Hasfájás, puffadás, IBS - van megoldás a kellemetlen tünetekre!

Szponzorált tartalom
megjelent:

A hasi fájdalom, kellemetlen érzés sok ember számára nem ismeretlen fogalom. Sokan azonban bizonytalanok a sokrétű panaszok miatt: kicsit fáj, de nem is mindig, gyakran puffad, kellemetlen, hasi diszkomfort érzése van. Mit tehet ellene? Mit vegyen be? Görcsoldót, emésztéssegítőt vagy valamit hasfájásra? Van megoldás a nehezen meghatározható helyzetekre is, ráadásul természetesen. (x)

A hasi fájdalom, a puffadás és a görcsök általában az étkezéshez, a stresszhez és az életmód megváltozásához kapcsolódnak:

  • sietős étkezés
  • túl zsíros, nehezen emészthető ételek fogyasztása
  • túl sok étel fogyasztása
  • túl sok koffein vagy szódafogyasztás
  • nehézlégzéssel járó stressz alatt túl sok levegőt nyelünk le, ami puffadáshoz, fájdalomhoz és görcsökhöz vezethet
  • ételintolerancia
  • a testmozgás hiánya

IBS, amiről nem beszélünk eleget

Sok esetben nehéz beazonosítani a panaszok forrását, mert nem vezethetőek vissza szervi okokra. A visszatérő bélgörcsöket, puffadást, hasmenést és hasi panaszokat irritábilis bél szindróma (IBS) néven foglalhatjuk össze. Feltételezhetően az agy és a bél közötti „információcsere” (neurális-humorális kapcsolat) zavara állhat a tünetegyüttes mögött.

Az irritábilis bél szindrómában, vagyis IBS-ben szenvedők gyakran tapasztalnak hasi fájdalmat, alhasi nyomásérzést, teltségérzetet, puffadást, hasmenést vagy épp székrekedést. A tünetek általában 20 és 30 éves kor körül jelentkeznek. Nem beszélünk róla eleget, pedig gyakori problémáról van szó, ami főleg nőknél jelentkezik.

Az IBS gyakran krónikus, és egy egész életen át fennállhat. A tünetek idővel súlyosbodhatnak, de enyhülhetnek is, és bizonyos ideig meg is szűnhetnek. A jól megválasztott terápia és a helyes életmód segíthet enyhíteni a panaszokat.

Csak természetesen

Az IBS-re vonatkozó számos nemzeti irányelv1 a borsmentaolajat mint növényi hatóanyagot ajánlja a hasi fájdalom csökkentéséért. Több klinikai vizsgálat2 igazolja, hogy a borsmentaolaj kedvező hatással van az IBS tüneteinek kezelésére. A borsmenta különösen jótékony hatással van emésztőrendszerünk szerveire. Nyugtatja a bélrendszert, ellazítja az izmokat és enyhíti az emésztéshez kapcsolódó panaszokat. Alkalmazása segíthet a betegség kezelésében, hiszen enyhíti a hasfájást és a hasi görcsöket. A borsmentaolaj előnyös hatásaiért elsősorban annak fő alkotóeleme, a mentol a felelős.

A mentol kivédi a kalcium sejtekbe történő beáramlását, tehát a görcsösen összehúzódott bélizomzatnál nyugtató hatással lép fel.

Az Entero Spa 100%-ban természetes hatóanyagú, vény nélkül kapható készítmény, amely segíthet többféle hasi panasz leküzdésében is, mint a fájdalom, görcsök és puffadás, különösen IBS esetén.

Az Entero Spa gyomornedv-ellenálló lágy kapszula borsmentaolaj tartalmának köszönhetően fokozza az epetermelést, epehajtó és puffadásgátló hatása kiegészíti a görcsoldó hatást, ezáltal csökken a hasi puffadás, a hasi diszkomfort és a fájdalom. Alkalmazása ajánlott felnőtteknek és 12 év feletti serdülőknek, akiknek a testsúlya legalább 40 kg.

1 ACG Clinical Guideline: Management of Irritable Bowel Syndrome Am J Gastroenterol 2021;116:17–44. published online December 14. 2020

2 Merat S et al. The effect of enteric-coated, delayed-release peppermint oil on irritable bowel syndrome. Dig Dis Sci. 2010 May;55(5):1385-90. ; Cash BD, Epstein MS, Shah SM. A Novel Delivery System of Peppermint Oil Is an Effective Therapy for Irritable Bowel Syndrome Symptoms. Dig Dis Sci. 2016 Feb;61(2):560-71. ; Liu, J. H., et al. (1997). "Enteric- coated peppermint-oil capsules in the treatment of irritable bowel syndrome: a prospective, randomized trial." J Gastroenterol 32(6): 765-768

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Cikkajánló

A hasfájás és kezelése gyermekeknél

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
A hasfájás egy nagyon komplex területe az orvostudománynak mind gyermek-, mind felnőttkorban. Hátterében számos megbetegedés állhat az egészen banális problémáktól a súlyos, mielőbbi műtéti beavatkozást igénylő kórképekig.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.