Hatásos védekezési lehetőség a hüvelyfertőzések kiújulása ellen

Szponzorált tartalom
megjelent:

A hüvelyfertőzés kellemetlen, és viszonylag gyakori női intim „nyavalya”. Még inkább kétségbeejtő, ha azt tapasztaljuk, hogy hiába kezeljük, a probléma folyton visszatér, kiújul, esetleg egyáltalán nem akar elmúlni. Az ilyen eseteket nem egyszer a rosszul megválasztott kezelés okozza, de az sem kizárt, hogy a helytelen életmódunkon, illetve a tisztálkodási szokásainkon kell változtatnunk. (x)

Jegyezzük meg: a bakteriális hüvelyfertőzés NEM hüvelygomba!

A médiában meglehetősen sokszor bukkannak fel hüvelygombáról szóló hirdetések, emiatt sokan abban a tévhitben élnek, mintha csak ez az intim probléma létezne. Holott nem is a hüvelygomba, hanem a bakteriális eredetű hüvelyfertőzés érinti gyakrabban a fogamzóképes korú nőket. A legtöbben ugyanis a rendellenes, rossz szagú és bőséges, áttetsző hüvelyfolyás miatt keresik fel a nőgyógyászt – márpedig ezen tüneteket jellemzően a bakteriális vaginózis okozza.

Óvakodjunk a téves öndiagnózistól!

A számos, recept nélkül is hozzáférhető patikaszer akár meg is könnyíthetné az intim fertőzések hatásos otthoni kezelését, csakhogy sokan hajlamosak tévesen diagnosztizálni a bajukat. Vélhetően a fentebb említett reklámok hatására a nők sokszor olyankor is a hüvelygombára gyanakodnak, amikor nem is gomba, hanem baktérium okozza náluk az intim panaszokat. A rosszul megválasztott kezelés azonban nemhogy fikarcnyit nem fog használni, hanem sok eseteben még az alapprobléma súlyosbodásához is vezethet. Ha tehát biztosra akarunk menni, akkor inkább kérjük szakorvos tanácsát, ugyanakkor üdvös lenne az is, ha minden nő megtanulná felismerni és helyesen értelmezni a teste jelzéseit, hogy egyértelműen képes legyen megkülönböztetni a bakteriális hüvelyfertőzést a hüvelygombától.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A bakteriális vaginózis tüneteinek felismerése

A bakteriális eredetű hüvelyfertőzést a jellegzetesen bőséges, híg, szürkésfehér színű vagy áttetsző, halszagú hüvelyfolyásról lehet felismerni. A folyás a menstruáció idején és szexuális együttlétet követően megváltozhat, mennyisége megsokszorozódhat. (Zárójelben: a hüvelygombára ezzel szemben szagtalan, sárgásfehér, túrós-szemcsés állagú „darabos” hüvelyváladék, és a szeméremtájékon jelentkező felettébb kellemetlen viszketés és égő érzés utal.)

A bakteriális hüvelyfertőzés oka

A hüvelyflóra nem „steril” terület, hiszen számos mikroorganizmus található meg benne (baktériumok, gombák, egysejtűek), amelyek aránya kényes biológiai egyensúlyban áll. A belső rendet alapvetően a jótékony tejsavbaktériumok (Lactobacillusok) tartják fenn, biztosítva a hüvelyre jellemző enyhén savas pH-t: a savas közeg ugyanis nem kedvez a kórokozók szaporodásának. Ám ha a Lactobacillusok száma valamiért megcsappan, és a hüvely pH lúgos irányba tolódik, akkor szaporodásnak indulhatnak a káros baktériumok. Ilyenkor alakul ki a bakteriális vaginózis fentebb már említett kellemetlen tünete, a bőséges, híg és rossz szagú hüvelyfolyás.

Mit tegyünk, ha megvan a baj?

Bakteriális hüvelyfertőzés esetén kulcsfontosságú a hüvely savas kémhatásának mielőbbi helyreállítása. Ebben hasznos segítséget nyújthat a Vitagyn C hüvelykrém, amely recept nélkül kapható a patikában. Tejsavat, ezüstöt, C-vitamint, valamint prebiotikumot tartalmaz. Helyreállítja a savas pH-t, ezáltal kedvezőtlen feltételeket teremt a káros baktériumok szaporodásához, miközben a benne lévő prebiotikum mintegy „táplálékként” segíti elő a hasznos Lactobacillus-állomány felépülését. A Vitagyn C hüvelykrém hormonmentes készítmény, ezért akár kismamák is biztonsággal használhatják, ám erről előzetesen mindig egyeztessenek a kezelőorvosukkal. A hüvelykrém dobozában található egyszer használatos applikátorok segítségével a Vitagyn C pontosan és higiénikusan adagolható.

Hogyan kerüljük el a bakteriális hüvelyfertőzés kiújulását?

A bakteriális hüvelyfertőzés kiújulása sok esetben a helytelen életmóddal, illetve a nem megfelelő intim higiéniával is összefügghet, de akár gyógyszerszedés kapcsán is kialakulhat. Lássunk pár tipikus hajlamosító tényezőt:

- Túlzásba vitt intim higiénia. A tisztálkodás természetesen fontos, azonban nem szabad átesni a ló másik oldalára: ha valaki rendszeresen agyonszappanozza magát odalent, azt előbb-utóbb a savas hüvelyi pH-ja is megsínyli. Gondoljunk erre, és az intim területeket csakis kívülről tisztítsuk (hüvelyöblítést kizárólag orvosi előírásra szabad végezni!), és itt semmiképp ne használjunk hagyományos szappanokat, legfeljebb pH-barát mosakodószert.

- „Iránytévesztés” a toaletten. Vécéhasználat után a törlés mindig elölről hátrafelé történjék, hogy véletlenül se sodorjunk kórokozót a végbélnyílás felől a hüvelybe. Ne csak az illemhelyet elhagyva mossunk kezet, hanem már oda belépve is, így garantáltan csakis tiszta kézzel nyúlunk majd az intim területeinkhez.

- Gyakori partnercsere. Nem tisztünk az erényes élet propagálása, mégis fontos megjegyezni, hogy a szexuális partnerek gyakori váltogatása fokozza a bakteriális fertőzés kialakulásának valószínűségét!

- Szűk, rosszul szellőző alsóruházat. A túl szűk, illetve műszálas alsókba könnyen beleizzad az intim terület, márpedig az így kialakuló nyirkos közeg ideális feltételeket teremthet a kórokozók elszaporodásához.

- Tangabugyi. A nőgyógyászok a szívük szerint inkább csak portörlésre ajánlanák a tangát, mivel a gáttájékra ráfeszülő, azon ide-oda csúszkáló aprócska textil mintegy hidat képezve segíti a baktériumok vándorlását a végbél felől a hüvely irányába.

- Antibiotikum-szedés. Az antibiotikum hatásos fegyver a különböző betegségeket okozó kórokozókkal szemben, ám ezek a gyógyszerek nem válogatnak, így a test hasznos baktériumait is megtizedelhetik, nem kímélve a hüvelyflóra egészségét biztosító jótékony Lactobacillus-állományt sem. Ezért fordul elő gyakran, hogy antibiotikum szedését követően hüvelyfertőzés alakul ki. Jó hír viszont, hogy a Vitagyn C hüvelykrémet megelőzésre is használhatjuk, azaz segítségével elkerülhető az antibiotikum-szedés után jelentkező bakteriális vaginózis.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

A leggyakoribb hüvelyfertőzések

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Hüvelyfertőzés
Melyek a leggyakoribb hüvelyfertőzések? Mi okozhatja ezeket? Milyen tüneteik lehetnek a leggyakoribb hüvelyfertőzéseknek?
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.