánlott tesztelni, tünetekkel pedig még inkább! Számtalan olyan esetről hallani, hogy a beteg jelek híján nem is ismerte fel betegségét, ezáltal tovább terjesztette. A rendszeres tesztelés a legbiztosabb módja annak, hogy megtudjuk, van-e okunk aggódni. Ha a tünetek észlelését megelőzően találkoztunk koronavírus fertőzöttel, elkerülhetetlen a tesztelés, annál is inkább, mert egy pozitív teszt esetén mi is tudjuk jelezni ismerőseinknek, hogy átadhattuk nekik a fertőzést.

3. Hurrá, negatív?

Ha negatív tesztet tartunk a kezünkben ugyan valamelyest megnyugodhatunk, de érdemes 1-2 nappal később újra megismételni a tesztet, hogy megbizonyosodjunk arról, ténylegesen jó, érvényes eredményt kaptunk. Ez különösen fontos akkor, hogy ha tüneteket is észlelünk magunkon, hiszen az is előfordulhat, hogy rosszul végeztük el a tesztet, vagy éppen a teszt volt selejtes.

4. Oltás előtt és után

Több kismama gondolhatja úgy terhessége során, hogy saját- és kisbabája védelmében igényli a koronavírus elleni oltást. Ehhez azonban feltétlenülszükséges egy, az oltást megelőző negatív teszt, ugyanis ha koronavírus fertőzés közben kapja a leendő anyuka az oltást, komoly problémákat okozhat terhessége során. Ha ez a teszt negatív és a kismama megkapja az első, majd később a második oltását, nem szabad elfeledkezni a következő két hétről, amikor is az oltás kiváltja a hatását, mely alatt továbbra is érdemes tesztelni, ha bármilyen gyanús tünetet észlelünk magunkon.

5. Felesleges aggodalom

Édesanyaként és már kismamaként is rengeteget aggodalom éri az embert: félti gyermekét és persze önmagát is, hiszen ha vele történik valami, az a benne fejlődő magzatnak sem tesz jót. Ha bármilyen kétely van bármely családtagot illetően, hogy koronavírussal fertőzött-e, nem érdemes stresszben élni! Ha mód van rá, ajánlott megcsinálni a tesztet, hiszen a negatív eredményt hatalmas megnyugvást tud hozni, így a terhességi stressz rendkívüli módon csökkenthető, ami a babára is jó hatással lesz.

Pozitív lett a tesztem, mit tegyek?

Ha rossz eredmény látható a koronavírus teszten, a soron következő szükséges orvosi vizsgálatok halasztását kell kérnie a kismamának – de kizárólag akkor, ha azok nem létfontosságúak. Ha szülés közeli időpontban derül fény a koronavírus jelenlétére, arra készülhet a kismama, hogy maszkban kell zajlania a szülésnek, ám a vírus megléte nem indokolja a császármetszést. Ilyenkor a baba születése után fokozottan kell ügyelni arra, hogy cseppfertőzéssel ne fertőzhesse meg az anya újszülöttjét, ám csupán az egy szobában való tartózkodástól nem valószínű, hogy megfertőződik a kisbaba. Ennek ellenére ilyenkor érdemes minél kevesebbet érintkezni másokkal – legyen az munkatárs, szülő vagy akár férj, aki a munkahelyére is beviheti a kórt.

A kismamáknak, lelkük megnyugtatása érdekében tehát érdemes rendszeresen elvégezni a koronavírus tesztet, különösen akkor, ha bármi gyanús jelet észlel saját magán, vagy közvetlen környezetén. Egy kisbaba érkezése mindenképpen felforgatja a család életét, koronavírus idején pedig különösen.

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.